Stellantis priprema svoje motore za sintetička goriva

Stellantis testira 28 motora (svih brendova grupacije) kako bi se uverio da mogu da rade na sintetička goriva.

Protokol testiranja kompanije uključuje gamu motora od 2014. do 2029. i uključuje i benzinske i dizel motore.

Stellantis kaže da će uvođenje sintetičkih goriva omogućiti vlasnicima vozila sa SUS motorima mogućnost da “ozelene” svoje vozilo bez potrebe da ga zamene za električno ili konvertuju na drugo ekološko gorivo.

Test Peugeot 2008

Ovaj program će omogućiti kompaniji da smanji emisiju za 28 miliona vozila sa SUS motorima koji proizvedeni u Evropi  od 2014. godine. Time bi se smanjila emisija CO2 do 400 miliona tona od 2025. do 2050.

Stellantis je već potvrdio da će do kraja ove decenije u Evropi prodavati samo nove putničke automobile na baterije, ali je ideja da se postojeći automobili sa SUS motorima učine ekolokški prihvatljivijim kako bi im se produžio radni vek.

Auto magazin Srbija Super Test Fiat 500 BSG Hybrid

Kao deo svojih testova, Stellantis analizira emisiju izduvnih gasova, startabilnost, snagu motora, pouzdanost izdržljivosti, razblaživanje ulja, rezervoar za gorivo, vodove za gorivo i filtere svojih postojećih motora.

Ova Stellantisova najava dolazi ubrzo nakon što je Evropska unija saopštila da će dozvoliti prodaju novih vozila sa SUS motorima i posle 2035. godine, pod uslovom da se pokreću isključivo na sintetička goriva.

 

1 KOMENTAR

  1. NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i standarde u EU. Stelantis kao i ostlai evropski proizvođači puno zaostaju u razvoju EV, pa sad pokušavaju da ostanu u igri. Sintetička goriva su daleko manje efikasna od postojeih fosilnih

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring