Opel Grandland X prvi u gami dobija novi 1,5 dizel motor

Ako jednoga dana uopšte stupi na snagu odluka o proterivanju dizelaša, novi 1,5 dizel motor koji će se ugrađivati u Opele će biti izuzet zbog primene novih rešenja za smanjenje emisije azotnih oksida

Opel je na vreme počeo prilagođavanje novim standardima o emisiji izduvnih gasova Euro 6d-TEMP koji će stupiti na snagu 1. septembra 2019. godine.

Reč je o novom 1,5 dizel motoru koji stiže kao zamena za dosadašnji 1,6 dizel PSA grupacije. Odlazeći motor razvijao je 120 konjskih snaga u najjačoj varijanti, dok će novi 1,5 imati 130 konja.

auto magazin srbija novi opel dizel motor 1,5

Stari je mogao da se pohvali sjajnom ekonomičnošću a novi je, kako kaže fabrika, za četiri posto štedljiviji.

Što je najvažnije, smanjene su emisije štetnih gasova koje omogućavaju dostizanje novih standarda, pre svega azotnih oksida (NOx), koji se eliminišu selektivnim katalitičkim procesom.

auto magazin srbija novi opel dizel motor 1,5

Da ne bude zabune, novi moto ima četiri cilindra i deklarisanu gradsku potrošnju od 4,7 l/100 km. Maksimalni obrtni moment je 300 Nm koje postiže pri 1750 obrtaja u minutu.

Smanjenjem zapremine postiglo se manje trenje, dok je optimizacija sagorevanja uz novu geometriju klipova dovela do veće efikasnosti.

auto magazin srbija test opel grandland x

Novi 1,5 dizelaš je dostupan sa takođe novim osmostepenim automatskim menjačem. Pridružuje se nedavno predstavljenom 2,0 dizelašu, koji predstavlja vrhunac ponude sa svojih 177 konjskih snaga.

Zahvaljujući blagovremenom prilagođavanju novom Euro 6d-temp standardu, ovi motori i automobili neće biti obuhvaćeni eventualnom proterivanju dizelaša iz gradova koji mogu da donesu takvu odluku.

auto magazin srbija test opel grandland x

Još jedna velika novina je najava da će Opel Grandland X postati prvi model ovog brenda koji će dobiti plag-in hibridnu varijantu do 2020. godine.

auto magazin srbija opel grandland x

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring