Auto magazin

Ogibljenje čuva glavu

Ogibljenje čuva glavu
29.01.2015.

Da li znate koji su najopterećeniji delovi na vašem automobilu? Ne, nisu klipovi u motoru, nisu ni kočnice, već delovi oslanjanja točkova, konkretno „kugle“ u ramenima. One moraju da nose masu automobila i usput kontrolišu sile koje nastaju ubrzanjem, kočenjem i radom amortizera. U svim vremenskim uslovima, po kiši, snegu, toploti.

U svom radnom veku, „kugle“ se pomere i nekoliko stotina hiljada puta. Pa opet, o ovom vitalnom delu automobila najčešće vodimo najmanje računa, jednom godišnje, na tehničkom pregledu (neki ni tada) i čudimo se kako je rame, ili spona dotrajala.

Iako je cena „brendiranih“ delova oslanjanja relativno mala, čak i za najnovije automobile, naši ljudi se odlučuju da kupe delove neimenovanog proizođača, pa čak i „reparirane“ delove i time sebe, svoje saputnike i ostale učesnike u saobraćaju izlažu velikoj opasnosti.

auto magazin ogibljenje dephi

Sigurno ste imali prilike da na ulicama gradova, ili kraj puta vidite automobil kojem je otpao točak. A ti koje ste videli su imali sreće da ostanu ne povređeni. Mnogo veći problem imaju oni koji se ne vide, oni koji su sleteli sa druma zbog toga što ih je izdao sistem ogibljenja.

Kupiti deo proverenog proizvođača nije samo preporuka, već zdravorazumski potez. Veliki proizvođači, poput Delfija (Delphi) imaju proizvodni proces koncipiran tako da do greške ne može doći ni u jednom koraku, počevši od razvoja, preko ispitivanja kvaliteta, pa do proizvodnje, pakovanja, katalogiranja i distribucije.

auto magazin ogibljenje dephi

Za razliku od neimenovanih proizvođača koji kopiraju fabričke delove, bez upuštanja u fizičke karateristike, Delfi koristi specijalne matematičke proračune koje uključuju proračune histerezisa (pretvaranje elastične u toplotnu energiju) i modulusa (elastične deformacije materijala). Uz rigoroznu kontrolu materijala i završne obrade dobija se deo koji može da služi dugo i pouzdano i pri tome ni na koji način ne menja ponašanje automobila u odnosu na to kada je bio nov.

auto magazin ogibljenje dephi

Kako radi „kugla“?
Iako naizgled banalna, nije jednostavno napraviti „kuglu“ koja odgovara fabričkim standardima i može da pruži maksimalnu pouzdanost na drumu. Osovina mora da bude napravljena od vrhunskog metala koji se obrađuje precizno do hiljaditog dela milimetra. Loptasti deo se polira do visokog sjaja, a najčešće se presvlači teflonom da bi se smanjilo trenje. Zglob se puni kvalitetnom mašću i zatvara specijalnom zaštitom koja je napravljena od neoprena, vrste gume koja je otporna na uticaj vremena, mast i gorivo.

auto magazin ogibljenje dephi

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android