KTM 525 XC

Kada su se na internetu pojavile prve informacije o novom kvadu austrijskog KTM-a, forumi ljubitelja četvorotočkaša bili su zatrpani nadama i željama. Čini se da je ovaj model u potpunosti nadmašio sva iščekivanja i zadao popriličnu glavobolju svojim japanskim konkurentima

Test objavljen je u Auto magazinu broj 7, avgusta 2008. godine

Novi KTM kvad za 2008. godinu izrađen je pod oznakom “XC” i ima dve verzije agregata. Prvi je sa motorom zapremine 450 ccm, koji je već standardan kod austijskh četvorotočkaša i koji je prvenstveno namenjen trkama, a drugi je novi, zapremine 525 kubika koji svoje performanse najbolje pokazuje u vožnji po pesku, nepristupačnim terenima i divljoj of-roud vožnji.

Auto magazin KTM 525XC
Nisko težište povećava okretnost

 

Vozače ATV-a obradovaće činjenica da je ovaj motor namenski napravljen za ovaj novitet, a nije preuzet sa nekog od posotjeći motocikala u ponudi i ubačeni u četvorotočkaša.

Auto magazin KTM 525XC
Motor konstruisan posebno za 525XC

 

U modelu “525 XC” koji danas predstavljamo, nalazi se potpuno novi jednocilindrični četvorotaktni agregat sa vodenim hlađenjem zapremine 510,4 ccm, koji razvija maksimalnu snagu od 53 “konja”. Karburator CR Kejhin prečnika 39 mm zadužen je za snabdevanja gorivom, a “525 XC” se pokreće samo uz pomoć električnog startera.

Auto magazin KTM 525XC
Električni starter

 

Rezak zvuk koji se pri tom čuje može i da uplaši neupućene, a snaga se pomoću lanca prenosi na zadnju osovinu. Ono što ovaj četvorotočkas krasi, i pri tome ga uveliko izdvaja od ostalih mas-prizvoda konkurencije je svakako Magura kočni sistem, sa dvostrukim diskom prečnika 180 mm i četvoroklipnim hidrauličnim fiksiranim čeljustima napred i diskom od 200 mmi jednoklipnim plivajućim čeljustima pozadi.

Auto magazin KTM 525XC
Vrhunske performanse i udobnost

Za vrhunsko prijanjanje, onda kada je to potrebno, ali prevashodno za lako savlađivanje svih mogućih terena brinu se vrhunske “maksis rejzor” gume na Duglas naplacima.

Auto magazin KTM 525XC
Zabavi nikad kraja – ni stepenice nisu prepreka

 

Konsktruktori austrijskog proizvođača nisu ni ovoga puta odstupili od hrom-molibden rama koji je znatno lakši i veoma se dobro pokazao na KTM-ovim motociklima. Napred su dvostruka trougaona ramena kojima su svi parametri promenljivi. Ona su poduprta vrhunskim Olins amortizerom i spiralnim oprugama.

Auto magazin KTM 525XC (8a)
Umesto kajiša lanac

 

Svi ovi suvoparni tehnički podaci pažljivo sklopljeni od strane inženjera iz fabrike u Matighofenu, čine jednu neukrotivu mašinu, koja svoje junačko srce pokaže tek kad sednete na njega i motor pod vama zabrunda.

Kada maleni četvorotočkas krene, okolinu ostavi u oblaku prašine, propinje se od snage pod oklopom, a onda sa začuđujućom lakoćom savladava krivine i veoma je poslušan na komande upravljača. Preko manjih neravnina odskakivanje je manje od očekivanog, a zahvaljujući dužoj prvoj i drugoj brzini na pravcu se čini neuhvatljivim. Pri skokovima njegova masa se ne oseća a doskok je mek.

Auto magazin KTM 525XC
Sve što umete to i možete

 

Velika snaga, lakoća pri upravljanju i kvalitet upotrebljenih materijala i završne obrade veliki su plusevi “525 XC”, ali osećaj kada sedite za upravljačem ovog kvada i njegove mogućnosti i na najneprisupačnijim terenima, konkurenciju ostavljaju daleko iza.
Nela Tasić

Auto magazin KTM 525XC
Ovako izgleda sreća

KTM 525 XC
Motor: jedanocilindrični, četvorotaktni, vazdušnohlađeni
Zapremina: 510,4 ccm
Snaga: 53 KS
Menjač: petostepeni manuelni, hod unazad
Visina sedišta: 820 mm
Masa: 163 kg
Dimenzije: 1810/1148/1125 mm
Pneumatici: 21/7 R10 napred 20/11 R9 nazad

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring