Novi detalji za Mercedes G 500 4×4²

Sećate li se "G klase 6x6"? Pred nama je skraćena verzija ovog automobila. Da, ima mnogo više veze sa tim 6x6 nego sa bilo kojom drugom serijskom "G klasom". Pred nama su i novi detalji u vezi ovog, zaista ekstremnog, terenca

Pre nekoliko dana Mercedes je zagolicao maštu svih ljubitelja “G klase”, jedine koja nije promenila svoj naziv uvođenjem nove nomenklature, odnosno označavanja modela. “G klasa” je zadržala svoju oznaku zahvaljujući velikom poštovanju koje svi imaju prema ovom modelu koji je u proizvodnji već 37 godina.

auto magazin mercedes G 500 4x4 na kvadrat 1

Najnovija verzija koju vam predstavljamo ima oznaku “G 500 4×4 na kvadrat” (G 500 4×4²) i o njoj smo ukratko pisali pre nekoliko dana kada su bili objavljeni samo delimični podaci. Sada se zna još ponešto a dobili smo i nekoliko novih fotografija.

auto magazin mercedes G 500 4x4 na kvadrat 3

Ovakva ekstremna varijanta “G klase” je nastala kao gotovo serijski model a zasnovana je na modelu “G63 AMG 6×6”. Sa njega su preuzeti prednji AMG branik, proširenja karoserije od ugljenih vlakana, kao i LED svetla koja su postavljena na krovu.

auto magazin mercedes G 500 4x4 na kvadrat 2

Na donjem delu karoserije su postavljene specijalne čelične zaštite, auspusi su izbačeni sa strane a postavljene su i specijalne ofroud gume prečnika 22 inča. Na žalost, nismo dobili fotografije enterijera ali je potvrđeno da je unutrašnjost u potpunosti obložena kožom sa romboidnim štepovima.

auto magazin mercedes G 500 4x4 na kvadrat 7

Za pogon je zadužen V8 motor zapremine 4,0 litre koji uz pomoć dve turbine postiže 422 konjske snage. Nije isti kao u 6c6 modelu a Mercedes tvrdi da je ubačen novi motor kako bi se ispunili Euro 6 standardi o emisiji izduvnih gasova.

auto magazin mercedes G 500 4x4 na kvadrat 4

Za “mercedes G 500 4×4 na kvadrat” je napravljeno i nešto drugačije ogibljenje u odnosu na 6×6, ali i u odnosu na standardne verzije. Svaki točak ima čak dva amortizerai dve spiralne opruge. Jedan par funkcioniše konvencionalno, dok je drugi par dobio elektronsko podešavanje tvrdoće koja se iz “komfort” u “sport” režim rada menja za svega 15 milisekundi.

auto magazin mercedes G 500 4x4 na kvadrat 8

Još jedna zanimljivost je i to da mercedes tvrdi da je osećaj u vožnji približniji sportskom automobilu nego terencu, uprkos tome što je odstojanje od tla čak 450 milimetara. Auto bez problema može da prođe kroz vodu duboku jedan metar a ulazni i izlazni savladivi ugao je 52, odnosno 54 stepeni.

auto magazin mercedes G 500 4x4 na kvadrat 5

Da li će se ovaj auto zaista pojaviti u serijskoj proizvodnji veliko je pitanje. Mercedes kaže da će se odluka doneti nakon što se vide reakcije na ovaj model. Ne sumnjamo da će biti mnogo zainteresovanih.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring