MOTO TEST: BMW R 1250 GS

1

Bitno drugačiji

Možda bi najpravilnije bilo da kažemo da je novi BMW R 1250 GS Adventure bitno bolji od svog prethodnika. Ako odete na test vožnju, vaša jedina želja će biti da postanete njegov ponosni vlasnik

Od Delta Motorsa nam je pripala jedinstvena čast da prvi u regionu testiramo novi BMW R 1250 GS Adventure. Ovaj model je veoma važan za ovo podneblje a to nam potvrđuje statistika.

GS je najprodavaniji model bavarske marke, sa cifrom od čak 75 odsto ukupne prodaje. U zemljama EU standardni GS prednjači u odnosu na njegovu avanturističku verziju, ali to nije slučaj za našu zemlju i okruženje. U Srbiji i okolnim državama nosilac prodaje je upravo GS Adventure.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS Adventure

Najpre da krenemo od onog što je dragulj ovog motocikla, motor. Stari motor od 1170 ccm, 125 KS i 125 Nm pri 6.500 o/min zamenio je novi bokser.

Zapremina je povećana na 1254 ccm, snaga na 134 „konja“ a maksimalni obrtni moment iznosi 143 Nm pri 6.250 obrtaja u minutu.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS Adventure

Prvi put u serijskoj proizvodnji BMW je na motoru upotrebio Shift Cam tehnologiju. Ovaj sistem omogućava varijacije vremenskih rasporeda ventila i hoda ventila na usisu.

Pored toga, usisne bregaste osovine su dizajnirane da asinhrono otvaraju ventile što rezultira povećanim protokom vazduha i samim tim efikasnijim sagorevanjem.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureOsim što je vrlo inovativan ovaj sistem je neprimetan, pa tako tokom vožnje nećete ni osetiti da radi. Od tehničkih izmena na samom motoru napomenućemo i pogon bregastog vratila koji sada ima zupčasti lanac (umesto lanca valjka), poboljšano snabdevanje uljem i novi izduvni sistem.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureRazlika u brojkama na papiru je manje primetna nego u vožnji. U odnosu da prethodnu verziju , novi BMW R 1250 GS Adventure je drastično bolji.

Poboljšanje se vidi u svim segmentima vožnje; od ubrzanja na startu, preko naglog dodavanja gasa kad treba nekog brzo obići, do kočenja brzinama.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureQuickShift menjač se pokazao jednako koristan u of-roud vožnji, kao i u gradu. Svi elektronski sistemi, od onog protiv proklizavanja, kontrole stabilnosti, do podešavanja ogibljenja, svi rade nemački precizno.

Za jedan ovako velik i težak motocikl sistem asistencije pri kretanju na uzbrdici je od velike pomoći vozaču. Nova generacija Hill Hoilder sistema radi više nego dobro i veoma je praktična kada se nađete u nekoj gužvi.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventurePreviše snage na motoru nekada može da zasmeta i da utiče na upravljanje. Ovde to definitivno nije slučaj, količina snage vam je uvek na raspolaganju, taman onoliko koliko vam treba, a ako i poželite da ručicu gasa odvrnete „do daske“, BMW R 1250 GS Adventure će to učiniti vrlo autoritativno.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureMotor je odlično ergonomski podešen. Sedište je udobnije nego na prethodnom modelu pa je udobna vožnja obezbeđena kako za vozača tako i za putnika na zadnjem sedištu.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventurePritom nije preširoko, pa ukoliko poželite da ustanete i podignete svoj adrenalin van asfalta, njegova širina vam neće zasmetati. Visina sedišta je 890 mm ali ima dva moda podešavanja – od 820 do 910 mm, pa svako može naći pravu meru za svoju visinu.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureNovi TFT ekran od 6,5 inča, osim što lepo izgleda, je i vrlo pregledan. Ipak, trebaće vam malo vremena da naučite da prođete kroz meni i da nađete ono što želite. Povezivanje sa pametnim telefonom vrši se preko besplatne Connect (BMW Motorrad Connected App) aplikacije.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureBMW R 1250 GS Adventure je motocikl koji će apsolutno razmaziti svog vlasnika. U standardnoj verziji je već bogato opremljen, a sa tri dodatna paketa, koje je imao testirani model moći ćete da se upustite u vožnju koja god da vam se nađe u mislima.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureAko vam je i to malo, spisak dodatne opreme je, kako smo navikli, vrlo dugačak. Rečenicu koja bi najbolje opisala ovaj motor izgovorio je jedan isključivi ljubitelj supersportskih motora – „Uh što je dobar“.

Nela Tasić

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureZa put i van njega

Prvi GS motocikl bavarska fabrika je predstavila 1980. godine i to model R 80 GS. Oznaka „GS“ u imenu modela je skraćenica nemačkih reči „Gelände/Straße“ što u prevodu znači ofroud i ulica.

Prva Adventure verzija predstavljena je 2001. kao verzija modela R 1150 GS.  U julu 2007. proizvodnja R 1200 GS i R 1200 GS Adventure dostigla je cifru od 100.000 jedinica napravljenih od lansiranja 2004. Tako je GS postao najpopularniji motocikl bavarske fabrike.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventurePaketi opreme i petogodišnja garancija

U standardnoj verziji BMW R 1250 GS Adventure 18.290 evra. Na testiranom motoru bila su sva tri dostupna paketa opreme; „Comfort“ koji sadrži hromirane izduvne grane, grejače ručica i kontrolu pritiska u gumama i košta 476 evra, „Touring“ koji obuhvata ESA sistem, beskontaktno startovanje, tempomat, nosače kofera i LED maglenke,(2006 evra) i „Dynamic“ paket koji sadrži LED dnevna svetla i migavce, „QuickShifter“ i PRO modove vožnje (993 evra).

Alarm se doplaćuje 226 evra. Važno je istaći da za sve motocikle kupljene u Delta Motorsu važi petogodišnja garancija bez ograničenja kilometraže.

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS AdventureBMW R 1250 GS

Motor: dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni bokser, zapremina 1,254 ccm

Snaga:  136 KS (100 kW) pri 7,750 o/min

Max. obrtni moment: 143 Nm pri 6,250 o/min

Menjač: šestostepeni manuelni

Dimenzije: 2207/952/1420 mm

Visina sedišta: 890 mm

Masa: 268 kg

Pneumatici: 120/70 R19 napred, 170/60 R17 nazad

Kočnice: dvostruki plivajući disk 305 mm sa četvoroklipnim radijalnim klještima napred, disk 276 mm sa dvoklipnim plivajućim klještima nazad

Auto magazin Srbija Test BMW R 1250 GS Adventure

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring