Auto magazin

MotulEvo: servisiranje automatskih menjača

MotulEvo: servisiranje automatskih menjača
24.12.2021.

1

SVEOBUHVATNO REŠENJE ZA OPREMANJE RADIONICA I PRUŽANJE ADEKVATNE PODRŠKE VOZAČIMA, ALI I PROFESIONALCIMA

MotulEvo je jedinstven, sveobuhvatan paket proizvoda i usluga za održavanje i servisiranje automatskih menjača. Razvijen je da bi prodavci na malo i automobilski servisni centri uvek zadovoljavali potrebne zahteve, kao i da bi profesionalno obavljali svoje zadatke i stalno razvijali svoje poslovanje.

Profesionalno održavanje menjača je postalo jedna od osnovnih usluga jer proizvođači automobila sve više napora ulažu u automatske menjače (AT, DCT/DSG, CVT) kako bi ostvarili smanjenja potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova.

Kompanija Motul je prepoznala teškoće sa kojima se susreću nezavisne radionice prilikom uvođenja usluga i održavanja automatskih menjača, i stoga je pokrenula izuzetno uspešno rešenje koje obuhvata neophodnu opremu, tehničko znanje i podršku, kao i prenos praktičnih znanja. MotulEvo rešenje je uvedeno pre šest godina i od tada je ostvaren izvanredan uspeh u više od 30 država širom sveta, stvarajući mrežu partnera koja uključuje hiljade profesionalaca.

MotulEvo je sveobuhvatno rešenje za održavanje automatskih menjača i obuhvata širok dijapazon usluga i podrške

MotulEvo je sveobuhvatno rešenje za održavanje automatskih menjača i obuhvata širok dijapazon usluga i podrške. Osnovna komponenta MotulEvo rešenja je MotulEVO ATM 0915 servisna jedinica, koju je moguće koristiti i za ispiranje i za zamenu ulja u menjačima. Većina koraka je u potpunosti automatizovana ili je samo neophodno pratiti postupna uputstva na displeju. Kompleti isporučenih adaptera pokrivaju oko 95% celokupnog svetskog automobilskog tržišta čime se dobija sveobuhvatno rešenje bez obzira na tip vozila. Kompanija Motul u saradnji sa svojim partnerima dostavlja i tri dodatna adaptera za posebne tipove menjača kako bi se obezbedilo zadovoljenje svih potreba.

U MotulEVO partnerskim radionicama možete da iskoristite prednosti profesionalne zamene ulja za automatske menjače. Najbliži MotulEvo servisni centar za automatske menjače možete da pronađete putem interaktivne mape tražeći najbližeg lokalnog servisera.

MotulEvo servisna jedinica koja omogućava ispiranje i zamenu ulja u automatskim menjačima

Koliko često treba da se menja ulje za automatske menjače? Intervali odlivanja ulja iz automatskih menjača zavise od tipa prenosa (AT, DSG, CVT) i uslova vožnje. Kod konvencionalnih automatskih menjača (sa hidrotransformatorom) intervali odlivanja se kreću od 30.000 km do 80.000 km za standardne uslove vožnje. U svakom slučaju, intervali održavanja ne smeju da budu duži od 5 godina.

Za automatske menjače sa duplim kvačilom (DCT/DSG) intervali odlivanja su najčešće kraći – obično oko 50.000 km (za standardne uslove vožnje) i do 3 godine. Za suva kvačila intervali su duži i najčešće nisu precizno naznačeni od strane proizvođača originalnih delova.

CVT menjači imaju duže intervale odlivanja koji mogu da iznose i do 120.000 km i 6 godina (za standardne uslove vožnje), ali u dosta slučajeva mogu da iznose i samo 40.000 km (2 godine). Uslovi vožnje u ovom slučaju igraju bitnu ulogu i mogu značajno da smanje radni vek menjača.

Intervali odlivanja ulja iz automatskih menjača zavise od tipa prenosa (AT, DSG, CVT) i uslova vožnje

Pomoću MotulEvo rešenja zainteresovanim partnerima su na raspolaganju detaljni programi obuke putem kojih će se upoznati sa osnovama konstrukcije automatskih menjača i najvažnijim tehnikama servisiranja i unaprediti svoja znanja. Ovim modulom su obuhvaćeni opšti principi korišćenja mašine za zamenu ulja u automatskim menjačima. On sadrži praktičnu obuku uz nekoliko časova obuke gde učesnici dele svoja iskustva i dobijaju savete i preporuke.

Kako da znam kada je vreme za zamenu i šta ukazuje na to?

Ponašanje prilikom promene stepena prenosa vašeg automatskog menjača sa duplim kvačilom (DCT), kontinuirano-varijabilnog menjača (CVT) ili automatskog menjača (AT) značajno se pogoršalo nakon dužeg perioda intenzivnog korišćenja? Dolazi do drmusanja i trzanja prilikom zaustavljanja i parkiranja? Ne uspevate da prebacite u određeni stepen prenosa? Promena stepena prenosa je praćena lupanjem?

Ukoliko je promena stepena prenosa otežana, profesionalno servisiranje menjača može da otkloni ili spreči sledeće probleme:

• Zakasnelu promenu stepena prenosa

• Nepravilnu promenu stepena prenosa

• Drmusanje vozila kada je ono opterećeno

• Trzanje prilikom zaustavljanja i parkiranja

U najvećem broju slučajeva kontaminacija sistema za podmazivanje i habanje dovode do smanjenja učinka promene stepena prenosa. Redovno održavanje, uključujući i servisiranje menjača ključni su za dug radni vek vašeg vozila. Kompletnom zamenom ulja za menjač rešava se problem kontaminacije. U čistom sistemu za podmazivanje iz novog ulja se izvlači maksimalan učinak i ostvaruju se trajni rezultati.

Najbliži MotulEvo servisni centar za automatske menjače možete da pronađete na sajtu rs.motulevo.com/sr, i zatražite dodatne informacije ili odgovore na svoja pitanja.

Najčešći problemi sa automatskim menjačem

 

Za dodatna pitanja, savete, pomoć, informacije ili saradnju obratite nam se s poverenjem!

   

facebook.com/motulsrbija

 

Uvoznici za Srbiju:

MASS Company d. o. o.

Jovanke Radaković 84b
11160 Beograd, Srbija

T +381 11 7857 000
F +381 11 7857 009
E-mail: office@mass.rs

WINT d. o. o.

Omladinskih brigada 102
11070 Novi Beograd, Srbija

T +381 11 228 43 63
E-mail: info@wint.rs

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad