Nemački ministar finansija protiv zabrane SUS motora u EU

1

Nemački ministar finansija otkrio je da zemlja neće slediti planove Evropske unije da zabrani prodaju novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine.

Evropska komisija nalaže zabranu prodaje novih automobila i kombija sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine i neko vreme se činilo da će Nemačka slediti taj primer. U stvari, zakonima upravljaju Zeleni u Nemačkoj koji upravljaju ministarstvom životne sredine, a u martu se trostranačka vlada složila da podrži nacrt predloga Komisije o zabrani 2035. godine.

Međutim, govoreći na konferenciji nemačkog industrijskog lobija, BDI, nemački ministar finansija Kristijan Linder rekao je da je predlog „pogrešan“ i da se nemačka vlada „neće složiti sa ovim evropskim zakonodavstvom ove nedelje“. „Nemačka neće moći da pristane na ograničenja flote sa de fakto zabranom motora sa unutrašnjim sagorevanjem“, dodao je Linder.

Politiko prenosi da je Linder ljubitelj sportskih automobila i da je izrazio podršku razvoju sintetičkih goriva.

Ministarka za životnu sredinu iz redova Zelenih, Steffi Lemke, odbacila je Linderove izjave o tom pitanju, navodeći da bi savezna vlada trebalo da se drži svog “prethodno dogovorenog kursa” i da nastavi da podržava zabranu.

Ubrzo nakon što je dao izjave na Tviteru, Linder je ponovo dao podršku sintetičkim gorivima.

„Nažalost, odluka EU o ograničenjima flote automobila nije otvorena za tehnologiju“, napisao je on. „Međutim, sintetička goriva su klimatski neutralna opcija za motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji postoji već duže vreme. Moramo ovo sačuvati za naše poslovanje.”

Mercedes EQA

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring