Auto magazin

Početak zlatnog doba: Jugo 45 i 55 Luks

Početak zlatnog doba: Jugo 45 i 55 Luks
29.01.2015.
Srcem gladijatora u svet

Pre tačno 30 godina prvi "jugići" poslati su u Ameriku kako bi se utvrdilo koje su to izmene potrebne da bi se uspešno prodavali na ovom zahtevnom tržištu. Bio je to kraj 1984. godine a automobili sa fotografije su prvi primerci koje je Zastava sama unapredila i poslala ih kao probne primerke za SAD

Pre tačno 30 godina prvi “jugići” poslati su u Ameriku kako bi se utvrdilo koje su to izmene potrebne da bi se uspešno prodavali na ovom zahtevnom tržištu. Bio je to kraj 1984. godine a automobili sa fotografije su prvi primerci koje je Zastava sama unapredila i poslala ih kao probne primerke za SAD. Prevoz je obavljan Jatovim “DC-10”, a svaki auto je zauzimao po jednu kargo paletu.

Bio je to “jugo 45 luks” (Jugo 45L) i poslednji koji je u nazivu imao slovo “J”. U odnosu na prvobitnu seriju koja je bila potpuno klot i pravila se sve do 1985. godine, “luks” je, kao što mu i samo ime govori, imao mnogo doteraniju kabinu ali i neka druga unapređenja koja su ostala do kraja proizvodnje 24 godine kasnije.

Boja enterijera je ostala braon, ali su promenjeni tapacirunzi u vratima koji su izrađeni od velura. Ugrađeni su grejači zadnjeg stakla, zadnji bočni prozori su dobili mogućnost otvaranja, kao i “leptir” stakla u prednjim vratima.

Auto magazin Jugo 45L znak

Ništa manje nisu bili atraktivni nasloni za glavu koji su se našli ne samo na potpuno novim prednjim, već i na zadnjim sedištima. Umesto metalne ručice menjača sa okruglim plastičnim vrhom i gumenom starinskom manžetnom, postavljena je moderna plastična ručica, sa trodimenzionalno ispisanom mapom brzina i lepom manžetnom od skaja. Po prvi put, “jugo” je dobio i “cajger” izgraviran do 180 km/h i pokazivač temperature rashladne tečnosti.

Na točkove su postavljene nove polu-ratkapne na kojima je pisalo “zastava”. Na zadnjem kraju po prvi put se našlo i svetlo za vožnju unazad, dok je ispod prednjeg branika postavljem plastični spojler. Još jedan od načina za ulepšavanje je bio u vidu lajsni na vratima, koje su ostale praktično do kraja proizvodnje, kao i plastični usmerivač vazduha na haubi.

Ipak, Amerikancima sve to nije bilo dovoljno, pa su odmah predložene izmene koje bi bile prihvatljivije za prosečnog kupca. Tako je već 1986. godine iščezao “Z” znak sa haube, a auto je dobio oznaku “Yugo” sa slovom “Y” (Yugo 45A npr.). Kao posledica sprovođenja američkih standarda usledile su mnogobrojne dodatne izmene, a korist od svega toga su imali i domaći kupci koji su dobili kompletno jednobojan enterijer (bež ili sivi) i druge detalje koji su ostali praktično do kraja proizvodnje.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovo je izuzetno dobra vest. Znak da se i Srbija približava rastućem trednu u proizvodnji [...]

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad