Test: smart fortwo & forfour

Ako bismo morali u jednoj reči da opišemo novi "smart" i sve utiske tokom vožnje, najadekvatnija bi bila reč sloboda. Razloga za to je zaista mnogo…

Brend Smart je već dugo prisutan na tržištu i odmah je postao sinonim za fensi auto za kojim se svi okreću.

Mnogi ga koriste i kao pokretni bilbord kako bi promovisali svoje poslovanje, a za većinu ljudi je i stvar prestiža voziti “smart”.

Ipak, za one koji uživaju u vožnji i kvalitetnom inženjeringu “smart” je nosio i dosta ograničenja.

U tom smislu mala “tojota IQ” je bila u prednosti jer je nudila bolje vozne karakteristike, manji krug okretanja, a samim tim i konkretnije iskorišćenje male dužine.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Smart forfour praktično isti auto kao smart fortwo, s tim da je, naravno, produžen

U međuvremenu, Tojota se lagano povukla sa tržišta sa ne baš velikim uspehom svog najkraćeg modela koji je u ekstremno luksuznim verzijama imao i znak Aston Martina.

Konstruktori Dajmlera su za to vreme prikupili nova iskustva i u saradnji sa Renoom konstruisali treću generaciju “smarta” koja je, kako se tokom testa pokazalo, prevazišla “tojotu”.

Sa prethodne dve generacije nema ništa zajedničko, osim imidža i motora postavljenog pozadi sa zadnjim pogonom. Sve drugo je potpuno novo.

Novina je i to da je “smart forfour” praktično isti auto kao “smart fortwo”, s tim da je, naravno, produžen. Do sada su se ova dva modela potpuno razlikovala a “smart forfour” je bio razvijen u saradnji sa Micubišijem i delio je dosta toga sa modelom “kolt”.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Procene su da će se najviše prodavati smart sa slabijim motorom

Ovaj put, Dajmler je za saradnju pri konstrukciji “smarta” odabrao Reno, sa kojim inače ima vrlo dobru kooperaciju.

Dajmler je doneo novu mehaničku platformu, iskustva sa zadnjim pogonom a Reno je doprineo u pogledu mnogih detalja za opremanje kabine, mehaničkih komponenti, pa i čitavog motora (doduše izmenjenog) zapremine 899 kubika koji sa turbinom postiže 90 “konja”.

Za naše upoznavanje sa novim “smartom” kompanija Star Import, zastupnik Dajmlerovih brendova za Srbiju, odabrala je atmosferski motor koji ima nešto veću zapreminu od 999 kubnih centimetara ali i manju snagu od 71 “konja”.

Procene su da će se najviše prodavati “smart” sa ovim motorom a mi navijamo da to bude jača verzija sa turbom, koja je oko 700 evra skuplja i pruža mnogo više zadovoljstva u vožnji.

Priznajemo, s obzirom na to gde živimo i kako živimo uglavnom zastupamo racionalan stav ali ovaj put moramo da budemo hedonisti s ozbirom da je u pitanju auto koji će vas oraspoložiti kao ni jedan drugi.

Auto magazin smart fortwo i forfour 05
Širina putničkog prostora je sada praktično na nivou automobila B segmenta

Star Import nam je odmah ustupio obe verzije na testiranje, “smart fortwo” i “smart forfour”. Auto se generalno može poručiti sa četiri linije opreme. Kraći “smart” je imao četvrtu po redu, “proksi” (Proxy) a duži drugu po redu “pešn” (Passion) liniju.

Namerno kažemo linije opreme jer razlika u luksuzu nije prevelika ali u vizuelnom smislu jeste. Kada ih opremite onako kako dolikuje, oba “smarta” izađu oko 15 hiljada evra. Naravno, uvek možete nešto preskočiti a suština je da pružaju toliko zadovoljstva u vožnji da vam na kraju i nije toliko bitno da li vozite najskuplju ili siromašnije opremljenu verziju.

“Smart fortwo” se mnogo razlikuje u odnosu na prethodne dve generacije. Auto je približno jednake dužine kao i stari ali je širi i to za 10 cm. Samim tim, kabina je dosta prostranija, pogotovo kada je reč o mestu za laktove i ramena.

Širina putničkog prostora je sada praktično na nivou automobila B segmenta. Obradovalo nas je to što “smart fortwo” ima “proksi” liniju opreme koja podrazumeva kompletno belu plastiku u unutrašnjosti i plavu tkaninu.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Auto se može poručiti sa četiri linije opreme

Do sada smo uzdisali samo za prototipovima koji su imali sličnu kombinaciju boja a sada je pred nama stvaran model. Odmah da pređemo na stvar – bela plastika je veoma zgodna za održavanje; dovoljno je da u autu imate suvu “magičnu” krpu i svi problemi su rešeni.

Već samo ova kombinacija boja je nešto što u velikoj meri ulepšava svakodnevicu i toplo je preporučujemo. U odnosu na baznu verziju, odnosno liniju opreme, “proksi” se doplaćuje oko tri hiljade evra ali je zato malo toga ostalo za doplatu. Inače, cena osnovne linije “smarta fortwo” je 10.440 evra.

U odnosu na prethodnika je dosta poboljšana ergonomija. Pozicija sedenja je prilično visoka pa vam deluje kao da vozite neki krosover. “Proksi” je opremljen panoramskim krovom koji je projektovao Vebasto.

Zadržava oko 60 odsto UV zračenja tako da uvek možete da uživate u dodatno osvetljenoj kabini i prilično nestvarnoj atmosferi zahvaljujući svetlim tonovima.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Pozicija sedenja je prilično visoka pa vam deluje kao da vozite neki krosover

Kabina je obložena platnom zanimljivog tkanja i to celom površinom komandne table i u vratima. Delovi presvlaka sedišta od bele eko-kože se ne prljaju lako, tako da ni o tome ne morate da brinete.

Enterijer je više nego zanimljiv ali su još bolji utisci iz vožnje. Novi “smart” je daleko okretniji od starog i mnogo bolje se ponaša prilikom prelaska preko neravnina. Tačno je da auto i dalje poskakuje zbog svoje male dužine, ali mnogo manje nego ranije.

Prilikom prelaska preko ležećih policajaca više nismo imali osećaj da ćemo napraviti salto unapred, kao što je to bio slučaj kod starog modela. Auto se mnogo bolje ponaša i u brzim prolascima kroz krivine, bez subjektivnog straha da ste na ivici prijanjanja.

Generalno, u tim trenucima “smart fortwo” se ponaša kao da je dosta duži i veći auto. Za svaki slučaj, Mercedes je ugradio i sistem za eliminisanje uticaja bočnog vetra kako bi se izbegle eventualne neprijatnosti.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Kabina je obložena platnom zanimljivog tkanja i to celom površinom komandne table i u vratima

To smo imali prilike da isprobamo i moramo da priznamo da uliva veliku sigurnost vozaču.
Najbolji deo tek dolazi. Prečnik okretanja je dosta manji nego ranije i tu je “smart” sada neprikosnoven.

Neverovatno je na koliko malom prostoru može da se okrene. Ta činjenica nije prestala da nas oduševljava do samog kraja testa iako se vrlo lako navikavamo na dobre stvari. Auto se toliko lako okreće za 180 stepeni pa skoro da i nismo koristili rikverc.

Praktično dobijate osećaj kao da hodate; primetite parking mesto koje je pored vas, i umesto da se vraćate unazad i hvatate nekakav luk, jednostavno smotate volan do kraja i uparkirate se.

Novi motori u “smartu” nemaju nikakve veze sa starim. Dizelaša više nema jer su benzinci dovoljno štedljivi. Veći motor zapremine hiljadu kubika je atmosferski i za sada je dostupan u verziji sa 71 konjskom snagom, dok se slabija varijanta sa deset “konja” manje očekuje tokom proleća.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Iako je motor smešten iznad zadnje osovine, kabina je vrlo dugačka

Na raspolaganju je i turbo verzija sa 90 “konja”, koja ima sto kubika manju zapreminu. Automatizovani menjač više nije standard, već petostepeni manuelni. Bez brige, svi oni koji su navikli na automatik i dalje će moći da poruče “smart” sa ovim menjačem koji ima šest brzina.

Motor od 71 KS je sasvim dovoljan za ovaj auto. Veoma je elastičan pri niskim obrtajima ali samo do određene mere. Ukoliko zahtevate snažnija ubrzanja, moraćete da ga “zavrtite”. Tada shvatate da auto ima sasvim dovoljno snage i da pokazuje svoje drugo lice.

Na žalost, sa zvukom trocilindričnog motora nikada niste načisto na kojim ste obrtajima a obrtomer se u svakom slučaju doplaćuje (nisu ga imali ni test automobili). U najgorem slučaju, dostići ćete limiter obrtaja. Dakle, “smart” može da bude veoma brz ako se nagazi.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Poklopac prtljažnika kod kraće verzije razlikuje se u odnosu na dužu varijantu

S obzirom da “proksi” linija podrazumeva niskoprofilne “šesnaestice”, auto je bio vrlo oštar prilikom skretanja. Nemojte da vas brine zadnji pogon i bezbednost. ESP sistem ne može da se isključi i vrlo je strog, tako da mu ne možete ništa u krivini po klizavici sa punim gasom.

Sistem će jednostavno oduzeti snagu motora a do aktiviranja kočnice na odgovarajućem točku, verujte, veoma retko dolazi. Sve u svemu, osećaj kojim vas zadnji pogon gura i blago propinjanje prednjeg dela prilikom ubrzanja su neprocenjivi i najviše podsećaju na karting.

“Forfour” je zadržao gotovo sve prednosti “smarta fortwo”, uz dodatna vrata i sedišta. Pozadi komforno mogu da sednu dve odrasle osobe, sa dovoljno mesta za glavu.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Prtljažnik od 185 litara povećava se obaranjem klupe

Prtljažnik, odnosno prostor iznad motora je nešto veći nego kod “smarta fortwo”. Kraći ima bolje deklarisanu zapreminu prtljažnog prostora jer je u obzir uzet i prostor iza prednjih sedišta. Sve u svemu, 185 litara je sasvim dovoljno za svakodnevne potrebe.

Zbog dužeg međuosovinskog rastojanja, “forfour” je dosta prijatniji u vožnji. Nema poskakivanja a i “petnaestice” višeg profila značajno doprinose boljem peglanju kratkih neravnina.

Generalno, u vožnji se ponaša kao dosta veći auto sa manje buke u kabini s obzirom da je motor dalje od vozača. Naravno, “forfour” nema tako mali krug okretanja kao “fortwo” ali i dalje zadivljuje.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Motor od 71 KS je sasvim dovoljan za ovaj auto

Zahvaljujući zakretanju prednjih točkova za skoro 45 stepeni, ima gotovo isti krug okretanja kao “fortwo” prethodne generacije! Dakle, i dalje je bolji i okretniji od bilo kog automobila A segmenta.

Apsolutna sloboda u vožnji gradom je toliko jedinstvena da “smart” definitivno nema konkurenciju, bilo da je reč o kraćoj ili dužoj verziji.

Još jednom, preporučujemo motor od 90 KS sa kojim je “smart” prava raketa po gradu. Čak i ako ste planirali kupovinu automobila B segmenta, obavezno probajte bar “forfour” i dajte mu šansu.
Aleksandar Bursać

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Apsolutna sloboda u vožnji gradom je toliko jedinstvena da smart definitivno nema konkurenciju

Maksimalno iskorišćenje prostora
Naslon suvozačevog sedišta može potpuno da se preklopi, tako da bez problema možete da prevezete i dugačke predmete u “smartu”. U “fortwo” bez problema može da stane i snow board, samo što tada ima mesta samo za vozača.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

Stolica za izlet
Kao i do sada, vrata prtljažnika na “smartu fortwo” se otvaraju dvodelno, prvo staklo a zatim i donji deo koji može da izdrži težinu do 100 kilograma. To je vrlo zgodno kada ste na izletu pa može i da se sedne na njega a inače služi kao skladište za prvu pomoć.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

Veći prtljažnik u “smartu fortwo”
Deklarisana zapremina prtljažnika je veća kod “smarta fortwo” nego kod “forfour” zbog toga što se ovde računa i prostor iza sedišta. Nije naročito veliki ali može da stane tašna. Kese iz prodavnice je već daleko praktičnije držati u prtljažniku.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart testauto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

Šta je sve napred?
Plastična “hauba” se otvara ručnim oslobađanjem dve brave na prednjoj masci. Ispod nje su sakriveni akumulator, kočno ulje i posude za rashladnu i tečnost za pranje vertobrana. Bravica za zaključavanje je na spisku dodatne opreme.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

Do motora preko šest šrafova
Do motora se nešto lakše dolazi u “smartu forfour”, s obzirom da nema dvodelna zadnja vrata. Šest šrafova se ručno odvijaju a servisi se lakše i brže obavljaju nego kod prethodne generacije, tako da su smanjeni i troškovi održavanja.

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

smart fortwo proxy
Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 52 kW (71 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 91 Nm pri 2850 o/min, menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije: 2695/1663/1555 mm, međuos. rastojanje 1873 mm, prtljažni prostor 260 l, rezervoar 28l, masa 880 kg, pneumatici 165/65 R 15 napred, 185/60 R 15 nazad.
Performanse: maks. brzina 151 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 14,4 s, prosečna potrošnja 4,1 l/100 km, emisija CO2 93 g/km

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

Oprema
Standard: ESP, asistencija držanja pravca pri jakom vetru, pomoć pri kretanju uzbrdo, kontrola pritiska u pneumaticima, tempomat sa limiterom brzine, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. jastuk za kolena vozača, panoramski krov, bela prednja maska, tridion ćelija bele boje, LED dnevna svetla, el. podizači prozora sa automatikom, automatski brisači, senzor farova, TFT displej na instrumentima, bela plastika unutrašnjosti, bela eko koža na sedištima i plava tkanina na sedištima, u vratima i komandnoj tabli, sistem za upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake, alu-felne 16 inča, ogibljenje spušteno za 10 mm, hromiran završetak izduva, kožni volan, aluminijumske nožne komande, radio MP3 sa blutut konekcijom i dva USB priključka, automatski klima-uređaj

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

Opcije: prednja maska u crnoj boji, digitalni radio, pepeljara, patosnice, prekrivač prtljažnika, LED dnevna svetla u obliku trake sa senzorom za dodatno ambijentalno osvetljenje kućišta fara

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

smart forfour passion
Motor: 3 cilindra, zapremina 999 ccm, snaga 52 kW (71 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 91 Nm pri 2850 o/min, menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije: 3495/1665/1554 mm, međuos. rastojanje 2494 mm, prtljažni prostor 185-975 l, rezervoar 28 l, masa 975 kg, pneumatici 165/65 R 15 napred, 185/60 R 15 nazad.
Performanse: maks. brzina 151 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 15,9 s, prosečna potrošnja 4,2 l/100 km, emisija CO2 97 g/km

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

Standard: ESP, asistencija držanja pravca pri jakom vetru, pomoć pri kretanju uzbrdo, kontrola pritiska u pneumaticima, tempomat sa limiterom brzine, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. jastuk za kolena vozača, LED dnevna svetla, el. podizači prozora sa automatikom, automatski brisači, senzor farova, TFT displej na instrumentima, crna plastika unutrašnjosti, narandžasta tkanina na sedištima, u vratima i komandnoj tabli, alu-felne 15 inča, multifunkcionalni kožni volan, audio sistem

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test

Opcije: tridion ćelija u sivoj boji, digitalni radio, pepeljara, patosnice, prekrivač prtljažnika, aluminijumske nožne komande, automatski klima-uređaj, sistem za upozorenje pri napuštanju saobraćajne trake, LED dnevna svetla u obliku trake sa senzorom za dodatno ambijentalno osvetljenje kućišta fara

auto magazin srbija magazinauto.com smartfortwo i smartforfour smart test
Dva automobila legalno parkirana na jednom parking mestu

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring