Auto magazin

Plivajući zamajac nije bauk

Plivajući zamajac nije bauk
08.04.2015.
Borg i Bek kompleti kvačila

Dvomaseni zamajac je sastavni deo svakog modernog automobila koji doprinosi komforu u vožnji. Kada dotraje, vlasnicima automobila može da proizvede vrlo velike troškove. Na svu sreću, kompanija Borg i Bek nudi mnogo povoljniju alternativu

Većina savremenih automobila sa turbo motorima koji imaju veliki obrtni moment poseduju takozvani dvomaseni zamajac. Ovaj uređaj je konstruisan tako da poseduje mogućnost apsorpcije torzionih vibracija koje motor predaje menjaču tokom vožnje. Ovaj efikasni uređaj ima relativno dugačak radni vek, ali na žalost nije večan. Pravilo je da ovaj deo dolazi na zamenu kod polovnih automobila tek uvezenih u našu zemlju, što obično donosi probleme vlasnicima zbog visoke cene rezervnog dela. Ovde na scenu stupa renomirana firma Borg i Bek (Borg & Beck) koja je konstruisala jednomaseni zamajac koji uz bitno manju cenu u potpunosti zamenjuje funkciju originalnog dvomasenog sistema.

Auto magazin_Borg Back 3

Čuvena američka firma Borg i Bek je konstruisala sistem jednomasenog sistema kvačila sa naprednom tehnologijom redukcije vibracija pomoću dugog hoda. Borg i Bekov sistem omogućava pokrete do 40 stepeni, što odgovara ponašanju dvomasenog kvačila. Ipak, jednomaseni uređaj je podešen tako da ne prati u potpunosti histerezu sistema dvomasenog zamajca. Naime, konstrukcija ova dva sistema je potpuno različita, pa bi kopiranje histereze bilo kontraproduktivno. Ono što je bitno je da Borg i Bekovo zamensko kvačilo obezbeđuje visok nivo upijanja vibracija motora i omogućuje udobnu vožnju. Jednomaseni zamajac ima nešto veću masu od dvomasenog, čime se obezbeđuje mirniji rad motora.

EuroAuto iz Beograda je zastupnik firme Borg i Bek i u njihovim prodavnicama možete pronaći kompletan asortiman ovog renomiranog proizvođača. O detaljima u vezi proizvoda možete se raspitati putem telefona 011/397-0068, ili na sajtu www.euroauto.rs.

Drive Plate

Koje su prednosti jednomasenog zamajca?

U koristi koje će vam doneti korišćenje Borg i Bekovog jednomasenog zamajca spadaju bolje odvođenje toplote, jednostavnost i dugotrajnost sistema, umerena cena, u kompletu dolazi specijalna mast i zavrtnji, dvogodišnja garancija, tiši rad motora, naročito prilikom startovanja i gašenja, niži troškovi održavanja, udobnija vožnja, naročito u otežanim uslovima vožnje, poput taksija i dostavnih vozila.

Kome je namenjen?

Borg i Bek pravi komplete jednomasenih setova kvačila za preko 50 popularnih modela. u ponudi su kompleti za VW, Audi, Seat motore 1,9 TDi, 1,8T, 2,3i, 2,8i, zatim za Renoove agregate 1,9 i 2,2 dCi i 2,2 dT, Mercedese 1,7, 2,2 i 2,7 CDI, PSA grupacije 2,0 HDi i 2,2 TD, BMW 2,4 TD, 2,0d, Ford 2,0 TDCi, 2,4 TDCi, 2,8i i 3,0i. Obuhvaćeni su i motori 2,4i iz Krajslera, kao i 2,0DTI iz Opela i 2,3 TD iz Iveka.

Ova lista je samo okvirna i predlažemo vam da kontaktirate firmu EuroAuto, zastupnika Borg i Beka za detaljne informacije.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

7 komentara

 1. MSX
  MSX October 27, 13:22

  molim vas cijenu seta

  Reply to this comment
  • Ivan
   Ivan Author October 27, 13:52

   Cena seta kvačila varira i zavisi od modela vozila. Predlažemo vam da pozovete centralu Euroauta, firme koja se bavi uvozom i prodajom delova firme Borg i Bek, na telefon 011/397-0068 i raspitate se u raspoloživost i ceni seta kvačila za vaše vozilo.

   Reply to this comment
 2. dusko
  dusko March 13, 00:34

  koja je cena seta kvacila za reno laguna 1.9 dci 2000 godina 79 kw
  hvala

  Reply to this comment
 3. Borko
  Borko January 03, 21:33

  Zanima me set kvačila za Audi A3 1,9 tdi quvatro iz 2002 god.
  Kako je sa dostavom u Zagreb

  Reply to this comment
  • Ivan
   Ivan Author January 04, 10:42

   Poštovani, predlažemo vam da pozovete centralu Euroauta (www.euroauto.rs), firme koja se bavi uvozom i prodajom delova firme Borg i Bek, na telefon 011/397-0068 i raspitate se u raspoloživost i cenu delova za vaše vozilo, kao i mogućnost dostave u Zagreb. Pozdrav.

   Reply to this comment
   • Ivan
    Ivan Author January 04, 11:32

    Kontaktirali smo Euroauto, u vaše ime. Na žalost, za vaš automobil ne postoji Borg i Bek zamenski set kvačila. Na stanju imaju delove firme LUK. Dostava do Zagreba je moguća nekom od kurirskih službi. Mi nismo sigurni koliko bi vam se takav način isporuke isplatio, zbog cene poštarine, ali i carine koju bi morali da platite. Najbolje rešenje je da vam neko donese deo iz Srbije.
    Za sve detalje, molimo vas da pozovete centralu Euroauta na navedeni broj telefona.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]