Nova Toyota Mirai dobija veću autonomiju i zadnji pogon

U susret budućnosti koju pokreće vodonik

Novi Mirai pomera granice čiste mobilnosti koju omogućava vodonik, jer pruža i do 30% odsto više pređenog puta zahvaljujući novom rešenju s tri rezervoara i potpuno izmenjenom sistemu gorivnih ćelija

Toyota je predvodnik sveta od predstavljanja svog modela na vodonik Mirai sedan 2014. godine. Sada, s drugom generacijom tog automobila nulte emisije, spremna je za novi iskorak sa svojom naprednom tehnologijom električnog vozila sa gorivnim ćelijama (FCEV).

Mirai je probudio svest širom sveta u nameri ostvarenja ekološki čistog i održivog društva budućnosti zasnovanog na vodoniku. Jedinstven je po svom realnom dometu od oko 500 km, s brzim dosipanjem goriva za samo nekoliko minuta i s čistom vodom kao jedinim nusproduktom.

Od pojavljivanja na tržištu, prodato je oko 10.000 vozila, dok je Toyota na najvažnijim svetskim tržištima aktivno razvijala infrastrukturu za korišćenje vodonika kao goriva.

auto magazin srbija toyota miraiNovi Mirai će se prvo pojaviti u Japanu, zatim Severnoj Americi i u Evropi krajem 2020. godine.

Efikasnost je najvažnija, i Toyota planira da Mirai ima za 30% veći domet pređenih kilometara, što će se postići unapređenjem sistema gorivnih ćelija i korišćenjem većih rezervoara za vodonik.

Nova serija gorivnih ćelija ima više energije po jedinici zapremine, sada preko 4 kW po litru, što je preko 30% bolji rezultat nego na dosadašnjem Miraiju.

Sada su ugrađena tri rezervoara – jedan dugi i dva kratka, koji povećavaju ukupni kapacitet vodonika za jedan kilogram u poređenju sa još uvek aktuelnom generacijom Miraija.

auto magazin srbija toyota miraiVeć na prvi pogled, novi Mirai privlači pažnju svojom spoljašnošću, elegantnim proporcijama i svojim točkovima prečnika 20 inča ko. Unutrašnjost je vrlo originalna pa čak i luksuzna. Najvažniji detalji su centralni ekran dijagonale 12,3 inča, kao i instrument tabla koja se uvija ispred vozača. Platforma i pametan raspored dozvolili su prostor za pet sedišta, umesto četiri koliko ih je Mirai imao do sada.

Novi Mirai izaziva više emocija i skreće pažnju svojim dizajnom, što je zasluga i Toyotine najnovije TNGA platforme, s pogonom pozadi. Inženjeri su imali u vidu ugradnju različitih pogonskih rešenja – uključujući i gorivne ćelije na vodonik – što je i bio početni uslov. Osim toga, karoserija novog Miraija je čvršća, što doprinosi boljoj agilnosti i odzivu, dok je za precizno upravljanje zaslužno niže težište automobila.

Uz povećanje broja pređenih kilometara, poboljšane karakteristike sistema gorivnih ćelija daju novom Miraiju ujednačen, ravnomeran odziv, uz osećaj otmenosti u vožnji, dok pritiskom na papučicu gasa automobil ubrzava trenutno. Upravljanje na krivudavim putevima je lako i jednostavno, dok u vožnji auto-putem demonstrira snagu pri svim brzinama i režimima vožnje.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring