Auto magazin

Novi Dacia Duster više nema dizel motor!

Novi Dacia Duster više nema dizel motor!
01.12.2023.

Od 2010. godine do danas, proizvedeno je oko 2,2 miliona vozila Dacia Duster, od čega više od 500.000 samo u Francuskoj, koja je glavno tržište za ovaj rumunski SUV.

Njegova popularnost je stalno rasla, nikada nije doživela krizu i čak je eksplodirala, čineći Duster najprodavanijim SUV-om u Evropi tokom 2022. godine.

Dacia Duster

Ovaj model je ključan za kompaniju, proizveden u fabrici u Pitešti, Rumunija, po stopi od jednog vozila u minuti, što ukupno iznosi oko 1.000 vozila dnevno. Nova verzija Dacia Duster će biti lansirana 2024. godine upravo iz ove fabrike.

S obzirom na to da je baziran na platformi CMF-B Grupe Renault, isto kao i Sandero i Jogger, novi Duster ima određene sličnosti sa trenutnom generacijom, ali primećuju se i određeni elementi koji podsećaju na Volvo i Land Rover automobile.

Dacia Duster

Ukupni izgled je masivniji i mišićaviji, ali dimenzije se povećavaju vrlo malo, za samo dva milimetra u dužini.

Značajna promena je redizajn prednje strane vozila kako bi se usklađivala sa Sanderom i konceptom Bigster, čija se proizvodnja planira za 2025. godinu.

Dacia Duster

Slično kao kod Jogger modela, krovni nosači mogu da se okreću pod uglom od 90 stepeni.

Prema tvrdnjama brenda, nova platforma je omogućila povećanje prostora u unutrašnjosti Duster-a, posebno napred po širini i pozadi po prostoru za noge.

Takođe, prtljažnik je niži, otvaranje šire i više, sa povećanom zapreminom za 6%, na ukupno 472 litara.

Dacia Duster

Podaci koje imamo pokazuju da je međuosovinski razmak manji za 16 milimetara u odnosu na odlazeći model, što znači da unutrašnji prostor nudi dovoljno mesta, ali nije izdašan. Suština je u tome da se kupci nateraju da jednoga dana razmotre i Bigster, kao veći SUV model brenda.

Glavna novost u unutrašnjosti je digitalna instrument tabla (prva za rumunski SUV) – mada će na osnovnoj verziji ostati analogni displej – i centralni ekran od 10,1 inča okrenut vozaču.

Dacia Duster

Kontrola menjača je takođe nova, tipa “by-wire”, kako bi se oslobodio centralni tunel i pružio prostraniji prostor za odlaganje. Volan takođe ima novi dizajn, sa ravnom gornjom i donjom ivicom, što poboljšava udobnost korišćenja.

Uvođenje sistema “YouClip” je takođe zanimljivo: novi Dacia Duster je opremljen, u zavisnosti od verzije, sa četiri ili šest nosača koji omogućavaju postavljanje držača za tablet, držača za torbu, bežičnog punjača za telefon ili drugih korisnih kukica za odlaganje ličnih stvari. Što se tiče materijala, dominira tvrda plastika.

Dacia Duster

Glavna novost kod Dustera se odnosi na gamu motora. Prvo, nema više dizel motora. Zamenjuje ga TCe 130 mild hybrid, baziran na Miller-ovom trocilindarskom motoru od 1.2 litra povezanom sa 48-voltnim sistemom, ukupno 130 konjskih snaga. Dostupan je za verzije sa pogonom na prednje točkove i 4×4.

Dacia Duster

Druga važna inovacija je potpuno hibridni pogon, identičan onom kod Joggera i nekih Renault modela. Sastoji se od atmosferskog motora od 1.6 litara sa 94 konjske snage, dva električna motora (jedan od 49 KS i drugi od 20 KS sa funkcijom generatora), baterije kapaciteta 1,2 kWh i automatskog menjača.

Dacia Duster

Prema deklaracijama, omogućava vožnju u električnom režimu 80% vremena u gradu, smanjujući potrošnju goriva i emisije izduvnih gasova.

Duster ECO-G 100, sa pogonom na tečni naftni gas, ostaje u ponudi. Sa dva rezervoara (50 litara za benzin i isto toliko za LPG), može preći do 1.300 kilometara.

Dacia Duster

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

1 komentar

  1. MMS auto
    MMS auto December 02, 10:18

    Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se malo po malo kreća ka elektrifikaciji. Deluje da još nije vreme, da dizel motori još imaju svoju ulogu. NEće biti iznenađenje ako posle nekog vremena odluče da ih ipak ugrade

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]