Auto magazin

Moto Test: BMW F 800R

Moto Test: BMW F 800R
10.12.2013.
Nudista

Novi "nejkid" iz Bavarske, ostao je bez skoro sve oplate pa mu možemo preporučiti da iskorosti poslednje tople sunčeve zrake na nekoj – nudističkoj plaži

“BMW F 800 R” prvi put je predstavljen na prošlogodišnjem Salonu motora u Milanu, a na domaće tržište stigao je početkom leta. Segment srednje kategorije “F 800” prvi put se pojavio 2006. godine i do sada su se pojavila tri modela sa oznakama  “S”, “ST” i “GS”.

Dizajnerski  je baziran na većem “nejkidu”, modelu “K 1300 R”, dok je agregat osnažena varijacija sa sportskog modela “F 800 S”. Iako ima samo sedam konjskih snaga više, skraćen odnos stepena prenosa na novom menjaču znatno je uticao na agilnost.

BMW motocikle inače krasi već poslovično dobra voznost, koja je na ovom gradskom nejkidu posebno izražena.  Iako je maksimalna brzina žrtvovana zarad bolje startnosti, ta brojka nije zanemarljiva jer “F 800 R” od nule do 100 km/h stiže za samo 3,9 sekundi.

Kraće brzine doprinose i agresivnosti, ali i elastičnosti pa se jako dobro ponaša u uslovima gradske vožnje. Ono što je takođe za pohvalu je gotovo automatski odgovor na ručicu gasa čak i pri niskim obrtajima, što svakako doprinosi dobrom ponašanju u gradskoj gužvi.

Da ne bi stekli utisak kako je “F 800 R” isključivo gradski motor, govore i podaci pri vožnji na otvorenom putu. Na otvorenom putu je vrlo ekonomičan, a kada kazaljka  obrtomera pređe iznad 5.500, do izražaja dolazi njegov sportski duh. Odlično “leži” u krivinama i veoma se lako vozi, pa neretko dobija etiketu “bicikl”. Položaj vozača je dobar, a sedišta su veoma udobna pa duža vožnje ne pričinjava nikakav napor. Kao opcija postoji i sedište od 775 mm  za osobe niskog rasta ili pripadnice lepšeg pola. Početnicima i damama bavarski prpizvođač namenio je još jednu mogućnost. . “F 800 R” može se kupiti i sa agregatom čija je snaga smanjena na 34 “konja” i 6000 o/min. Do ove varijacije možete doći  i u Srbiji, ali samo putem porudžbine.

I “F 800 R” prati trend asimetričnog dizajna, već poznat sa drugih BMW modela. Skinute je skoro sva oplata, pa može delovati malo ogoljen, ali ne gubi na sportsko – dinamičnoj noti.

Potrošnja ovog BMW modela može biti izuzetno mala. Pri konstantnoj brzini od 90 km/h ma sto kilometara “F 800 R” troši samo 3,6 litara benzina, dok se pri brzini od 120 km/h na pređenih 100 kilometara oba brojka penje na 4,8 litara. Možemo da  zaključimo da pri krtarenju putem pri nižoj brzini, osim što ćete vi uživati u krajoliku uživaće i vaš budžet.

U ponudi su tri boje, vatreno narandžasta, kombinacija crne i bele i kombinacija bele i mat bele. Cena osnovnog modela iznosi 8.800 evra, a spisak dodatne opreme je veoma bogat.

Autor: Nela Tasić

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kineski automobili? I da i ne, nekako su još uvek čudni pogledajte masku ovih Cherija. [...]

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad