Ovo su najuspešniji Kia modeli koje ne viđamo u Evropi

1

Ovaj put predstavljamo neke od najuspešnijih modela iz Kijine ponude koji nisu raspoloživi u Evropi.

Kia Motors Corporation je u 2019. godini kroz svoju globalnu mrežu preko 5.000 zastupnika prodala 2,77 miliona vozila kupcima iz više od 180 zemalja sveta. Na tako brojnim tržištima koja se između sebe često puno razlikuju s obzirom na potrebe kupaca, zakonodavstvo i zakonske zahteve Kia nudi širok izbor modela – među njima je i mnogo takvih koji u Evropi nisu u prodaji.

Kia K900

Kijina globalna ponuda modela uključuje luksuzne limuzine, male gradske automobile, baterijska električna vozila, grand turere visokih performansi i mnogo različitih sportskih terenaca. Kijina evropska ponuda vozačima pruža vozila sa nultim ili nižim emisijama, mala gradska vozila i porodicu SUV-ova. Na ostalim tržištima su na raspolaganju vrlo različite mogućnosti.

Za bolju predstavu o raznolikosti game modela korporacija Kia Motors predstavlja svu širinu i obim ponude širom sveta.

K900

Kia K900 je najprestižnija luksuzna limuzina ovog proizvođača. K900 je podigao vrednost brenda na ključnim tržištima širom sveta, pogotovo u Koreji, Rusiji, Severnoj Americi i na Bliskom istoku. 5,0-litarski V8 GDi motor – najsnažniji u istoriji Kije – predstavlja vrh ponude kod ove luksuzne limuzine, a tu je i 3,3-litarski T-GDi V6 motor kojeg možemo naći i kod Stingera. Luksuz i sofisticirani dizajnerski elementi spoljašnjosti i unutrašnjosti daju ovom vozilu ozbiljan izgled.

Seltos

Kompaktni SUV, predstavljen 2019. godine, karakterišu prepoznatljivi dizajnerski detalji koji stvaraju utisak suptilnog sportskog stila. Seltos proizvode u dve fabrike – u Južnoj Koreji (Kvangdžu) i Indiji (Andra Pradeš) – odakle ga distribuiraju na brojna tržišta, npr. u Severnu i Južnu Ameriku, Rusiju, Indiju i Kinu.

Ray EV

Model Kia Ray EV je na tržište stigao 2011. godine, pre dolaska električnih modela e-Niro i e-Soul. Radi se o prvom Kijinom i uopšte prvom korejskom električnom vozilu koje je bilo raspoloživo samo na domaćem korejskom tržištu. Ray EV je pokretao 50-kilovatni elektro motor sa kompaktnim, tada vrlo potentnim litijum-ionskim polimerskim baterijskim sklopom kapaciteta16,4 kWh koji mu je omogućavao domet do 138 kilometara sa jednim punjenjem. Njegove kompaktne dimenzije su bile idealne za gradski auto i seulske ulice.

Soul GT-Line

Dok je novi Soul u Evropi raspoloživ isključivo kao električni auto dugog dometa i sa nultim emisijama drugde je kupcima dostupan kao model sa benzinskim pogonom i opremom GT-Line. Ovaj sportski paket donosi novi dizajn prednjeg i zadnjeg dela, 18-inčne aluminijumske naplatke, jedinstvene bočne pragove i crvene dodatke na prednjem delu. Pored toga tu je i sportski podešeno oslanjanje sa 1,6-litarskim turbobenzinskim motorom sa 204 KS, sličan onom koju možemo naći kod varijanti Ceed GT i ProCeed GT.

Telluride

Telluride je najveći SUV koji je Kia ikada proizvela. Omogućava udobno sedenje za osam putnika, a donosi snažan 3,8-litarski V6 motor sa 295 konjskih snaga i aktivan pogon na sva četiri točka. Kia Telluride je nedavno postao Svetski auto 2020. godine (World Car of the Year), a i osvajač je brojnih važnih nagrada na svom glavnom tržištu, u SAD, gde je između ostalog postao Severnoameričko terensko vozilo godine (North American Utility Vehicle of the Year) i SUV godine po izboru medija MotorTrend.

Rio Sedan

Model Rio je u Evropi dobro poznat kao 5-vratni mali automobil i kao jedan od najprodavanijih modela Kije u svetu. Ipak na brojnim tržištima širom sveta prodaju ga kao 4-vratnu limuzinu. Tako se prodavao i kod nas u Srbiji ali ne i na većini drugih tržišta Evrope.

Mohave

Kia Mohave je ime dobio po istoimenoj poznatoj pustinji u Kaliforniji i u skladu sa tim donosi robustan i čvrst izgled, koji istovremeno u unutrašnjosti nudi osećaj smirenosti, dakle kontradikciju kao i pustinjske ekstremne temperature. Model, koji je izrađen na robusnoj voznoj nosivoj šasiji, raspoloživ je sa V6 motorima – 3,8-litarskim benzinskim ili 3,0-litarskim CRDi dizelskim motorom. Mohave je još jedan odličan primer visokokvalitetnih SUV-ova, koje Kia proizvodi za različita tržišta i različite potrebe klijenata.

Stinger GT420

Varijanta GT420, koja je bila unikatna i razvijena u Velikoj Britaniji i napravljena je na osnovu predserijskog Stingera odlično utelovljava Kijin slogan »snaga iznenađenja« (‘Power to Surprise’). Ovaj zajednički projekat je rezultat saradnje Kia Motors UK i inženjera Hyundaijevog evropskog tehničnog centra u nemačkom Riselshajmu. Preradom motora i šasije Stinger GT420 pruža impresivnih 428 KS i obrtni moment od 560 Nm. Model je kao stvoren za trkaću stazu, jer je opremljen sa snažnijim kočnicama i sigurnosnim kavezom.

Cadenza / K7

Kia Cadenza je debitirala na salonu u Chicagu, a u Južnoj Koreji je prodaju kao Kia K7. Premium limuzinu pokreće 3,3-litarski V6 motor sa 294 konjske snage. Cadenza, koja je bogato opremljena sa najnovijim tehnologijama i modernim pomagalima za vrhunsku udobnost, ostaje verna svom poslanstvu da pruža luksuzno unutrašnjost koju kombinuje sa tihom i povezanom vožnjom.

K2700

Kia ne proizvodi samo porodična putnička vozila nego i komercijalna vozila – kamion iz serije K je upravo takav primer. Njegov keson je dug 3.110 mm i širok 1.630 mm (standardno), što korisnicima nudi solidne mogućnosti prevoza robe. Keson sa svojom visinom od samo 770 mm omogućava jednostavan pristup za utovar i istovar. Nekada se prodavao i kod nas u Srbiji…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring