Auto magazin

Od maja nove oznake na gumama za lakše poređenje

Od maja nove oznake na gumama za lakše poređenje
23.04.2021.

1

Evropa će biti prvi deo sveta koji će početi da koristi oznake prianjanja na ledu za pneumatike. Pored toga, pneumatici će imati simbol za prijanjanje na snegu i QR kod koji vodi do opsežne evropske baze podataka. Promena stupa na snagu 1. maja. Cilj je da nove oznake pomognu vozačima u poređenju različitih pneumatika i da ih usmere na izbor bezbednijih i ekološki prihvatljivijih pneumatika 

Oznake će biti izmenjene u celoj EU. Nove oznake su obavezne na pneumaticima proizvedenim posle aprila 2021. godine, tako da će nove oznake početi postepeno da se pojavljuju na pneumaticima u prodaji.

Univerzalni pneumatici, letnji pneumatici i zimski pneumatici bez šiljaka koji se prodaju u EU dobili su prve EU oznake 2012. godine. Do sada su oznake bile obavezne na pneumaticima za putnička vozila, SUV i kombi vozila, a neophodne informacije uključivale su otpor kotrljanja, mokro prianjanje i spoljašnju buku usled kotrljanja. Oznake se sada menjaju tako da informacije moraju da pokriju i prijanjanje na snegu i ledu, uz obnovljenu prethodnu skalu i dodat QR kod. Ovaj zahtev se ne odnosi na zimske pneumatike sa šiljcima.

oznake na gumamaI pneumatici za kamione i autobuse dobijaju oznake

Novi sistem označavanja može da usmeri odlučivanje i na poslovnom nivou, jer se zahtevi sada proširuju i na pneumatike za kamione i autobuse. Kod njih su oznake pneumatika bile korištene samo u marketinškim materijalima. Ovi pneumatici neće imati simbol za prijanjanje na ledu.

Opsežna baza podataka za sve pneumatike

Kada je EU početkom 2000-ih htela da doda oznaku za otpor kotrljanja na pneumatike, industrija pneumatika zahtevala je da se uz nju doda i oznaka mokrog prianjanja kako bi se izbeglo naglašavanje energetske efikasnosti nauštrb bezbednosti. Udruženja za zaštitu okoline htela su da na oznaci bude prisutna karakteristika vezana za buku, i tako je prvobitna oznaka sadržala informacije o otporu kotrljanja, mokrom prianjanju i spoljašnjoj buci usled kotrljanja.

Razlozi za obnavljanje oznaka pneumatika uključuju lakši odabir pneumatika za kupce i poboljšanje sveukupne bezbednosti u vožnji. Smanjenje emisija kao prvobitni cilj oznaka pneumatika nastavlja da važi.

oznake na gumamaQR kod je nova stavka na oznaci pneumatika pomoću koje možete doći do opsežne baze podataka koja prikuplja informacije o svim pneumaticima dostupnim na evropskom tržištu. Informacije o proizvodima su standardizovane i omogućavaju jednostavno poređenje pneumatika.

Oznake pneumatika će u budućnosti biti dodatno proširene i na njima će biti navedena abrazija, to jest habanje pneumatika, i kilometraža, to jest radni vek pneumatika na putu. Odluka je već doneta ali utvrđivanje metoda testiranja potrajaće nekoliko godina.

oznake na gumama

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad