Pre 40 godina predstavljen je Renault Fuego

U martu 1980., kupei Renault 15 i Renault 17 su ustupili mesto novom modelu nazvanom Fuego: kupeu serijske proizvodnje koji se bazirao na platformi limuzine Renault 18

Namera je bila da osvoji najširu publiku, nezavisno od njene kupovne moći. Zbog toga je stvorena bogata ponuda; između osnovne verzije TL i najnaprednije verzije Turbo su se našle verzije GTL, TS, GTS, TX, GTX, pa čak i verzija sa turbodizel motorom.

Auto magazin Srbija Renault FuegoZapremina motora je iznosila od 1400 do 2000 cm³. Verzija GTS je bila referentni model i činila je većinu od 226.000 primeraka Renaulta Fuego proizvedenih tokom pet godina.

Auto magazin Srbija Renault FuegoZahvaljujući alijansi Renault-AMC, Fuego stiže na američko tržište 1982. godine

Ova verzija se isticala standardnim američkim odbojnicima, svetlima, pokazivačima smera i posebnom opremom: aluminijskim naplatcima i gumama Michelin TRX, električno sklopivim platnenim krovom, sistemom centralnog zaključavanja, klima-uređajem i specijalnim presvlakama.

Auto magazin Srbija Renault Fuego
Auto koji je ušao u istoriju po mnogim inovacijama

Renault Fuego iz 1982. je bio prvi Renault automobil sa sistemom za daljinsko zaključavanje. Takođe je prvi automobil koji je na upravljaču imao komande audio-sistema.

U turbo dizel verziji bio je najbrži serijski dizelaš na svetu 1982. godine, sa maksimalnom brzinom od 180 km/h.

Bio je i prvi serijski sportski četvorosed koji je dizajniran uz pomoć aerodinamičkog tunela. Zahvaljujući tome, koeficijent aerodinamike iznosio je 0,32 Cd.

Auto magazin Srbija Renault FuegoAuto magazin Srbija Renault FuegoAuto magazin Srbija Renault FuegoAuto magazin Srbija Renault FuegoAuto magazin Srbija Renault FuegoAuto magazin Srbija Renault Fuego

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring