Northvolt i Scania rade na bateriji koja će trajati milion i po kilometara

Radni ciklus EV baterija može biti važan za kupce automobila, ali je još važniji za vlasnike komercijalnih vozila koja prelaze mnogo više kilometara.

Srećom, nove litijum-jonske baterijske ćelije koje razvijaju Scania i Northvolt odgovaraju dugovečnosti kamiona sa dizel pogonom sa procenjenim životnim ciklusom koji premašuje oznaku od 1,5 miliona kilometara.

Kompanija je objavila specifikacije novih prizmatičnih ćelija koje imaju kapacitet od 157 Ah i nominalni napon od 3,6 V.

Nortvolth Scania baterije

One se proizvode u gigafabrici Northvolt Ett u severnoj Švedskoj koristeći električnu energiju bez upotrebe fosilnih goriva, već isključivim korišćenjem energije iz hidroelektrana i vetroparkova.

Kao rezultat toga, ugljenični otisak svake ćelije je smanjen na otprilike jednu trećinu. Tokom ove godine, Scania će otvoriti novu fabriku u Sodertaljeu u Švedskoj, gde će nove ćelije biti sastavljene u baterije pogodne za teške električne kamione.

Saradnja između Skanije i Nortvolta počela je 2017. godine, a projekat je konačno došao do realizacije ove godine, premašivši početna očekivanja o dugovečnosti tokom testiranja.

Nortvolth Scania baterije

Skanijini standardi su takvi da je projektovan životni vek kamiona 1,5 miliona kilometara, što znači da baterija neće morati da se menja. Ono što ne znamo je procenat prvobitnog kapaciteta koji će baterija zadržati nakon svih tih kilometara upotrebe.

Scania nije navela precizan datum lansiranja prvog električnog kamiona koji će koristiti novu bateriju.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring