Nissan Skyline GT-R

Još od prvog modela predstavljenog 1969. godine, "nisan skajlajn GT-R" ulivao je strah u kosti svakom drugom automobilu - bilo na trkačkoj stazi, bilo na ulici

Iako je već drugu generaciju Nisanovog super automobila zaustavila naftna kriza, “GT-R” se na velika vrata vratio 1989. godine,  baš na 20. godišnjicu od pojavljivanja prvog modela. Testirajući ovaj automobil, novinar australijskog magazina “Točkovi” (Wheels) nazvao ga je imenom slavnog čudovišta. I uopšte nije bio daleko od istine.

Skyline GT-R R33
Skyline GT-R R33

Prva generacija modernog “skajlajna” nosila je kodni naziv “R32”. Kompletan auto razvijan je u sportskom odeljenju Nisana, kao homologaciona osnova za trkački automobil japanske grupe A. Po pojavljivanju, “R32” je u poređenju sa ostalim drumskim automobilima izgledao kao “marsovac”. Iako je u osnovi koristio samo zadnji pogon, uz pomoć posebno ATTESA-ETS sistema, snaga (čak i do 50 odsto) se u zavisnosti od potrebe mogla prebacivati i na prednje točkove. Drugi sistem koji je dodatno unapređivao vozne osobine nazvan je SUPER-HICAS, a odnosio se na sportski orijentisano upravljanje automobila uz pomoć sva četiri točka.

Večito aktuelan - R32 na drift takmičenju
Večito aktuelan – R32 na drift takmičenju

Motor je takođe razvijen od nule, specijalno za trkačke uslove. Razvijen pod imenom “RB26DETT”, morao je biti oslabljen za ugradnju u “GT-R”, pošto je bio prejak za tada aktuelan japanski limit od 280 KS. Da je ovaj motor zaista sposoban za mnogo više pokazali su brojni tjuneri, a pojedine verzije ovog motora dostizale su i preko 1000 konjskih snaga više od fabričke verzije!

Nissan GT-R
Nissan GT-R

Drumska verzija je i pored prigušenog motora takođe imala izuzetne performanse, konkurišući brojnim mnogostruko skupljim sportskim automobilima. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je bilo ispod 5 sekundi, a uz pomoć napredne tehnologije “R32” je prosto gospodario krivudavim stazama.

Kao proslavu uspeha na trkačkim stazama, u Nisanu su predstavili i “V-Spec” (Victory Specification), model koji je imao unapređen ATTESA sistem, Brembo kočnice i nove 17-toinčne BBS naplatke. Krajnji bilans petogodišnje prodaje bio je više nego impresivan, prodato je skoro 44000 primeraka “R32” što je primera radi više nego duplu u odnosu na prvu generaciju popularnog BMW modela “M3”.

NISSAN_GT-R_08

“R33” je predstavljen 1995, godine i sa sobom je doneo nekoliko unapređenja. Problemi sa uljnom pumpom su rešeni, motor je dobio povoljniju krivu obrtnog momenta, ali je maksimalna snaga zbog limita ostala na 280 konjskih snag. Težina je porasla na 1540 kg, a “V-Spec” model posedovao je i dodatno učvršćeno ogibljenje prilagođenije trkačkoj stazi. Februara 1996. u Nisanu predstavljaju “400R” verziju “R33-jke”. Iz motora kome je radna zapremina povećana na 2,8 litara, u sportskom odeljenju Nisana izvukli su, pogađate, okruglo 400 “konja”.

NISSAN_GT-R_07

Posle izuzetnog uspeha prethodnika, “R34” je zaista imao težak zadatak. U Nisanu su se odlučili da ovaj auto bude direktna evolucija “R32” modela, zbog donekle preglomazne osnove “R33-jke”. Automobil je skraćen, a točkovi pomereni prema ivicama šasije. Kompletan motor je blago unapređen za još bolju distribuciju snage, a pojedini modeli dobili su i prednje i zadnje difuzore zarad boljeg ponašanja automobila pri većim brzinama. Novost je predstavljao LCD ekran na kojem su vidljivi skoro svi parametri telemetrije vozila. S obzirom da je limit snage i dalje postojao, “R34” je zbog relativno velike težine svoje pune potencijale mogao da pokaže tek posle povećanja snage motora.

Mehanička poezija - V6 motor iz R35 GT-R
Mehanička poezija – V6 motor iz R35 GT-R

Z-Tune

Godine 2003. predstavljena je “Z-Tune” verzija. Zanimljivo je da je 20 “V-Spec” “R34” modela vraćeno je u fabriku, potpuno rastavljeno, a zatim je skoro svaki deo bitan za motor i šasiju unapređen kako bi se dobio najbrži drumski automobil. Šasija je ojačana dodatnim varovima i primenom karbonskih ojačanja, ogibljenje je prebačeno sa trkačkih automobila klase “GT500” i bilo prilagođeno drumskoj upotrebi, dok je motoru korišćenjem najsavremenijih komponenti i povećanjem radne zapremine na 2,8 litara snaga narasla na deklarisanih – 500 konjskih snaga! Rezultat je bio zaista beskompromisan automobil kome se na putu nije mogao suprotstaviti bukvalno nijedan konkurent.

Posle dosta godina čekanja, i “R35 GT-R” je ugledao svetlost dana. Ovaj put bukvalno potpuno nov automobil, sa 3,8-litarskim V6 motorom koji razvija 472 konjske snage pri 6400 o/min i 588 Nm između 3200 i 5200 obrtaja u minutu. Kao i do  sada, sve u novom “nisanu” je poslednja reč tehnike. Menjač se sada nalazi kod zadnje osovine zbog bolje distribucije težine, a stepeni prenosa se menjaju komandama na volanu. Za ogibljenje je zadužen specijalni Bilštajnov sistem, dok su kočnice ponovo razvijene u Brembu. Za razliku od dosadašnjih modela, novi “GT-R” ima izuzetno nizak otpor vazduha što doprinosi boljem ponašanju automobila pri većim brzinama.

Nissan GT-R
Nissan GT-R

U svetu ozbiljnih sportskih automobila najpriznatiji podatak je svakako vreme kruga na stazi “Nordšlajfe”. Sa svojih 7 minuta i 38 sekundi, “R35” je ispred i mnogo jačih automobila. Ako tome dodamo da u njega možete staviti i prtljag i četiri putnika, da je od svih konkurenata ubedljivo najupotrebljiviji u svakodnevnoj vožnji, i da mu je jedini cenovni konkurent najjača verzija “korvete”, dok su automobili jednakih performansi iz Ferarija, Poršea i Lamborginija daleko skuplji i u svojoj nameni ograničeniji, polako postaje jasno da je i novi “GT-R” pun pogodak. Za prave odlikaše, naravno…

 

 

Bukvalno – bez konkurencije

Na dobre rezultate na trkačkim stazama u Nisanu nisu morali dugo da čekaju. U svojoj prvoj sezoni japanske grupe A, za koju je svojim dizajnom bio i namenjen, “nisan skajlajn R32” je osvojio svih 29 trka, a šampionat je za sledeće sezone ugašen zbog – nedostatka konkurencije!

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring