Početak zlatnog doba: Jugo 45 i 55 Luks

Pre tačno 30 godina prvi "jugići" poslati su u Ameriku kako bi se utvrdilo koje su to izmene potrebne da bi se uspešno prodavali na ovom zahtevnom tržištu. Bio je to kraj 1984. godine a automobili sa fotografije su prvi primerci koje je Zastava sama unapredila i poslala ih kao probne primerke za SAD

Pre tačno 30 godina prvi “jugići” poslati su u Ameriku kako bi se utvrdilo koje su to izmene potrebne da bi se uspešno prodavali na ovom zahtevnom tržištu. Bio je to kraj 1984. godine a automobili sa fotografije su prvi primerci koje je Zastava sama unapredila i poslala ih kao probne primerke za SAD. Prevoz je obavljan Jatovim “DC-10”, a svaki auto je zauzimao po jednu kargo paletu.

Bio je to “jugo 45 luks” (Jugo 45L) i poslednji koji je u nazivu imao slovo “J”. U odnosu na prvobitnu seriju koja je bila potpuno klot i pravila se sve do 1985. godine, “luks” je, kao što mu i samo ime govori, imao mnogo doteraniju kabinu ali i neka druga unapređenja koja su ostala do kraja proizvodnje 24 godine kasnije.

Boja enterijera je ostala braon, ali su promenjeni tapacirunzi u vratima koji su izrađeni od velura. Ugrađeni su grejači zadnjeg stakla, zadnji bočni prozori su dobili mogućnost otvaranja, kao i “leptir” stakla u prednjim vratima.

Auto magazin Jugo 45L znak

Ništa manje nisu bili atraktivni nasloni za glavu koji su se našli ne samo na potpuno novim prednjim, već i na zadnjim sedištima. Umesto metalne ručice menjača sa okruglim plastičnim vrhom i gumenom starinskom manžetnom, postavljena je moderna plastična ručica, sa trodimenzionalno ispisanom mapom brzina i lepom manžetnom od skaja. Po prvi put, “jugo” je dobio i “cajger” izgraviran do 180 km/h i pokazivač temperature rashladne tečnosti.

Na točkove su postavljene nove polu-ratkapne na kojima je pisalo “zastava”. Na zadnjem kraju po prvi put se našlo i svetlo za vožnju unazad, dok je ispod prednjeg branika postavljem plastični spojler. Još jedan od načina za ulepšavanje je bio u vidu lajsni na vratima, koje su ostale praktično do kraja proizvodnje, kao i plastični usmerivač vazduha na haubi.

Ipak, Amerikancima sve to nije bilo dovoljno, pa su odmah predložene izmene koje bi bile prihvatljivije za prosečnog kupca. Tako je već 1986. godine iščezao “Z” znak sa haube, a auto je dobio oznaku “Yugo” sa slovom “Y” (Yugo 45A npr.). Kao posledica sprovođenja američkih standarda usledile su mnogobrojne dodatne izmene, a korist od svega toga su imali i domaći kupci koji su dobili kompletno jednobojan enterijer (bež ili sivi) i druge detalje koji su ostali praktično do kraja proizvodnje.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring