Auto magazin

Mapirani rizici na Ibarskoj magistrali

Mapirani rizici na Ibarskoj magistrali
27.12.2013.
Ibarska pod lupom

AMSS i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP RS, JP „Putevi Srbije“ i iRAP timom iz Velike Britanije realizovali su pilot projekat ocenjivanja bezbednosnih karakteristika puta i mapiranja rizika na Ibarskoj magistrali

AMSS i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP RS, JP „Putevi Srbije“ i iRAP timom iz Velike Britanije realizovali su pilot projekat ocenjivanja bezbednosnih karakteristika puta i mapiranja rizika na Ibarskoj magistrali. Ocenjena je deonica od Beograda do Čačka, u dužini od 131,1 kilometra.

Mapiranjem rizika utvrđene su neke od najrizičnijih deonica: Županjac-Dudovica, Ljig-Dići, Ugrinovci-Bućin grob, Žarkovo-Kružni put

Proces snimanja i kodiranja puta AMSS je realizovao uz pomoć posebno opremljenog vozila, softvera i AMSS stručnog tima. Tokom snimanja beleženi su izgled raskrsnica, saobraćajni znakovi i oznake, opasni objekti i sadržaji u rubnom pojasu puta, oprema puta za najranjivije kategorije korisnika puta – pešake, bicikliste, vozače mopeda i motocikla.

Posle kodiranja snimljenog materijala, izrađen je detaljan izveštaj i ocenjivanje u vidu zvezdica od 1 do maksimalnih 5 i date su preporuke za primenu inženjerskih mera na deonicama na kojima postoji rizik od nastajanja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica.

Čak 58 odsto ispitivane deonice Ibarske magistrale ocenjeno je prosečno sa dve zvezdice u odnosu na različite kategorije učesnika u saobraćaju – putnici u vozilu, pešaci, biciklisti i motociklisti.

Primenom preporučenih mera, koje su praksa u zemljama koje prednjače u oblasti bezbednosti saobraćaja, kao što su postavljanje zaštitnih ograda, sa leve i desne strane, dodatna saobraćajna traka (2+1), postavljanje zvučno-vibracionih traka na bankinama i proširenje bankine (više od 1 m) na snimljenom delu Ibarske magistrale u periodu od 20 godina sačuvalo bi se veliki broj ljudskih života, a prosečna ocena bezbednosti podigla bi se na tri i više zvezdica.

Aleksandar Nikačević, generalni sekretar AMSS, rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije da je AMSS najodgovornija organizacija u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja i prednjači po finansijskim ulaganjima u ovom delu Evrope kada su u pitanju različite akcije usmerene na sva tri činioca koji utiču na bezbednost  – vozila, vozače i puteve. Istakao je da je ovaj pilot projekat osnova za preduzimanje odgovarajućih mera u budućnosti koje će omogućiti da najvažnije saobraćajnice u Srbiji budu bezbednije.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović, rekao je da je specijalno vozilo i tehnologija koju poseduje AMSS jedna od najboljih u svetu i trebalo bi da se značajnije koristi u Srbiji.  Do sada je AMSS Centar za motorna vozila snimio i ocenio 3.000 km puteva u Srbiji 2008. godine i realizovao ovakve projekte i u Sloveniji, Moldaviji, Ukrajini, Rusiji i Holandiji.

Ministar saobraćaja, Aleksandar Antić, zahvalio je AMSS na ovom pilot projektu koji je „donacija našoj državi „ – Kao što je bezbednost saobraćaja za AMSS prioritet, tako je to isto i za Ministarstvo saobraćaja i veliko mi je zadovoljstvo što radim sa stručnim ljudima koji su maksimalno posvećeni ovoj oblasti. On je ocenio da je ovaj projekat inicijalni korak koji bi trebalo primeniti na sve saobraćajnice u Srbiji. Rekao je da od danas imamo znanje i studiju i da je to dovoljno za početak i pored skromnog budžeta.

Krajnji cilj ovakvog i sličnih budućih projekata je spasavanje ljudskih života.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Info

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]