Zanimljivo: klima za vašu udobnost

Automatski klima uređaju ugrađuju se u automobile već oko dve decenije, a njihova proizvodnja je dovoljno pojeftinila da se dana ugrađuju i u male gradske auotmobile. Zadatak automatskog klima uređaja je da neprestano koriguje brzinu ventilatora i način ubacivanja rashlađenog vazduha u kabinu kako bi se zadržao subjektivni osećaj temperature koji su vozač, ili putnici podesili.

Da bi automatika mogla dobro da radi, neophodno je da poseduje bar jedan senzor koji detektuje smer i intenzitet sunčevog zračenja. On se najčešće nalazi na vrhu komandne table. Takođe, sistem raspolaže sa najmanje jednim senzorom temperature vazduha u kabini. U poslednje vreme ugrađuju se i senzori koji otkrivaju da li je vetrobran zamagljen i korišćenjem rashađenog i suvog vazduha u trenutku poboljšavaju vidljivost vozača.


 

auto magazina magazinauto.com svećica ekologijaKADA JE PATENTIRANA PRVA SVEĆICA?

Svećicu za benzinski motor patentirao je belgijski inženjer Žan Jozef Etien Lenoar davne 1860. godine.

 

 

 


 

Magazinauto.com.1280b (1)NAJBRŽA ZAMENA MOTORA

Svetski rekord u brzini zamene automobilskog motora iznosi samo 42 sekunde, a postignut je 1985. godine na “ford eskortu”.

 

 

 


 

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 testKOLIKO JE SNAGE U PUTNOM RAČUNARU?

Računar u prosečnom savremenom automobilu ima više procesorske snage nego svi računari koji su korišćeni u misijama za odlazak na Mesec šezdesetih godina prošlog veka.

 

 

 


 

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring