Koliko je prodato novih vozila u Srbiji 2014?

Najgora godina od 2001!
Prodaja novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila u Srbiji tokom prethodne godine spala je na samo 20.240 vozila što je najslabiji prodajni rezultat na našem tržištu u poslednjih trinaest godina

Kriza na automobilskom tržištu Srbije nastavljena je i tokom 2014. godine, i uz pad od deset odsto u odnosu na 2013,  jedva je prešla crtu od dvadeset hiljada vozila. Prema istraživanju Auto magazina, koji detaljno istražuje tržište novih vozila u Srbiji još od kraja devedesetih godina prošlog veka, i raspolaže najpreciznijim detaljima o prodatim novim vozilima, u našoj zemlji lane je prodato tačno 20.240 novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila nosivosti do pet tona. Od tog broja, 18.213 isporučenih vozila  je putničkih, a ostatak od 2.027 se odnosi na LCV program.

Srpski vozači i dalje najviše vole Škodu – prošle godine Autočačak je isporučio našim kupcima 3.436 čeških vozila, što čini čak 17 odsto ukupnog tržišta. Slede Fijat sa 2.890 vozila, zatim VW sa 1.906, Hjundai sa 1.615 i Dačija sa 1.389 automobila.

Posmatrano po mesecima, najuspešniji je bio početak godine, još tačnije mesec april, što je i razumljivo imajući u vidu sajam automobila u Beogradu, koji proleće čini najboljim prodajnim periodom za prodavce. Drugi deo 2014. godine doneo je novi pad, dodatno prouzrokovan kriznim periodom posle poplava i padom kupovne moći.

automagazin
Prodaja novih vozila po mesecima tokom 2014. godine

Inače, najbolja prodaja na srpskom automobilskom tržištu u ovom veku ostvarena je 2008. godine, kada je prodato 57.255 novih vozila, što je skoro tri puta više nego 2014. godine. Od tada, plasman automobila kod nas beleži stalni pad, i to, kao po pravilu, gotovo uvek u dvocifrenom iznosu.

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar
ovde unesite svoje ime

Povezani postovi

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

Dacia Spring