Nissan Micra 1,2 Acenta Look

Nije veliki broj ljudi kojima „nisan mikra“ odmah zapadne za oko zbog svoje lepote. Kraća je od proseka klase sa mnogo tvrde plastike i ima tri cilindra. Ipak, „mikra“ ima toplu dušu i veliko srce sa ambicijom da vam postane pravi, iskreni prijatelj koji vas neće ostaviti na cedilu

Niko nije bio previše srećan sa novim dizajnom „nisan mikre“ kada se pojavila pre tačno četiri godine. Kako bi joj dodali malo više karaktera u pogledu estetike, dizajneri su je letos blago redizajnirali. Imali smo prilike da je premijerno provozamo jesenas na međunarodnoj prezentaciji u Bratislavi a sada je na red došao i detaljniji višednevni test.

Uprkos tome što je izgubila onu originalnost koja je krasila prethodnu generaciju (fabričkog koda „K12“), „mikra“ je bila i ostala dobar auto. Možda može da se desi da sa decenijama iskustva u testiranju automobila malo zastranimo i počnemo da komuniciramo sa mašinom, tek čini nam se kao da „mikra“ šalje poruku – možda nisam lepa ali se nećete pokajati ako me kupite.

Nisan ne odustaje od jedinstvenog dizajna
Nisan ne odustaje od jedinstvenog dizajna

Karoserija je konstruisana da bude vrlo kompaktna spolja, tako da je među najkraćim modelima B segmenta, odnosno niže klase. Sa druge strane, nudi iznenađujuće prostranu kabinu, uključujući i prostor na zadnjoj klupi koja bez problema može da ugosti dve visoke osobe. Eto razloga zašto je linija krova pozadi podignuta – ko sedi na zadnjem sedištu ne mora da savija vrat i glavu.

Grba na krovu zbog aerodinamike i prostora za glavu
Grba na krovu zbog aerodinamike i prostora za glavu

Inače, prilikom restilizacije su izmenjeni farovi i zadnja svetla koja su dobila LED tehnologiju, a donekle je redizajnirana i komandna tabla sa novom centralnom konzolom koja je veoma slična onoj u novom „nisanu nout“. U principu, drugih većih izmena nije bilo, a za nas je možda najvažnije to što je cena ostala praktično ista uz nešto bogatiju opremu. „Mikra“ može da se kupi već od 10.750 evra sa PDV-om, a bazni „vizija“ paket opreme obuhvata ESP, šest vazdušnih jastuka, „klimu“, radio MP3/CD, USB i AUX priključke pa čak i blutut konekciju za telefoniranje sa komandama na volanu.

Već bazna verzija ima dugačak spisak opreme
Već bazna verzija ima dugačak spisak opreme

Testirani auto je imao treći po redu paket opreme – „acenta luk“ (Acenta Look) koji može da se pohvali i prilično luksuznim detaljima kao što su senzor za automatsko aktiviranje srednjih svetala, senzori za kišu, automatska „klima“ i alu-felne. Ovako opremljen auto košta 11.950 evra i izuzev staklenog krova, navigacije i beskontaktnog otključavanja i startovanja motora, ima sve što i najskuplji paket.

Plastika u kabini je tvrda, ali odlično obrađena
Plastika u kabini je tvrda, ali odlično obrađena

Kabinom obiluje tvrda plastika i u tom pogledu „mikra“ je ispod proseka klase. Sa druge strane, kvalitet završne obrade je veoma dobar. Ergonomija je takođe specifična. S obzirom da je organizacija prostora u kabini takva da je cilj što više mesta za kolena, sedi se uspravno i pozadi i napred. Pozicija vozača je bliža automobilima A nego B segmenta zbog toga što su nožne komande postavljene relativno blizu a nema podešavanja volana po dubini. Daleko od toga da je neudobno, čak je vrlo zgodno za manevrisanje po gradu što se sedi uspravno pa je preglednost bolja. Inače, pogled unazad nije narušen zadnjim stubovima kao kod konkurenata, a tu su i zaista veliki bočni retrovizori. Kada se svemu doda i veoma mali prečnik okretanja, može se reći da je “mikra” idealan gradski automobil. U odnosu na A segment je ipak dosta komfornija, sa većim prtljažnikom. Posebno moramo da izdvojimo mekano podešeno ogibljenje tako da rupe po ulicama ne predstavljaju baš nikakav problem.

Pozadi mikra nudi prostor iznad proseka klase
Pozadi mikra nudi prostor iznad proseka klase

Prilikom restilizacije motori nisu menjani. U mikri su i dalje dostupni samo trocilindrični benzinci zapremine 1,2 litra, sa i bez kompresora. Atmosferski sa testa raspolaže sa 80 KS što je u ovako laganom automobilu više nego dovoljno za prilično žustru vožnju. Ubrzanja su takva da je subjektivni utisak mnogo bolji nego kad pogledate u deklarisanu cifru do “stotke”. Motor je vrlo elastičan, pa ni niski obrtaji ne predstavljaju problem. Jedino na šta nikako ne možemo da se naviknemo je zvuk tri cilindra koji daje lažnu sliku o broju obrtaja. Naime, zvuči kao da je na manjim obrtajima nego što zapravo jeste, tako da se lako može desiti da ste na 4.500 a da imate osećaj kao da ste na 2.500 o/min.

U mikru se ugrađuju samo trocilindrični benzinci sa, ili bez kompresora
U mikru se ugrađuju samo trocilindrični benzinci sa, ili bez kompresora

Potrošnja je zaista niska i bez problema smo dostigli deklarisanu cifru po gradu, pa čak i nešto niži rezultat – prosek po gradu je iznosio 5,9 l/100 km. Što se tiče vožnje na otvorenom, “mikra” ni tu nema problem. Buka od strujanja vazduha je nešto veća prilikom vožnje auto-putem, iako su se konstruktori trudili da specijalnim žljebovima na krovu smanje kovitlanje vazduha. Pri 130 km/h motor se “vrti” na povoljnih 3.500 o/min, što je za 500 obrtaja manje u odnosu na tradicionalne benzince sa petostepenim menjačem. “Mikra” tada troši od 5,9 do 7,2 l/100km u zavisnosti od pravca vetra, što je vrlo povoljan rezultat. Pri 80 km/h smanjuje se na 3,9 do 4,5 l/100 km.

Kada se jednom naviknete na mikru, shvatite koliko je poseban auto
Kada se jednom naviknete na mikru, shvatite koliko je poseban auto

Nakon sedmodnevnog testa na “mikru” smo se toliko navikli da nam je prirasla za srce uprkos brojnim manama koje su evidentne na prvi pogled u poređenju sa konkurencijom. U prvi plan su izašle one najvažnije osobine – praktičnost, živahan motor, kompaktna karoserija, niska potrošnja i iznad svega lakoća svakodnevnog korišćenja.

Aleksandar Bursać

IMG_5031

LED tehnologija za zadnja svetla

Prilikom restilizacije izmenjena su prednja i zadnja svetla. “Mikra” je sada dobila nešto više karaktera ali i atraktivno LED osvetljenje pozadi koje je dostupno već od drugog paketa opreme. Dizajn se nekome možda sviđa ili ne, ali treba priznati da su Japanci ostali dosledni u pogledu tradicionalne i samo njima svojstvene estetike.

IMG_4965

Redizajnirana centralna konzola

Novina je i drugačija centralna konzola sa promenjenim panelom audio sistema i ventilacionim otvorima. Sada je elegantnija i više podseća na centralnu konzolu u novom “noutu”. Interesantno je da je blutut konekcija za telefoniranje standard i u osnovnom paketu opreme, što je za svaku pohvalu.

IMG_5105

Praktičnost pre svega

Iako je jedan od najmanjih modela u klasi, “mikra” je među najpraktičnijima. Pregrade za odlaganje sitnica su svuda, tako da bez problema možete da odložite mobilni telefon, ključeve… Ispred suvozača je, osim kasete, još jedan veliki prostor za odlaganje stvari koji se zatvara. U središnjoj polici je USB/AUX priključak.

IMG_5036

Nissan Micra 1,2 Acenta Look

Motor: 3 cilindra, zapremina 1198 ccm, snaga 59 kW (80 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 110 Nm pri 4000, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: 3780/1665/1525 mm, međuos. rastojanje 2450 mm, prtljažnik 265 l, rezervoar 41 l, masa 910-980 kg, pneumatici 175/60 R 15

Performanse: maks. brzina 170 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,7 s, potrošnja 4,3/5,0/6,1, emisija CO2 115 g/km

IMG_5044

Oprema

Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, automatski klima uređaj, CD radio sa USB i AUX priključcima, blutut konekcija za mobilni telefon, putni kompjuter, komande radija i telefona na volanu, el. podizači prednjih prozora, kožni volan, tempomat sa limiterom brzine, LED zadnja svetla, el. podešavanje retrovizora, alu-felne prečnika 15 inča, maglenke, senzori za farove i kišu

IMG_4945

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring