Nissan Qashqai

Pre više od sedam godina Nisan je napravio revoluciju na automobilskom tržištu praktično izmislivši klasu krosovera. Naredna generacija ne mora da bude revolucionarna , ali svakako mora da ponudi vrlo konkurentne osobine kako bi se zadržala na čelu segmenta Madrid, Španija Od specijalnog izveštača Ivan Katunac

Pre sedam godina, početkom 2007. vaš reporter je imao prilike da prisustvuje svetskoj prezentaciji tada vrlo neobičnog modela. Bio je to terenski “nisan”, ali bez terenskih mogućnosti po kojima su automobili ove japanske marke poznati, nosio je čudno ime, “kaškai” i svrstavali su ga u do tada neviđenu klasu – krosover. Domaćini su bili uzdržani optimisti. Kockali su se, prikazali nešto smelo i drugačije, ali su bili uvereni u uspeh.

I nisu se prevarili. Početkom 2014. Godine konstatujemo da je prva generacija “nisana kaškai” postala pravi hit. Prodat je u više od dva miliona primeraka na praktično svim svetskim tržištima. Međutim, u međuvremenu se pojavila konkurencija koja je donela brojne novine  segmentu, pa je Nisan očekivao ozbiljan zadatak prilikom konstruisanja druge generacije svog krosovera.

[ot-caption title=”Nisan je izmislio klasu krosovera” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_1120.jpg”]

Sa novim modelom smo se upoznali na svetskoj prezentaciji organizovanoj u Madridu i okolini. Iako je na promocijama običaj da se novinarima podele ključevi automobila već na aerodromu, naš domaćin se odlučio na suprotan potez. Pre početka probnih vožnji upoznali su nas sa glavnim odlikama novog modela i njegovim naprednim elektronskim sistemima. To su učinili kako bi smo bili pripremljeni na drugačije ponašanje u vožnji u odnosu na prethodnika i kako bi i u praksi mogli da sagledamo rad kompleksne elektronike.

Kao što se i očekivalo, za ovu priliku Nisan nam nije pripremio revoluciju, već kvalitetnu evoluciju. Po rečima predstavnika fabrike, želeli su da dizajn naprave što atraktivnijim, kvalitet materijala i estetike u kabini da približe na ivicu premijum segmenta i , na kraju da korišćenjem najsavremenije raspoložive tehnologije vožnju učine zanimljivijom i bezbednijom nego do sada.

[ot-caption title=”Nakon revolucije sledi evolucija” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/113607_1_5.jpg”]

Dimenzije karoserije su minimalno izmenjene. “Kaškai” je nekoliko centimetara duži i širi, ali je i nešto niži. Dizajneri su nam istakli školjkasti oblik poklopca motora i agresivno naglašenu bočnu liniju auta. Zbog izmenjenih proporcija i stilskih detalja, auto je sada skladniji, dinamičniji i lakše se ističe u saobraćaju od svog prethodnika koji je imao svedene linije. I pored naglašenih detalja na karoseriji, koeficijent otpora vazduhu je ostao vrlo povoljan – 0,32.

Unapređenje se nastavlja i u kabini. Materijali su očigledno kvalitetniji, prijatniji na dodir, a i atmosfera je prijatnija i približnija premijum segmentu nego nekada. Sedi se prilično nisko za jedan krosover model, pa se telo nalazi u opuštenijem položaju što je svakako dobro prilikom dužih vožnji. Položaj sedenja je oslobodio i dodatni prostor za glavu, tako da sada nema problema za visoke putnike. Ipak, prostor za kolena pozadi još uvek nije nešto čime se Nisan može pohvaliti. Dovoljan je za prosečno visoke osobe i ništa više od toga. U kabini se vodilo računa i o detaljima. Tako je duboka kaseta između prednjih sedišta sada podeljena praktičnim poslužavnikom, čime se bolje koristi sav ovaj prostor. Takođe, držači za čaše napred su niže nego ranije, pa bez problema u njih staju i flaše. Prostor na centralnom tunelu je dodatno oslobođen upotrebom elektronske parkirne kočnice.

[ot-caption title=”Primetno kvalitetniji materijali” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/qq_interior_001.jpg”]

Prtljažnik je povećan u odnosu na prethodni model. U osnovnoj konfiguraciji poseduje 430 litara korisnog prostora. Naravno, zadnja klupa se lako obara i tom prilikom dobija se ravna tovarna površina. Međutim, to nije sve. Pod prtljažnika skriva dodatni tovarni prostor u koji se mogu smestiti sve sitnice koje bi se inače tokom vožnje valjale po prtljažniku.

Dinamični izgled automobila prati odlično upravljanje. Zahvaljujući drugačije podešenom ogibljenju, ali i elektronskim sistemima, “kaškai” se na auto putu, ali i planinskim putevima punim krivina ponaša gotovo kao klasična limuzina. Naginjanje je smanjeno, a upravljač deluje preciznije. Čak je njihanje prilikom prelaska preko uzastopnih pregiba smanjeno. Pored nove vrste amortizera u ovakvom ponašanju veliku ulogu ima elektronika koja aktivno koriguje ponašanje karoserije. Prilikom naglog ulaska u krivinu, kočenjem pojedinih točkova auto se “namešta” na temenu krivine za lakši i brži prolazak. Takođe, kada elektronika primeti da je auto ušao u rezonantno klaćenje, naizmeničnim kočenjem prednjih i zadnjih točkova ovakvo ponašanje se uveliko smanjuje. Ono što se nama tokom probnih vožnji dopalo je što se automobil ponaša potpuno standardno, odnosno ne primećuje se rad elektronike, čak ni po španskim putevima koji su daleko od kvalitetnih i idealnih.

[ot-caption title=”Svi motori su opremljeni turbo punjačem” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/114357_1_5.jpg”]

Nisan je promenio gotovo celu paletu motora, a očigledno je da su se odlučili za popularni “daunsajzing”. U ponudi su dva benzinska i dva dizel motora, svi sa turbo punjačem. Njihova snaga se prenosi na prednje, ili sva četiri točka preko šestostepenog ručnog ili CVT menjača.

Najmanji benzinac zapremine 1,2 litra razvija 115 KS i zamenio je u ponudi stari atmosferski benzinac od 1,6 litara. Veći benzinski agregat od 1,6 litara sa 150 konjskih snaga “uskočio” je umesto klasičnog dvolitarskog motora.

Šesta generacija popularnog turbo dizela od 1,5 litara razvija 110 “konja” i namenjen je ljudima koji veliku pažnju poklanjaju ekonomičnosti, ali  i ekologiji. Fabrika tvrdi da prosečna potrošnja ove verzije “kaškija” iznosi samo 3,8 litara na 100 km pređenog puta, a da emisija ugljen-dioksida iznosi 99 g/km.

Ljubiteljima žustrije vožnje preporučujemo nešto veći 1,6 dCi motor koji razvija 130 KS i maksimalni obrtni moment od 320 Nm.

[ot-caption title=”Dostojan naslednik ” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/nissan_qashqai_premier_limted_edition_010.jpg”]

Samo najmodernije

Nisan je ponudio najnoviju generaciju elektronike koja je do sada mogla da se pronađe samo u auotomobilima premijum segmenta. Pored sistema za aktivnu kontrolu šasije koju smo već pomenuli, tu je i uređaj za upozorenje o mrtvom uglu, uređaj za sprečavanje napuštanja kolovozne trake, uređaj koji opominje na držanje razdaljine, kamera koja snima 360 stepeni oko vozila, glavni farovi u LED tehnologiji sa automatskom kontrolom.

[ot-caption title=”Povećan prtljažnik” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/qq_interior_007.jpg”]

Sam parkira

Prilikom prezentacije, domaćini su nam skrenuli pažnju na novu generaciju uređaja koja sama parkira automobil. Uređaj je u stanju da sam otkrije raspoloživo parking mesto i to za paralelno parkiranje, ili “u garažu” i da nakon vozačeve potvrde automatski parkira auto. Vozaču preostaje samo da spusti ruke sa upravljača i dozira gas i kočnicu. Fabrika sa ponosom ističe da je uređaj sposoban da paralelno parkira na vrlo uzanim mestima. Dovoljno je da parking mesto bude duže od auotmobila samo 80 centimetara.

[ot-caption title=”CVT se ponaša kao klasični automatik” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/qq_interior_006.jpg”]

Nova generacija CVT-a

Uz jaču verziju dizel motora, Nisan je ponudio menjač sa kontinualno varijabilnim prenosnim odnosom, odnosno CVT. Ipak, svesni da standardne verzije ove vrste menjača imaju karakteristike koje odbijaju pojedine kupce, potrudili su se da nova generacija ima potpuno drugačije vozne karakteristike. Odziv je mnogo brži, a uređaj radi na nekoliko različitih obrtaja motora, pa je izbegnut onaj  karakterističan “gumasti” osećaj, odnosno pauza između stiskanja pedale gasa i odziva aumobila.

[ot-caption title=”U Japanu ima drugačije ime” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/nissan_qashqai_premier_limted_edition_020.jpg”]

Odakle mu ime?

Kada se pojavio pre sedam godina, “kaškaji” je javnost zbunjivao ne samo svojom pojavom, već i samim imenom. Fabrika kaže da ime “kaškai” potiče od polunomadskih plemena koja žive u delovima Irana. Inače, u Japanu ovaj krosover nosi ime “dualis”, jer naziv “kaškai” u japanskom ima pomalo pogrdno značenje.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring