Auto magazin

Starovremenska vozila manje zagađuju od električnih?

Starovremenska vozila manje zagađuju od električnih?
23.06.2022.

1

Novi izveštaj Footmana Džejmsa (Footman James), klasičnog i specijalizovanog dobavljača osiguranja vozila, tvrdi da klasični automobili manje štete životnoj sredini od modernih vozila, uključujući električna vozila. Ovaj zaključak uzima u obzir ograničenu upotrebu klasika tokom cele godine za razliku od modernih automobila koji se često koriste na dnevnoj bazi, dok tokom proizvodnje generišu velike količine ugljenika.

Prema izveštaju, prosečan klasični automobil u Velikoj Britaniji emituje 563 kg (1.241 funtu) CO2 godišnje, pošto ih vlasnici klasičnih automobila voze u proseku 1.200 milja (1.931 km) na godišnjem nivou. Iako moderna vozila imaju znatno manje emisije CO2 po km, voze se na mnogo veće udaljenosti godišnje i dolaze sa prilično velikim ugljeničnim otiskom odmah iz fabrike.

oldtajmeri

Studija sugeriše da ugljenični otisak tokom proizvodnje prosečnog putničkog automobila kao što je VW Golf iznosi 6,8 tona (14.991 funti) CO2. Moderno električno vozilo na baterije kao što je Polestar 2 povećava ovu cifru na 26 tona (57.320 funti) CO2 pre nego što uopšte napuste fabriku, što može biti teško da se nadoknadi vožnjom sa nultom emisijom. Poređenja radi, potrebno je više od 46 godina upotrebe da bi prosečni klasični automobil dostigao istu cifru od 26 tona CO2.

Da budemo pošteni, ovo poređenje će biti potpuno drugačije kada proizvođači automobila dostignu svoje ciljeve u pogledu proizvodnje ugljično-neutralne proizvodnje negde u narednoj deceniji. Sam Polestar se obavezao da će proizvesti prvi klimatski neutralan automobil do 2030. godine, dok mnoge druge kompanije rade na smanjenju ugljičnog otiska svojih fabrika i prostorija. Ipak, Volvo je nedavno priznao da proizvodnja EV-a generiše 70 odsto više emisija od njegovog ekvivalenta sa SUS motorima u ovom trenutku, iako je ugljenični otisak za ceo životni ciklus manji.

Izveštaj o indikatorima tvrdi da je dve trećine vlasnika klasičnih automobila zabrinuto zbog klimatskih promena, a više od polovine njih bi bilo otvoreno za šeme kompenzacije emisija.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad