Auto magazin

Nissan Qashqai “vrlo dobar” u pogledu sistema za pomoć u vožnji

Nissan Qashqai “vrlo dobar” u pogledu sistema za pomoć u vožnji
16.05.2022.

1

U svojoj najnovijoj proceni sistema za pomoć u vožnji, Euro NCAP je rangirao sistem ProPilot sa Navi-Linkom ugrađenim u Nissan Qashqai kao “vrlo dobar”, najvećim mogućim rejtingom.

Ovo je usledilo nakon što je u januaru Euro NCAP proglasio Qashqai najboljim automobilom u klasi malih terenskih vozila.

Procena potpomognute vožnje podeljena je u dve oblasti koje pokrivaju kompetentnost pomoći i bezbednosnu podršku.

Qashqai je postigao rezultat od 74% na ukupnoj kompetentnosti pomoći, sa 20 bodova od mogućih 25 za jasnoću informacija dostupnih kupcima o sistemu ProPilot sa Navi-Linkom, dok je za vidljivost statusa sistema dobijeno 20,9 bodova od mogućih 25.

U kategoriji saradnje u vožnji dodeljeno je maksimalnih 25 bodova, gde se sistem procenjuje kako reaguje kada vozač treba da interveniše, na primer, da bi izbegao prepreku.

Test Nissan Qashqai

Što se tiče performansi funkcije prilagodljivog tempomata u okviru sistema ProPilot sa Navi-Linkom, uspešno se nosio sa scenarijima na putu u kojima se Qashqai približavao automobilu koji se sporije kretao, automobilu koji je sekao ispred i automobilu ispred koji je iznenada izašao iz trake da bi otkrio drugi automobil ispred. Odato je priznanje i tome da asistencija ostaje aktivna i kada se automobil potpuno zaustavi.

Od maksimalnih 35 bodova, 30 je postignuto u kategoriji pomoći pri upravljanju za uspešno upravljanje automobilom kroz “S”-krivinu pri brzini od 100km/h.

Sistem ProPilot sa Navi-Linkom postigao je maksimalnih 25 bodova u kategoriji otkaza sistema, pri čemu bi blokirani senzor mogao da ugrozi performanse sistema. Utvrđeno je da je sistem ProPilot sa Navi-Linkom davao pravovremena upozorenja, omogućavajući vozaču da zna da sistem neće biti u mogućnosti da ponudi pun nivo pomoći.

Test Nissan Qashqai

Da bi sprečio vozača da dođe u iskušenje da se previše oslanja na sistem za pomoć vozaču i da mu skrene pažnju sa puta, sistem ProPilot sa Navi-Linkom stalno prati da vozač ima bar ruku na upravljaču. Ako ruke ne budu detektovane, aktivira se vizuelno i zvučno upozorenje. Ako vozačeve ruke ostanu van upravljača, automobil će pokrenuti usporavanje i, na kraju, potpuno zaustavljanje vozila. ProPilot sa Navi-Linkom na vozilu Qashqai postigao je 20 bodova od potencijalnih 25 za ovu operaciju ove funkcije.

U okviru ukupne procene za izbegavanje sudara, Euro NCAP je dodelio 48.4 boda od mogućih 50. U ovoj kategoriji, testovi procenjuju kako Qashqai opremljen sistemom ProPilot sa Navi-Linkom deluje u izbegavanju sudara kada se približava automobilu koji miruje u krivini, približava automobilu koji koči, približava automobilu koji se sporije kreće, automobilu koji se uvlači u traku ispred i automobilu koji menja traku da bi otkrio drugi automobil ispred.

Kompletnu procenu Euro NCAP-a za novi Nissan Qashqai možete pronaći na EuroNCAP stranici.

Test Nissan Qashqai

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovo je izuzetno dobra vest. Znak da se i Srbija približava rastućem trednu u proizvodnji [...]

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad