Opel Insignia 2,0 CDTI Cosmo

Sudeći po brojnim komentarima domaće javnosti, "opel insignija" je jedan od najlepših i najpoželjnijih modela u srednjoj klasi. Nedavno je redizajnirana i obogaćena prilično atraktivnom opremom

Dizajn nije jedino što je privlačno na restilizovanoj “opel insigniji”. Ovaj auto može da se pohvali sjajnim izborom motora, menjača i opreme, tako da svako može da odabere ono što mu najviše prija i što mu najviše treba.

Tokom restlizacije, najviše su promenjena prednja i zadnja svetla, kao i centralna konzola u kabini. Spolja gledano, promene se možda najlakše uočavaju pozadi jer lajsna sada duboko zalazi u sama svetla. U kabini je razlika očiglednija.

“Insignija” a i ostali “noviji “opeli” su do skoro bili poznati po mnoštvu dugmića i tastera na centralnoj konzoli oko kojih su mišljenja podeljena. Nekima se takvo rešenje dopadalo jer je delovalo bogatije i skuplje a nekima je smetalo jer je sve bilo previše komplikovano za korišćenje.

Opelovi dizajneri su uvideli problem i rešili da situaciju oblaže i to tako da niko ne bude nezadovoljan. Dugmića je sada dosta manje a komandna tabla je preglednija i elegantnija. Za to je, između ostalog, zaslužan i specijalan tač-ped koji je postavljen iza ručice menjača i zadatak mu je da zameni klasičan džojstik kojim se do sada upravljalo radijom, telefonom i navigacijom.

Dizajn nije previše menjan tokom restilizacije
Dizajn nije previše menjan tokom restilizacije

Dvozonska automatska klima je dobila i nove, jednostavnije komande sa atraktivnim displejem preko koga se podešava temperatura. Zanimljivo je da je staklo displeja aktivno i osetljivo na dodir, tako da se promena temperature obavlja prtiskom na plave i crvene strelice.
Predstavništvo Opela za Srbiju se potrudilo da demo vozilo koje smo testirali opremi interesantnim detaljima u pogledu opreme.

Tako je “insignija” koju vam predstavljamo imala specijalni “OPC lajn” (OPC – Opel Performance Center) paket opreme. To su dodaci koji se posebno naručuju za spoljašnjost i unutrašnjost. Spolja podrazumevaju mnoštvo spojlera a unutra su to sportski volan sa specijalno perforisanom kožom, aluminijumske nožne komande, komande menjača na volanu za manuelnu promenu brzina…
Standardna oprema u “kozmo” paketu je veoma bogata i više nego dovoljna za udobnu i bezbednu vožnju.

Opel inače može da se pohvali velikim izborom motora za “insigniju”. Test auto je imao dvolitarski dizelaš sa 163 konjske snage i to je ujedno najjači dizelaš sa jednom turbinom. Od njega je jači samo bi-turbo motor iste zapremine koji isporučuje 195 “konja”. O njemu smo pisali u 2013. godini i apsolutno ga preporučujemo ukoliko ste u mogućnosti da ga nabavite.

Naravno, to ne znači da je ovaj od 163 “konja” loš, naprotiv. Istina je da je manje eksplozivan ali je i dalje veoma snažan i apsolutno dovoljan za hiljadu šesto i kusur kilograma tešku limuzinu. Sa njim nikada nećete imati problem u preticanju, čak ni pri 130 km/h. Veoma je uglađen u radu i trenutno reaguje na komandu gasa.

Dizajn i kvalitetni materijal čine automobil prestižnim
Dizajn i kvalitetni materijal čine automobil prestižnim

Naravno, tu je i vrlo dobar automatski menjač koji smo imali prilike da isprobamo i u prethodno testiranoj “insigniji”. Može se reći da je veoma inteligentan i da gotovo nikada ne drži motor na bespotrebno visokim obrtajima. Prilikom usporavanja zna da koči motorom, što je lepa osobina. Auto sa testa je bio opremljen tasterima za manuelnu promenu stepena prenosa koju su postavljeni neposredno iza obruča upravljača. Svakako ih preporučujemo jer su ergonomski dobro pozicionirani i okreću se zajedno sa volanom.

Upravljač je, inače, vrlo direktan tako bez problema možete da skrenete a da ne pomerate ruke sa idealne pozicije koju imate na pravcu. Promena brzina u manuelnom modu je vrlo brza i mi smo je često koristili prilikom kočenja motorom. Vraćanje u “drajv”, odnosno automatski režim se obavlja zadržavanjem “plus” tastera. Jedino što možda nedostaje je sportski mod u automatskom režimu koji bi motor držao na nešto vižim obrtajima i zbog čega bi bio još spremniji na naglo dodavanje gasa. U svakom slučaju, 163 konjske snage su prava mera za ovaj auto.

Potrošnja je umerena za jedan automatik i vrlo je bliska fabrički deklarisanim podacima. Uz povremeno korišćenje auto-puta kroz Beograd, test smo završili sa prosekom od 7,8 l/100 km sa delimičnim korišćenjem klima-uređaja. Interesantno je da je testirana “insignija” opremljena inteligentnom “klimom” koja ima senzore za zamagljenost stakala, tako da auto sam, po potrebi, aktivira kompresor i isto tako ga isključuje. To se ne vidi na komandnoj tabli jer lampica na “A/C” tasteru sve vreme ostaje isključena. S obzirom da je u periodu sedmodnevnog testa gotovo sve vreme padala kiša, može se reći da je “klima” često radila. Zanimljivo je da ni vožnja auto-putem ne iziskuje veću potrošnju; pri 130 km/h “insignija” troši oko 6,5 l/100 km.

Prostora za kolena ima dovoljno, ali će viši putnici imati problema sa visinom krova
Prostora za kolena ima dovoljno, ali će viši putnici imati problema sa visinom krova

Prilikom restilizacije je promenjeno i oslanjanje. Vrlo je specifično po tome što kratke rupe meko upija tako da su gotovo neprimetne. Sa druge strane, ume da bude veoma tvrdo prilikom prelaska preko udarnih rupa tako da vas prilično “zaboli” zvuk udarca. U vožnji auto-putem pokazuje svoje drugačije lice. Ponaša se po principu Opelove stare škole; prilikom prelaska preko dugih neravnina auto se ne umiri odmah, već se blago zaljulja i zanjiše po vertikalnoj osi kako putnici ne bi poskočili.

Na red dolazi cena. “Insignija” sa “kozmo” paketom opreme, ovom konfiguracijom motora i menjača bez dodataka košta 28.010 evra sa PDV-om. Ne dozvolite da vas to uplaši, s obzirom da je uvek u toku neka akcija. Trenutno je u ponudi “insignija bejz” sa vrlo pristojnom opremom. U varijanti sa 1,8 benzincem od 140 KS košta 16.600 evra a za 500 evra više dobija se 1,4 turbo-benzinac iste snage. Ukoliko želite više opreme, na akciji je “drajv” paket sa kojim 1,4 turbo od 140 KS ima cenu od 18.990 evra i podrazumeva tempomat, dvozonsku “klimu”, senzore za kišu, navigaciju… Isti paket opreme sa testiranim motorom i menjačem košta 24.970 evra.
Aleksandar Bursać

Prtljažnik od 500 litara je kao poručen za dugačka poslovna ili porodična putovanja
Prtljažnik od 500 litara je kao poručen za dugačka poslovna ili porodična putovanja

Poslednja reč tehnike za 800 evra
U “kozmo” paketu opreme mnogo toga je standard, ali je dosta toga i doplaćeno. I to prilično jeftino. Na primer, paket opreme pod nazivom „paket pomoći za vozača 2“ košta 800 evra i nudi atermički vetrobran, indikator za praćenje rastojanja od vozila ispred, sistem upozorenja od čeonog sudara, prepoznavanje znakova na putu, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, upozorenje na sudar sa vozilom ispred i automatsko kočenje, LED dnevna svetla, automatska duga svetla i adaptivni tempomat sa sistemom stani/kreni koji sam održava odstojanje od vozila ispred i po potrebi se zaustavlja, odnosno kreće! Za navedenih 800 evra ovo je zaista mnogo opreme koja je više nego korisna.

