Promocija: Mercedes Citan

Opuštanje
Na francuskom reč opuštanje se kaže detant, a ovaj izraz se u diplomatiji koristi za otopljavanje odnosa, odnosno približavanje interesa. Detant se dogodio između Mercedesa i njihovih francuskih partnera, u čijoj simbiozi je nastao novi kombi "citan" Kopenhagen, Danska Od specijalnog izveštača Ivan Katunac

Pomocija “mercedesa citan” objavljena je u Auto magazinu broj 51, septembra 2012. godine

Radite u kancelariji i tvrdite da vam (nam) je posao stresan? Verovatno jeste, ali je onda simulacija koju smo na kratko doživeli na promociji “mercedesa citan” zaslužila beneficirani radni staž. Zamislite da u cik zore dođete na posao, gde vas čeka ljuti šef sa kombijem punim stvari za raznošenje i radni nalog koji podseća na omanji udžbenik iz osnovne škole.

Izlazite na ulice grada, a tamo vas dočekuju nevaspitani taksisti, ljuti službenici, netolerantne mame koje voze decu u školu, pešaci samoubice koji samo što vam ne naskaču na haubu i, a to je poslastica u Kopenhagenu, gradu u kojem je održana promocija, brzi i ljuti biciklisti koji su zakonima zaštićeni kao polarni medvedi i ne staju nikome, pa čak ne prezaju od toga da razjure pešake sa pešačkog prelaza.

Kopenhagen je bio kao poručen za upoznavanje sa mercedesom citan
Kopenhagen je bio kao poručen za upoznavanje sa mercedesom citan

Na turi vas čeka bezbroj kamera sa radarima, gomila policajaca koji se ljubazno smeškaju, ali samo čekaju priliku da vas olakšaju za godišnju zaradu, smešno niska ograničenja brzine, pomalo konfuzno sužene ulice, koje dodatno snižavaju brzinu, uski prolazi i parkinzi na kojima istovarujete robu.

Naša praksa “upalim sva četiri migavca i mogu da stanem gde hoću” ne funkcioniše u kulturnim sredinama. Zato često morate da napravite krug – dva oko bloka kako bi pronašli regulano parking mesto kako bi ste istovarili robu. Pri svemu tome, štoperica kuca i ako ne isporučite robu na vreme, ode procenat od plate, a možda i sam posao.

Proizvodi se u tri dužine, kao putnička, teretna i kombinovana verzija
Proizvodi se u tri dužine, kao putnička, teretna i kombinovana verzija

Sve ovo smo upeli da doživimo na izuzetno osmišljenoj i pripremljenoj promociji “mercedesa citan”. Novinari su dobili po kombi pun robe, radni nalog i pušteni su u vatru da na svojoj koži osete sve “čari” ovog posla. Zaista nije bilo lako, na kraju dana osećali smo se potrošeno, pa je čak i vaš izveštač zadremao u avionu na povratku, što mu se do sada nikada nije dogodilo u osamnaestogodišnjoj karijeri.

I zamislite sada da vam u svom tom “ludilu” koje smo opisali na početku neko da da vozite veliki “mercedes sprinter”. Vožnja velikog kombija u zagušenim gradovima, a Kopenhagen je prohodan i opušten u odnosu na većinu gradova u Srbiji, pretvorila bi se u nemoguću misiju. Upravo zbog toga je Mercedes i odlučio da upotpuni svoj program teretnih vozila i ponudi modele gradskih dostavnjaka.

Kobinovana verzija namenjena je prevozu tereta i ljudi
Kobinovana verzija namenjena je prevozu tereta i ljudi

Problem u ovom segmentu tržišta je izuzetna konkurencija, koja je dovela do drastičnog sniženja cena. Po rečima Bernda Štegmana, direktora marketinga komercijalnih vozila u Mercedesu, da je nemački gigant razvio “citan” od “nule”, kao što je uradio sa većim modelima kombija, jednostavno ne bi mogao da pronađe računicu i svet bi bio uskraćen za ovaj dostavnjak.

Zbog toga se Mercedes obratio svom partneru, grupaciji Reno-Nisan i od njih preuzeo platformu modela “kangu”. Naravno, pre nego što je poneo trokraku zvezdu, ovaj kombi je prilagođen standardima nemaca. Za početak, tu je potpuno izmenjen dizajn prednje maske i farova, a drugačija su i zadnja svetla. Takođe je nova i komandna tabla. Ona je jednostavna, ali vrlo pregledna i ergonomična sa puno prostora za odlaganje sitnica, što itekako olakšava svakodnevni posao.

Postoje verzije sa zadnjim vratima koja se otvaraju u stranu, kako bi mogao da priđe viljuškar
Postoje verzije sa zadnjim vratima koja se otvaraju u stranu, kako bi mogao da priđe viljuškar

Putnička verzija pored velike ostave ispod krova kod vetrobrana ima i praktične zatvorene police iznad glava vozača i suvozača. Vrlo tipična je i kombinovana ručica migavaca i brisača iza volana. Za razliku od rešenja na novim putničkim modelima, poput “A klase”, ručica na “citanu” je smeštena nisko i nedostupno, kao na starijim modelima Mercedesa. Materijali u kabini su robusni i trajni, a auto deluje vrlo utegnuto i dugovečno.

Mercedes je kabinu preuredio u svom stilu
Mercedes je kabinu preuredio u svom stilu

Od konstruktora smo saznali i da su promenili parametre oslanjanja, tako da je ogibljenje tvrđe, a ponašanje automobila u vožnji je nešto stamenije nego kod “kangua”.
Dostavna vozila moraju da budu praktična i da se prilagode svim potrebama i zahtevima prevoznika. Zbog toga je Mercedes pripremio tri verzije “citana”i to u tri različite dužine. Tu je lako dostavno vozilo, odnosno dostavni kombi koji je dostupan u tri različite dužine: 3.94 m, 4.32 m i 4.71 m.

Kabina putne verzije je puna praktičnih pregrada
Kabina putne verzije je puna praktičnih pregrada

U početku, u ponudi će se naći četiri motora, odnosno tri verzije turbo dizela zapremine 1,5 litara. Reč je o poslednjoj generaciji “1,5 dCi” motora, koji je u mercedesu dobio oznaku “OM 607”. Najslabija verzija u “citanu 108 CDI” ima snagu 75 KS i obrtni moment od 180 Nm, “citan 109 CDI” razvija 90 konjskih snaga i 200 Nm, dok najjači “citan 111 CDI” ima 110 “konja” i maksimalni obrtni moment od 240 Nm.

Metalna pregrada i desna bočna vrata su jedna od mogućih kombinacija
Metalna pregrada i desna bočna vrata su jedna od mogućih kombinacija

Uz “bluefišensi” paket, koji pored ostalog podrazumeva i start-stop sistem, ovaj dizel motor je postigao rekordno nisku potrošnju u klasi, od 4,3 litra na 100 kilometara. Servisni intervali su maksimalno produženi, pa se redovni servis obavlja na pređenih 40 hiljada kilometara, ili dve godine, a veliki servis na 240 hiljada kilometara, kada je vreme za zamenu zupčastog kaiša bregastog vratila.
Jedini benzinac u ponudi ima zapreminu od 1,2 litra, turbo punjač i razvija 114KS uz maksimalni obrtni moment od 190 Nm.

Putnička verzija sa srednjim međuosovinskim rastojanjem pozira u luci Kopenhagena
Putnička verzija sa srednjim međuosovinskim rastojanjem pozira u luci Kopenhagena

“Citan” poseduje kompletnu bezbednosnu opremu. Gradski dostavni kombi u standardnoj opremi sadrži novi adaptivni ESP sistem, koji uzima u obzir i teret koji se prevozi i kombinuje funkcije sistema ABS, kontrole nad i podupravljanja (VDC), kao i TCS (Sistem kontrole prijanjanja) i ASR (kontrola proklizavanja pogonskih točkova).

Verzija miksto sa najdužim međuosovinskim rastojanjem
Verzija miksto sa najdužim međuosovinskim rastojanjem

Sa prezentacije smo otišli puni utisaka. Na tržište koje ima najviše kupaca dolazi vrlo jak takmac koji pretenduje na vrh. Cene u Srbiji nisu još zvanično objavljene, ali smo nezvanično saznali da će biti vrlo konkurentne. Međutim, iako se teretna vozila u ovom segmentu kupuju pre svega računicom, a ne srcem, kako reče predstvnik fabrike, “mercedes citan” vam neće samo verno služiti, već će vam doneti i psihološku prednost kada prilikom ugovaranja posla budućem poslovnom partneru predstavite svoj vozni park.

Miksto ima vrlo veliki prtljažnik, idealan za odlazak radnika na teren
Miksto ima vrlo veliki prtljažnik, idealan za odlazak radnika na teren

Univerzalni pomoćnik u poslu
U ponudi je takođe varijabilno vozilo “citan miksto” sa pet sedišta i preklopivom klupom u zadnjem delu vozila, žičanom pregradom prema tovarnom prostoru i dvoje kliznih vrata. Ova verzija se zasniva na najdužoj varijanti karoserije. Treća, osnovna verzija, je “citan” putnički kombi, takođe sa pet sedišta i preklopivom klupom u zadnjem delu vozila i, po izboru, kliznim vratima na obe strane vozila, ali ovog puta sa srednjim međuosovinskim rastojanjem. Maksimalna dozvoljena bruto masa vozila može biti i 2200 kilograma.

Pregrade u krovu kod putničke verzije
Pregrade u krovu kod putničke verzije

U zavisnosti od verzije, “citan” dolazi sa standardnim dvokrilnim vratima prtljažnika, ili jednostrukim koja se otvaraju u vis. Krovne šine dostupne su kao dodatna oprema, a praktičan detalj je specijalni otvor na zadnjem delu krova koji služi za prevoz merdevina i drugih dugačkih predmeta.

IMG_3086

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar
ovde unesite svoje ime

Povezani postovi

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

Dacia Spring