Auto magazin

Peugeot Speedfight 3

Peugeot Speedfight 3
24.03.2014.
Tinejdžer

Prošlo je petnaest godina od kako je prvi „spidfajt“ ugledao svetlost dana. Poslednja verzija treće generacije je, bez obzira na tinejdžerske godine, jedan vrlo zreo motor

O popularnosti „spidfajta“ najviše nam govori podatak da je do sada prodat u više od 650 hiljada primeraka i da je najprodavaniji Pežoov model u klasi do 50 ccm. To nas ni ne čudi jer je sa nešto više od 5 KS jedan od najsnažnijih motora u svojoj klasi.

Spidfajt je jedan od najjačih u klasi Spidfajt je jedan od najjačih u klasi

Sve je podređeno udobnosti i voznim karakteristikama. Uz novi ram tu je i teleskopska viljuška prečnika 34 mm, kao i rezervoar koji je smešten ispod nogu vozača što je dodatno doprinelo poboljšanju stabilnosti. Kako je, u odnosu na predhodnu generaciju „spidfajt 3“ dobio čak 120 mm u dužini, povećan je i prostor za sedenje i vozača i suvozača, a samim tim i prtljažni prostor ispod sedišta u koji se lako može smestiti „fulfejs“ kaciga. Iako u najmanjoj klasi suvozačevo sedište može biti vrlo malo i prilično neudobno to ovde nikako nije slučaj, jer može da se meri sa većim modelima ovog proizvođača poput „satelisa“ ili „geopolisa“.

Dovoljno mesta za džet kacigu Dovoljno mesta za džet kacigu

Dizajn je vrlo sportski i dinamičan, pa je jasno da je Pežo ovaj motor namenio nešto mlađoj populaciji. Atraktivnih boja sa zanimljivim šarama, svakako je najsportskiji model u Pežoovoj ponudi pa tako privlači tinejdžere i one nešto starije. LED pokazivači pravaca, veštački usisnici na zadnjim panelima, priključak za ajpod,čak je i rukohvad za suvozača stilizovan u spojler, rečnikom mlađe generacije – kul zar ne.

Lažni usisnik daje snažnu sportsku notu Lažni usisnik daje snažnu sportsku notu LED svetla LED svetla

Pored zanimljivog izgleda „spidfajt“ se vrlo doro pokazao i u vožnji. Lako se kreće i vrlo je poslušan, a težište mu je veoma dobro postavljeno. Iako ima nešto manje točkove, neravnine  ne oseća, a i rupe  mu ne predstavljaju veliki problem, zahvaljujući gasnom amotrizeru na zadnjem točku.

Odlično upija neravnine Odlično upija neravnine

U gradu se njime vrlo lako manevriše, sa lakoćom ulazi u krivine i, sa diskom na oba točka, koči gotovo momentalno,  ali…

Disk kočnice dobro rade svoj posao Disk kočnice dobro rade svoj posao

Uvek ima neko „ali“ koje ovog puta može biti mana koliko i vrlina. Motor koji je nama došao na test imao je nekoliko blokada tako da njegova maksimalna brzina nije prelazila 49 km/h. Sa skinutim blokadama „spidfajt“ bez broblema može da dostigne brzinu od 80 – 90 km/h i to sa vozačem i suvozačem na svojim leđima. Ono što je nama nedostajalo a to je da ga poteramo do maksimuma, može biti njegova velika prednost. Sa ovim ograničenjima roditeli mirne savesti mogu svojim početnicima da kupe motor znajuću da neće moći da „divljaju“ i voze preko propisanih ograničenja. Kada savladaju vožnju motora, ponašanje u gradu i hormone, blokadu je lako skinuti.

Ne brže od 50 km/h sa blokadom Ne brže od 50 km/h sa blokadom

Kroz našu redakciju prošli su gotovo svi aktuelni modeli Pežoa, od najmanjih do najvećih, a „spidfajt“ je jedan od onih koji nam se najviše dopao. U njemu su se sjedinili udobnost onih najvećih i atraktivnost onih manjih. Sa njim smo lako probudili „dete u sebi“ i dopala nam se ideja da sa rancem na leđima baš njega vozimo do škole.

Nela Tasić

Mladi ga obožavaju Mladi ga obožavaju

Peugeot Speedfight 3
Motor: jednocilindrični dvotaktni, vodeno hlađeni, 49 ccm, 5,2 KS, menjač automatski
Dimenzije: 1895/700 mm, visina sedišta od 800 mm, masa 97 kg, pneumatici 130/60 R13 napred 130/70 R12 nazad
Kočnice: disk 215 mm napred, disk 190 mm nazad

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

1 komentar

  1. David
    David July 08, 16:56

    Koliko košta ovaj skuter

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]