Auto magazin

Novi Audi RS3 ima vrlo specifičan pogon

Novi Audi RS3 ima vrlo specifičan pogon
19.07.2021.

1

Već samo pominjanje naziva “RS” izaziva strahopoštovanje većine ljubitelja automobila. Audi nas je razmazio i navikao na vrhunske performanse i vozne karakteristike svojih top modela, pa zato s nestrpljenjem očekujemo svaki od njih.

Najnoviji je Audi RS3, koji je odmah predstavljen u hečbek i sedan verziji. Namenjen je vožnji na javnim putevima ali i na stazi. Upravo to je glavni razlog za veliki uložen trud inženjera, čiji je zadatak bio da obezbedi maksimalnu zabavu u svim uslovima vožnje, bilo da je to lokalni put ili trkačka staza.

Audi RS 3

Novu generaciju Audija RS3 pokreće višestruko nagrađivani 2,5 TFSI, koji je već devet puta osvojio titulu motora godine u svojoj klasi. Reč je o 2,5 litarskom petaku sa kojim RS3 do stotke stiže za svega 3,8 sekundi. Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h, a uz opciona “otključavanja” može da bude i 280 km/h. Ukoliko dodate “RS” dinamički paket, maksimum je na 290 km/h.

Audi RS 3

Maksimalni obrtni moment od 500 Nm je dostupan u rasponu od 2250 do 5600 o/min. U odnosu na prethodnika, ima 20 Nm više, kao i još bolja ubrzanja na niskim obrtajima. Maksimalna snaga je 400 konja, koje postiže već pri 5600 obrtaja, uz zaravnjenu krivu sve do 7000 obrtaja u minuti. Menjač je sedmostepeni robotizovani, sa dve lamele.

Audi RS 3

Možemo samo da pretpostavimo kakav je zvuk ove mašine, s obzirom na 1‑2‑4‑5-3 raspored paljenja cilindara. Osim toga, po prvi put je primenjen varijabilni leptir na izduvnom sistemu, koji omogućava i neke među-položaje, stvarajući vrlo karakterističan zvuk.

Audi RS 3

Ono što je takođe zanimljivo je primena takozvanog razdelnika obrtnog momenta. On je preuzeo ulogu zadnjeg diferencijala. Suština je da elektronski kontroliše višestruke lamele koje se nalaze na svakoj osovini. Time je obezbeđena optimalna isporuka obrtnog momenta na zadnju osovinu.

Audi RS 3

RS Torque Splitter

Na primer, prilikom vrlo dinamičke vožnje, razdelnik obrtnog momenta pojačava obrtni moment na spoljnjem zadnjem točku koji ima veće opterećenje, čime se eliminiše mogućnost podupravljanja. Konkretno, u krivinama nalevo, obrtni moment se šalje na zadnji desni točak, dok se u desnim krivinama šalje na zadnji levi točak. Na pravcu, raspoređuje se ravnomerno na oba točka.

Audi RS 3

Audi RS 3 prototip

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovakvi automobili mogu da prođu samo ako države ili bolje veći gradovi zabrane vozila na [...]

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad