Auto magazin

Predstavljamo: Mazda 3 za 2017. godinu

Predstavljamo: Mazda 3 za 2017. godinu
01.03.2017.
Potvrda kvaliteta

Redizajnirana „mazda 3“ donosi brojne novine, manje estetske a više tehničke prirode. Ono što je dobro dodatno je poboljšano a uvedeni su LED farovi koji „preskaču“ automobile, automatsko kočenje u slučaju izletanja pešaka… Barselona, Španija Od našeg izveštača, Aleksandar Bursać

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

“Mazde” su u poslednje veoma popularne i to ne bez razloga. Inženjering je usavršen do te mere da su ovi automobili jedinstveni.

Svojstveni su u pogledu mehanike ali i preciznosti izrade i kvaliteta materijala u unutrašnjosti, koja je gotovo na premijum nivou.

Svakako, jedan od najpopularnijih modela je “mazda 3”, koja je nedavno redizajnirana.

Ekipa Auto magazina je imala čast i privilegiju da među malobrojnim novinarima iz Srbije prisustvuje međunarodnoj prezentaciji koja je održana u Barseloni.

“Mazda 3” je nešto više od tri godine na tržištu, što je za Japance bilo dovoljno da se razmišlja o unapređenjima. Na prvi pogled, nema nekih većih razlika, a izmene se odnose uglavnom na tehniku.

U poslednjih par godina, oprema na automobilima generalno je dosta uznapredovala, pogotovo ona koja se odnosi na bezbednost. Mazda je u tom pogledu na “trojci” već imala vrlo bogat spisak opreme ali sada je sve unapređeno, sa proširenim funkcijama i novim sistemima bezbednosti.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Promenjena i prednja maska, kao i oblik fara

Gledano spolja, nema velikih razlika, mada su potpuno novi branici i farovi. Ako se bolje zagledate, primetićete da je promenjena i prednja maska, kao i oblik fara. Suštinski, najveća izmena je u tome što se umesto ksenona u boljim verzijama sada nalaze LED dnevna, glavna i duga svetla, kao i LED maglenke. I to ne bilo kakva LED glavna i duga svetla – Mazda je primenila tehnologiju koja omogućava deaktivaciju određenih LED elemenata čija je funkcija da ne zaslepljuju vozača koga sustižete ili kome vozite u susret.

Istovremeno, ostali LED elementi ostaju aktivni, tako da praktično vozite sa dugim svetlima sve vreme, uz najbolju moguću osvetljenost puta. Preko 105 km/h, snop svetla se dodatno podiže. Kada smo već kod spoljašnjosti, “trojka” je dobila nekoliko novih boja i nov dizajn aluminijumskih felni.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Trojka je dobila nekoliko novih boja i nov dizajn aluminijumskih felni

Kupci su i do sada mogli da poruče „mazdu 3“ sa radarskim sistemom za automatsko kočenje. Kod većine najnovijih automobila ovaj sistem funkcioniše do brzine od 30 km/h, ali ne i kod Mazde. „Trojka“ automatski koči do 80 km/h, pa čak i unazad, u rasponu brzina od 2 do 8 km/h, tako da ne može da se desi da udarite auto prilikom parkiranja. Novina je i posebna kamera koja vodi računa o eventualnom izletanju pešaka kako bi se automatski aktivirala kočnica.

Ova funkcija radi do brzine od 30 km/h. Adaptivni tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred je do sada radio pri brzinama od 15 do 145 km/h a sada je taj opseg povećan do 160 km/h. Kamere vode računa o snimanju saobraćajnih znakova o ograničenju brzine, a trenutno ograničenje se ispisuje na hed-ap displeju, na kome se još nalaze informacije o trenutnoj brzini i prvom sledećem skretanju ukoliko je aktivirana navigacija.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Kamere vode računa o snimanju saobraćajnih znakova o ograničenju brzine, a trenutno ograničenje se ispisuje na hed-ap displeju

Tokom test vožnje, na svu sreću, nismo morali da isprobavamo automatsko kočenje, ali adaptivni tempomat jesmo. Dopalo nam se što je kočenje i ubrzavanje automobila u tom režimu dosta uglađenije. Na žalost, trenutno ograničenje brzine se ispisuje samo na hed-ap displeju ali ne i na instrument tabli, na šta su nas navikli drugi proizvođači. Samim tim, ova opcija je dostupna samo u najskupljem paketu opreme koji standardno sadrži hed-ap displej. Imali smo prilike da isprobamo i aktivnu asistenciju za prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake. Kada se približite liniji, volan sam vraća auto u sredinu trake. Ako auto proceni da je vozač umoran usled neobičnog ponašanja za volanom, aktiviraće se audio-vizuelno upozorenje za odmor.

Tokom vožnje putevima oko Barselone primetili smo da je auto dosta utišan, što nam je kasnije i potvrđeno od strane predstavnika Mazde koji kažu da je primenjena bolja zvučna izolacija. Promenjeni su i neki elementi  ogibljenja, pa je auto za nijansu mekši prilikom prelaska preko sitnih neravnina, uz istovremeno smanjeno naginjanje u oštrim krivinama i brže umirivanje karoserije preko ulegnuća na putu.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Mazda kaže da je primenjena bolja zvučna izolacija kabine

Velika novina je uvođenje „G-Vectoring Control“ sistema, kojim se obezbeđuje bolje ponašanje u krivinama. Ovaj sistem meri G silu, odnosno uzdužna i poprečna ubrzanja; u skladu sa stepenom zaokrenutosti volana i pritiskom na pedalu gasa, optimizuje opterećenje svakog točka ponaosob, tako što redukuje količinu obrtnog momenta a uz pomoć ESP-a aktivira kočnicu na odgovarajućem točku, uz istovremeno povećanje preciznosti upravljanja u brzim prolascima kroz krivine. I ne samo to, čak i na ravnom putu, ovaj sistem eliminiše potrebu vozača za sitnim korekcijama upravljača kako bi zadržao idealnu ravnu putanju.

U skladu sa trendovima, ugrađena je električna parkirna kočnica, tako da sada ima mnogo više prostora za sitnice i čaše. Sedišta su rekonstruisana u cilju obezbeđivanja manjeg pritiska na telo, a samim tim smanjenja zamora vozača. Veći su i džepovi u vratima. Ono po čemu ćete možda najlakše prepoznati redizajniranu „mazdu 3“ je potpuno nov volan. Bolje leži u ruci, sa kvalitetnijom ergonomijom tastera.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Izmenjena su prednja sedišta

Ponuda motora je obogaćena dizelašem zapremine 1,5 litara, koji smo do sada imali prilike da isprobamo u krosoveru „mazda CX-3“. Sa svojih 105 „konja“, u praksi je daleko impresivniji nego što njegova snaga deluje na papiru. S obzirom da na međunarodnim prezentacijama novih modela automobila nikada nema dovoljno vremena da se isprobaju sve verzije, mi smo se odlučili za novog dizelaša u kombinaciji sa automatskim menjačem. Ovo je zaista krajnje relaksirajuć izbor, pre svega zbog izuzetnog motora i trenutne reakcije na komandu gasa i pri niskim obrtajima ali i zbog inteligentnog menjača.

Pravovremeno menja brzine i ne samo to; prepoznaje stil vozača i ponaša se u skladu sa tim, pa čak i koči motorom, šaltajući u stepen niže. Naravno, tu je i manuelni mod u kom momentalno reaguje na zadatu komandu. Pokazalo se da je dizelaš, ne samo što je veoma štedljiv (prosek nam se kretao oko pet litara nimalo nežne vožnje po lokalnim putevima oko Barselone), već je i snažan za žustriju vožnju po krivudavim magistralnim putevima.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

umesto ksenona u boljim verzijama sada nalaze LED dnevna, glavna i duga svetla, kao i LED maglenke

Po gradu je pravi zvrk, uvek spreman da povuče. Kada je motor isključen na semaforu u start-stop režimu, nakon što pustite kočnicu, nema onog dosadnog čekanja koje je potrebno da se motor startuje i menjač odreaguje kako bi krenuo, već se sve dešava iznenađujuće brzo.

Mazda je novim dizelašem male zapremine pokrila novi segment kupaca, tako da je ponuda motora prilagođena praktično svim ukusima. Sve ove inovacije se odnose i na hečbek i na sedan, koji imaju istu cenu.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Zanemarljivo veća cena novog modela
Redizajnirana „mazda 3“, hečbek i sedan, u našu zemlju već polako pristižu. Cene će biti veće od 100 do 300 evra u odnosu na odlazeći model, u zavisnosti od opreme i motora.
Što se tiče „mazde 3 CD105“, odnosno sa novim dizel motorom, trebalo bi da se pojavi na našem tržištu posle sajma automobila u Beogradu. Cena sa ovim dizelašem će biti oko oko 1.800 evra veća u odnosu na benzinca „G120“.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Od sada sa grejačima volana
Među brojnim inovacijama na novoj „mazdi 3“ su i grejači volana. Kad je već kompletno promenjen volan, konstruktori su ubacili i opciju grejanja, čiji se taster nalazi odmah uz prekidače grejača sedišta.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Kamera za snimanje znakova
U poslednje vreme polako postaje opšti trend da se u automobile ugrađuju kamere koje prepoznaju saobraćajne znakove o ograničenju brzine. Kod „mazde 3“, trenutno ograničenje se ispisuje na hed-ap displeju.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

Električna umesto klasične ručne kočnice
Kao i u slučaju redizajna „mazde 6“, i ovde je uz mnoge izmene i poboljšanja ugrađena električna ručna kočnica. Na taj način je oslobođeno dosta prostora za sitnice a tu su i novi držači za čaše.

Auto magazin Srbija mazda 3 restilizacija 2017 promocija

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovakvi automobili mogu da prođu samo ako države ili bolje veći gradovi zabrane vozila na [...]

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad