Auto magazin

Novi Nissan Qashqai će imati specifičnu hibridnu tehnologiju

Novi Nissan Qashqai će imati specifičnu hibridnu tehnologiju
15.01.2021.

Za novi Nissan Qashqai biće pripremljeno mnogo tehničkih noviteta po kojima će se razlikovati u odnosu na odlazeću generaciju. Među njima su i motori.

Postojeći 1,3 benzinac će dobiti podršku u vidu starter-generatora, što je danas postalo sasvim uobičajeno. Reč je o tehnologiji lakog hibrida (Mild Hybrid) kod koje alternator preuzima ulogu elektro-motora, pomažući turbo-benzincu na niskim obrtajima. Istovremeno, njegov zadatak je da puni malu bateriju tokom kočenja i usporavanja.

Kompletan sistem kod nekih proizvođača automobila radi na 48, 24 ili 12 volti. Nissan se opredelio za poslednju varijantu. Auto je teži za 22 kilograma, a ukupna snaga sistema će biti 140 i 158 konja. Snažnija verzija će biti dostupna i sa pogonom na sva četiri točka.

Međutim, ono što je velika novina je nešto što je Nissan nazvao E-Power tehnologija. Zapravo, i nije toliko nova, s obzirom da smo već imali prilike da je vidimo na Opel/Chevrolet Amperi.

U suštini, Nissan Qashqai sa ovom tehnologijom postaje čisto električni automobil, s tim što će imati i benzinski motor zapremine 1,5 litar sa zadatkom da proizvodi struju kada se baterije isprazne.

Dakle, benzinac neće mehanički biti povezan sa pogonskim točkovima, već će služiti kao agregat. U tom smislu Qashqai će se u vožnji ponašati kao klasičan automobil sa električnim pogonom, koristeći sve prednosti poput naglih ubrzanja i pri većim brzinama.

Drugim rečima, kada krenete na more nećete morati da mislite o punjačima, već je dovoljno da svratite na pumpu i natočite benzin kako biste nastavili put posle pražnjenja baterije. Ono što Nissan takođe ističe je činjenica da ovde neće biti “dranja” motora, što je karakteristično za sve one sa CVT menjačem, već će stvarati struju na dosta nižim obrtajima nego što to čine klasični hibridi.

Ukupna snaga E-Power verzije će biti 190 konja. Novina je i e-Pedal mod, kod koje će se, kao i kod BMW modela, koristiti uglavnom pedala gasa. To znači da auto snažno usporava, da ne kažemo koči, kada pustite gas…

Sve ovo ćemo, nadamo se, moći da testiramo 2022. godine…

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Prelep i prema svim testovima kvalitetan premijum model. [...]

U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu [...]

PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to [...]

Preuzmite Auto magazin za android