Otkazana “Velika nagrada Australije”, odložen Moto GP

Samo nekoliko sati pre početka treninga na “Velikoj nagradi Australije”, FIA, FOM i organizatori trke su odlučili da otkaže start šampionata formule 1 zbog vladajuće pandemije virusa korona.

Prethodno je ekipa “Meklaren” rešila da se povuče zbog toga što je jedan član njihovog tima bio pozitivan na testiranju na virus. Čak 14 članova “Meklarena” zadržano je u karnatinu u Melburnu. Kako je situacija postala veoma napeta i zbog realne opasnosti po publiku, takmičare i osoblje prvo je ekipa “Mercedes-AMG Petronasa” uputila dopis vrhovnoj automobilskoj federaciji sa zahtevom da se otkaže takmičenje, a zatim je održan sastanak gde su i predstavnici devet preostalih timova glasali o daljim koracima. Većinom glasova odlučeno je da se trka ne održi. Ovo je prvi put (posle Bahreina 2011. godine) da se otkaže neko takmičenje u formuli 1, a vrlo je izvesno da ovo neće biti i jedno otkazano takmičenje ove godine.

Iako nije još uvek potvrđeno, do ponedeljka se očekuje odluka koja bi otkazala i takmičenja u Bahreinu i Vijetnamu, a vrlo je moguće da ovim stopama krenu i organizatori narednih trka u Španiji, Holandiji i Monaku. Šuška se da bi prva trka mogla da se održi u Azerbejdžanu početkom juna, do kada se očekuje jenjavanje epidemije. Zatim bi FIA pristupila reviziji kalendara.

I Moto GP takmičenja voziće se po izmenjenom kalendaru.  Najpre su otkazane “Velika nagrada Katara” i “Velika nagrada Tajlanda”, zakazane za 8. i 22. mart, a onda je objavljen novi kalendar takmičenja sa prilično zgusnutim rasporedom. Takmičenje u Valensiji će i dalje biti poslednje, ali je zakazana za 29. Novembar. Pre nje sledi “Velika nagrada Amerike” koja je trebalo da se vozi u aprilu.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring