Auto magazin

Novi BMW i7 je na struju, a očekuju se i standardni SUS motori

Novi BMW i7 je na struju, a očekuju se i standardni SUS motori
20.04.2022.

BMW je otkrio potpuno novi i7 xDrive60, prvi potpuno električni model Serije 7. Može se pohvaliti dometom od 483 km ali i činjenicom da donosi naučno-fantastičnu tehnologiju konvencionalne Serije 7 onima koji traže električni pogon.

BMW i7

Za razliku od Mercedesovog pristupa kod kog se EQS limuzina i S-Klasa bitno razlikuju pre svega vizuelno, BMW i7 je integrisan u liniju Serije 7 — i7 i 7-Series su vizuelno slični i dele istu karoseriju, dimenzije i kabinu. Međutim, značajne razlike su ispod lima.

BMW i7

Sam pogon se sastoji od dva električna motora, što znači da i7 xDrive60 ima pogon na sva četiri točka. Motor koji pokreće prednju osovinu ima 259 KS, dok zadnji ima vršnu snagu od 312 KS. Ukupna snaga sistema je 544 KS i 744 Nm.

BMW i7

Sami motori nemaju permanentne magnete i umesto toga su električno pobuđeni sinhroni motori. BMW tvrdi da novi motori ne koriste retke metale.

BMW i7

BMW i7 xDrive60 može da dostigne 100 km/h iz mesta za 4,9 sekundi. i7 se može pohvaliti baterijom kapaciteta 101,7 kWh korisne energije. BMW kaže da je domet luksuzne limuzine procenjen na 483 km što ga stavlja iza rivala kao što su Mercedes EQS 580 (547 km) i Tesla Model S Plaid (557 km).

BMW i7

i7 može brzo da se puni snagom do 195 kW, a BMW tvrdi da može da poveća domet od čak 128 km za samo 10 minuta. To je sporije od snage punjenja koju omogućava Porsche Taycan, koji može da isporuči energiju pri maksimalnoj stopi punjenja od 350 kW. Ipak, BMW se trudi da privuče kupce drugim tehnološkim pogodnostima…

BMW i7

Na primer, adaptivna rekuperacija koja je prisutna na BMV iX i i4 je programirana da prati semafore i detektuje nizbrdice. Regeneracija se automatski povećava kada se približava raskrsnici, ili prilikom kretanja na nizbrdici.

BMW i7

BMW je takođe optimizovao softver za punjenje, koristeći lekcije naučene iz i4 i iX. Za početak, temperature za brzo punjenje jednosmernom strujom su preciznije kontrolisane, produžavajući ukupni vek baterije. Dok se i7 puni na DC punjaču, softver menja faze potpunog i delimičnog hlađenja u pokušaju da smanji stres ćelija baterije i skrati vreme punjenja.

BMW i7

Jednom kada baterija dostigne viši nivo napunjenosti, brzina punjenja se postepeno smanjuje, umesto strmog pada koji bi ranije bio slučaj. Ovo daje zaobljeniju krivu punjenja, opet skraćujući vreme punjenja ali i trajnost baterije.

Prednarudžbe za i7 biće otvorene 20. aprila, a prve isporuke se očekuju u četvrtom kvartalu ove godine.

BMW i7

Osim potpuno električne verzije i7, nova Serija 7 će u EVropi biti dostupna i sa tradicionalnim SUS motorima. EKologiji će doprinositi kroz tehnologiju plug-in i lakog hibrida.

BMW i7

Na primer, 740d xDrive je dizelaš zapremine 3,0 litre sa tehnologijom lagog hibrida, što na našem tržištu znači daleko niže troškove registracije. Dizelaš kao i do sada razvija 286 KS i 650 Nm, a starter-generator 18 konja i 200 Nm. Ukupna snaga sistema je 300 KS i 670 Nm. Do stotke stiže za 6,3 sekundi a amksimalna brzina je ograničena na 250 km/h.

BMW i7

Pomenuti dizelaš će biti dostupan od proleća 2023, baš kao i 750e xDrive sa 490 KS i M760e xDrive sa 571 KS. Za sada, sedmica će moći da se poruti samo u i7 varijanti, odnosno sa čisto električnim pogonom.

BMW i7 BMW i7

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android