Auto magazin

Premijera: Mazda CX-9

Premijera: Mazda CX-9
19.11.2015.

Još jedna važna premijera sa američkog sajma automobila u Los Anđelesu stiže u vidu modela “mazda CX-9”. Za Ameriku je planirano čak 80 posto proizvodnje ovog velikog krosovera a od prodaje u Evropi, za sada, nema ništa.

auto magazin srbija mazda cx-9

Auto je, kao i ostali modeli u gami Mazde, dizajniran po principima KODO dizajna, tako da je estetika apsolutno prepoznatljiva. Na “CX-9” će se ugrađivati veliki točkovi, čiji će prečnik biti sve do 20 inča.

auto magazin srbija mazda cx-9

Ovo je, inače, druga generacija “mazde CX-9”. Prva je konstruisana za potrebe američkog tržišta i bila je bazirana na mehaničkoj platformi koju je delila sa “fordom edž”. Po svom dizajnu je neodoljivo podsećala na evropski “CX-7”, iako sa njim nije bilo nikakve zajedničke mehanike.

auto magazin srbija mazda cx-9

Novi auto je u potpunosti Mazdina tehnologija. Unutrašnjost je, takođe, u potpunosti dizajnirana po svim principima kao i aktuelni modeli Mazde. Sve nam je već poznato, osim što je kabina dosta prostranija a primetno je i korišćenje drveta umesto plastike kojim je obloženo dosta površina.

auto magazin srbija mazda cx-9

U odnosu na prethodnika, auto je za nijansu kraći, ali je produženo međuosovinsko rastojanje za 55 milimetara. Unapređena je zvučna izolacija, između ostalog, korišćenjem debljih stakala.

auto magazin srbija mazda cx-9

Na spisku opcija nalaze se Bouz ozvučenje i Napa koža. Saznali smo i da je drvo u kabini pravo i to od autentične japanske ruže. Mazda ga dobija od proizvođača gitara.

auto magazin srbija mazda cx-9

Zanimljivo je i to da je Mazda prešla na turbo-benzince. Konkretno, “CX-9” je dobio potpuno novi 2,5 litarski turbo motor sa 169 kW (230 KS) i 420 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Menjač je šestostepeni automatik a snaga se prenosi, kako i dolikuje, na sva četiri točka.

auto magazin srbija mazda cx-9

Bilo je nekih najava da bi ovaj veliki Mazdin krosover mogao da se prodaje i u Evropi. Po svoj prilici, Mazda ne vidi računicu da bi od njega moglo da bude zarade, s obzirom da Evropljani ne preferiraju velike krosovere.

auto magazin srbija mazda cx-9

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Zamenili su ih sa hibridima koji imaju benzindkim motor pored električnog. EV još uvek nisu [...]

Mnogi se klade u vodonik kao zamenu za naftu. Možda su u pravu, ali još [...]

Dosta ljudi ne zna da parkira. I pored toga što se u vozila ugrađuje oprema [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 disel [...]

Opel Grandland 2.0 disel, je bolji SUV [...]

Dali mogu dobiti kakav br. telefona sa viberom da bi vam spremio sliku kolko je [...]

Preuzmite Auto magazin za android