Tačped je uveden nakon restilizacije
Tačped je uveden nakon restilizacije

Podešavanja kao na lap-topu
Za one koji vole haj-tek detalje, Opel je uveo specijalan sistem kontrole interfejsa preko tačpeda, slično kao na lap-top računarima. Ponaša se kao miš, tako da prstom klizite po njegovoj površini i time kontrolišete sve funkcije ozvučenja, telefona, navigacije… Naravno, sve to isto možete da obavite i preko velikog centralnog displeja koji je osetljiv na dodir. Na sreću ili nesreću, “insignija” je veliki auto, tako da je potrebno da se protegnete kako bi ste ga dohvatili. Zato je uveden džojstik, odnosno tač-ped koji ima i veštački odziv dok prstom prevlačite po njemu. Naime, dok kursor pomerate po ekranu, sva polja na njemu su razdvojena ne samo grafički, već ih osećate i na samoj podlozi po kojoj pomerate prst. Kliktanje, odnosno odabir željene funkcije vršite jednostavnim pritiskom na tač-ped. Možda na prvi pogled deluje komplikovano ali se vrlo brzo naviknete na njega.

IMG_2249

Zbunjivanje prolaznika
“OPC lajn” dodatak je nešto što najviše privlači pažnju prolaznika. Spojleri izgledaju veoma atraktivno ali i točkovi. Ipak, felne dizajnirane u obliku ptičjeg gnezda prečnika 19 inča ne spadaju u ovaj paket i one su na spisku dodatne opreme. Standardne su 18 inča.

IMG_2438

Opel Insignia 2,0 CDTI Cosmo
Motor: zapremina 1956 ccm, snaga 120 kW (163 KS) pri 4000 o/min, maks. Obrtni moment 350 Nm pri 1750-2500 o/min, menjač automatski, 6 stepeni
Dimenzije: 4830/1856/1498 mm, međuos. rastojanje 2737 mm, prtljažnik 500 l, rezervoar 70 l, masa 1636 kg, pneumatici 245/40 R 19
Performanse: maks. brzina 210 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,6 s, potrošnja 4,3/5,6/7,8 l/100 km, emisija CO2 148 g/km

IMG_2201

Oprema
Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, senzori za farove sa detekcijom tunela, senzor za kišu, elektrohromatski retrovizor, elektro-podesivi retrovizori, maglenke, zatamnjeni prozori sa perforisanim zavesicama, elektro-pokretači prednjih i zadnjih prozora, sedište suvozača podesivo po visini, „vrhunska oprema za klimatizaciju“ (automatsko odmagljivanje prozora sa senzorom vlažnosti, atermički vetrobran, ventilacioni otvori za zadnja sedišta, zadnja utičnica za napajanje, filter za pročišćavanje vazduha), štitnik za sunce sa osvetljenim ogledalom, kožni volan, tempomat sa limiterom brzinem, centralni naslon za ruke pozadi, radio CD/MP3 sa 7 zvučnika, električna parkirna kočnica, pomoć pri kretanju uzbrdo, alu-felne 18 inča

Opcije: paket OPC (OPC Line amblem, spojleri, sportski volan, aluminijumske nožne komande, komande menjača na volanu), „paket pomoći za vozača 2“ (atermički vetrobran, indikator za praćenje rastojanja od vozila ispred, sistem upozorenja od čeonog sudara, prepoznavanje znakova na putu, upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, upozorenje na sudar sa vozilom ispred i automatsko kočenje, LED dnevna svetla, automatska duga svetla, adaptivni tempomat sa sistemom stani/kreni), prednji i zadnji parking senzori, elektro-preklapanje retrovizora, ksenonski farovi, prednja elektro-podesiva sedišta sa memorijom, radio „Intellilink RF900 Navi“ sa tač-pedom, Bouz (Bose) premijum ozvučenje, kamera za vožnju unazad, alu-felne prečnika 19 inča

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring