Auto magazin

Premijera: Mercedes-Benz Citan u putničkoj i teretnoj verziji

Premijera: Mercedes-Benz Citan u putničkoj i teretnoj verziji
25.08.2021.

Mercedes je nastavio saradnju sa Renaultom u pogledu razvoja lakih dostavnih vozila. Tako je Citan ponovo konstruisan na mehaničkoj platformi koju deli sa modelom Renault Kangoo.

Dizajnerski se razlikuju, s obzirom da je Mercedes dosta izmenio prednji kraj koji podseća na B klasu. Sa druge strane, zadnji kraj i bokovi su praktično identični sa Renoovim dostavnjakom.

Mercedes Citan

Unutrašnjost je, ipak, prilično izmenjena. Iako je komandna tabla u osnovi ista, drugačiji su ventilacioni otvori, volan i grafika instrumenata, kao i multimedijalni sistem sa čuvenim MBUX rešenjima poput glasovnih komandi.

Mercedes Citan je odmah predstavljen u putničkoj i teretnoj varijanti, s tim što je najavljena i daleko luksuznija putnička varijanta koja će imati poseban naziv T-klasa.

Mercedes Citan

Za sada je u ponudi samo verzija sa međuosovinskim rastojanjem od 2.716 milimetara, dok se uskoro učekuje i duža.

Bočna vrata se otvaraju klizno sa hodom od 615 mm. Zadnja su asimetrična i imaju mogućnost otvaranja od 180 stepeni. Ocpiono, može da se poruči i Citan sa jednodelnim vratima tovarnog prostora koja se otvaraju na gore.

Mercedes Citan

Teretni, odnosno Citan Panel Van ima dužinu tovarnog prostora od 3,05 metara, sa ukupnom zapreminom od 2,9 kubna metra. To je sasvim dovoljno da se utovare dve euro-palete. Donja ivica poda je od tla udaljena 590 mm. Ako zatreba, Citan može da povuče prikolicu ukupne mase do 1,5 tone.

Kao i ostali Mercedes, Citan će imati najnaprednije bezbednosne sisteme, uklučjujući i sistem poluatonomne vožnje. Putnička verzija standardno će se isporučivati sa sedam vazdušnih jastuka, dok će ih teretni imati šest.

Mercedes Citan

Za pogon su zaduženi čuveni 1,5 dizelaš sa 75, 95 i 116 konjskih snaga (108 CDI, 110 CDI i 112 CDI), kao i 1,3 turbo-benzinac u dve varijante – sa 102 i 131 konjskom snagom (Citan 110 i Citan 113).

Verzija sa potpuno električnim pogonom očekuju se sledeće godine. Trebalo bi da ima autonomiju od 285 km, sa vrlo kratkim vremenom punjenja od 10 do 80% koje bi trebalo da traje oko 40 minuta.

Mercedes Citan

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Prelep i prema svim testovima kvalitetan premijum model. [...]

U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu [...]

PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to [...]

Preuzmite Auto magazin za android