Auto magazin

Mercedes-Benz W214 je oznaka nove E-klase

Mercedes-Benz W214 je oznaka nove E-klase
26.04.2023.

Mercedes-Benz je predstavio potpuno novu generaciju jednog od najvažnijih modela u istoriji kompanije - E-klasu (W214)

Više špijunskih snimaka su nas pripremili za automobil koji se drži tradicionalnog oblika limuzine (i karavana) pred naletom krosovera.

Vizuelno, u velikoj meri pozajmljuje elemente svog velikog brata, S-Klase, ne samo u pogledu estetike, već i činjenicom da preuzima veliki broj komponenti među kojima su ručke na vratima koje se izvlače.

Od specifičnih detalja izdvajamo „progresivnu“ prednju masku sa desetinom sitnih zvezdica, mada kupci mogu da se odluče i za „Classic“ varijantu, poznatu konzervativnu rešetku sa lajsnicama.

Mercedes-E-Class

Iznutra ima mnogo više zajedničkog sa S-klasom nego sa manjom C-klasom. Za početak, međuosovinsko rastojanje je produženo za 22 mm, na ukupno 2.961 mm, oslobađajući više prostora u automobilu koji sada meri značajnih 4949 mm od nosa do repa.

Mercedes-E-Class

Prostor za kolena i maksimalni prostor za noge povećani su za 10 odnosno 17 milimetara, a Mercedes kaže da dodatnih 25 mm zadnjeg prostora za laktove znači da ima skoro isto toliko prostora u šireni kao u najvećem luksuznom automobilu brenda.

Mercedes-E-Class

Ali, kada je u pitanju komandna tabla, ekrani nove E-Klasa imaju više zajedničkog sa svojim električnim EQE i EQS rođacima nego sa svojom braćom sa SUS motorima.

Standardno, E-Klasa dolazi sa samostojećim digitalnim displejom instrumenata i MBUX multimedijalnim ekranom integrisanim u kontrolnu tablu. On se može opciono proširiti tako da uključuje displej ispred suvozača.

Mercedes-E-Class

Kao i mnogi proizvođači automobila, Mercedes veruje da je povezivost i mogućnost unošenja strimovanog sadržaja i aktivnosti društvenih mreža u automobil sledeća granica, tako da postoji selfi kamera i pristup aplikacijama i igricama kao što su TikTok i Angri Birds, plus mogućnost strimovanja videa .

Mercedes-E-Class

Zanimljivo je da će sistem za praćenje lica deaktivirati video sadržaj koji se emituje na ekran suvozača ako otkrije da vozač provodi previše vremena ne gledajući put.

Mercedes kaže da novi, veoma moćni pojedinačni procesor radi posao koji bi ranije obavljalo više delova hardvera, čineći ceo električni sistem bržim.

Mercedes-E-Class

Ali, šta je sa stvarima koje su nekada bile važne u automobilima? Hardver ispod haube? Za Evropu su svi motori elektrifikovani. Svaki motor ima neku vrstu hibridne pomoći, a polovina motora su plug-in hibridi.

Na početku ponude nalazi se benzinac E200 sa pogonom na zadnje točkove od 204 KS. Tu je i njegov dizel ekvivalent, E200d sa 197 KS, koji je dostupan ili sa zadnjim ili 4Matic pogonom na svim točkovima.

Mercedes-E-Class

Sve tri verzije stižu do “stotke” za 7,8 sekundi ili brže, postižući bar 238 km/h uz pomoć integrisanog starter generatora čija je snaga povećana sa 20 na 23 KS.

Plug-in modeli dostupni na lansiranju u Evropi su takođe dvolitarski četvorocilindrični benzinski motori upareni sa elektromotorima od 129 KS, koji mogu da isporuče do 100 km električnog dometa.

Mercedes-E-Class

Ti modeli nose oznake su E300e i E300e 4Matic, ukupne snage sistema od 313 KS.

Sledeći plag-in hibrid je E400e 4Matic od 381 KS. On je trenutno najbrži u gami i do 100 km/h stiže za 5,3 sekunde.

S obzirom da ne postoji potpuno električna E-Klasa, ljubitelji ove vrste pogona će morati da se opredele za Mercedes EQE.

Mercedes-E-Class

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]