Promocija: Nova generacija Scania kamiona

Deset godina razvoja i dve milijarde evra investicije bilo je potrebno da se Skanija punom snagom vrati u borbu za najbolji kamion planete Sodertalje, Švedska Od specijalnog izveštača Milan Derbogosijan

Auto magazin scania next gen 2016

Redakcija Auto magazina dobila je ekskluzivni poziv za premijeru nove generacije Skanija kamiona.

Nakon deset godina razvoja, preko deset miliona pređenih test kilometara, više desetina hiljada utrošenih radnih sati – vreme je za pretstavljanje kamiona koji bez imalo respekta ponovo želi da opravda naziv „kraljice drumova“.

Reč je o potpuno novim „R“ i „S“ kabinama od kojih ova druga sada ima potpuno ravan pod čime je olakšano kretanje i komfor u kabini.

Iako je vaš izveštač bio na mnogo kamionskih promocija, ni na jednoj do sada nije moglo da se testira ovoliko kamiona različitih aplikacija i namena.

Povrh svega, Švedska je uz Finsku jedina evropska zemlja u kojoj ne važe regulative za maksimalnu bruto masu vozila do 40 tona.

Samim tim, imali smo prilike da na severu našeg kontinenta testiramo različite modele i motore sa bruto masama do čak 63 tone!

Evropljani bi rekli „To su ekstremni uslovi i tereti“, a Šveđani vam jednostavnu kažu „Uobičajen radni dan“. I zaista je tako i bilo. Lakoća sa kojom se ove grdosije nose sa teretom je zapanjujuća! No, krenimo redom. Iako dizajn nije glavna stvar koju vlasnici firmi uzimaju u obzir prilikom kupovine kamiona, red je da se bar kratko osvrnemo i na tu temu.

Auto magazin scania next gen 2016
Za konstrukciju nove generacije kamiona utrošeno je deset godina razvoja, preko deset miliona pređenih test kilometara, više desetina hiljada radnih sati

Posle deset godina Skanija je dobila novu kabinu. Bez radikalnih izmena u osnovnom dizajnerskom pravcu, pre bi se reklo da je u pitanju „fejslift“ ili „zatezanje bora“. Naravno, primenjena je najmodernija tehnologija, a kabina je prošla stotine sati testiranja aerodinamike u vazdušnom tunelu. Unutrašnjost je sasvim druga priča.

Moderan dizajn potpuno raskida sa prošlošću, nudeći mnogo više komfora, savremene materijale, bolju ergonomiju i, u top verzijama, određenu dozu luksuza koju pasionirani vlasnici Skanije vrlo često traže.

Auto magazin scania next gen 2016
Zahvaljujući modularnoj konstrukciji, Skanija kamioni su sada postali i bezbedniji i jeftiniji u slučaju havarijske popravke

Iako smo imali prilike da testiramo apsolutno sve izložene aplikacije u kombinaciji sa različitim motorima, osvrnućemo se samo na neke. Pre svega, motor od 410 KS nam se čini kao ekonomična solucija u pogledu potrošnje goriva i inicijalnih troškova, ali pre svega za terete do 30 ili 35 tona, kao što su na primer vučni vozovi za automobile ili standardni šleperi koji ne prevoze tešku robu.

Za ove druge bi sigurno bila bolja jača verzija motora od 450 KS, sličnih performansi. Skanija je sada uvela u ponudu i novi 13-litarski motor sa 500 KS i 2550 Nm obrtnog momenta koji trenutno predstavlja najsnažniji 13-litarski motor u ponudi. Za znatno teže zadatke, veće terete i specijalne transporte tu su V8 16-litarski motori sa 520 KS (2700 Nm), 580 KS (2950 Nm) i top verzija sa 730 KS (3500 Nm).

Auto magazin scania next gen 2016
Nova generacija nudi mnogo više komfora, savremene materijale i bolju ergonomiju

Suvišno je reći da nam se ova poslednja najviše dopala čak i sa hladnjačom sa prikolicom ukupne bruto mase 63 tone! Čak ni brdovita konfiguracija terena u Švedskoj ne predstavlja nikakav problem za ovu grdosiju.

Sa druge strane, retko vam se na promocijama pruži prilika da vozite auto-voz natovaren vozilima ili čak kamion sa prikolicom koji vuče debla. Da, i to smo testirali! Prvi je bio uparen sa motorom snage 450 KS koji je više nego dobro obavljao svoj zadatak sa teretom od 29,5 tona. Ono što treba imati u vidu kod ovakvih poluprikolica je njihova ogromna dužina i izraženo zanošenje zbog čega su manevri na malom prostoru zaista posao za naj iskusnije u profesiji.

Auto magazin scania next gen 2016
U top verzijama, kamion nudi dozu luksuza koju pasionirani vlasnici Skanije vrlo često traže

Nasuprot njemu, kamion sa prikolicom koji prevozi čak 53,3 tone debla uz motor od 500 KS nije ni najmanje problematičan za manevrisanje, naravno zahvaljujući drugačijoj konfiguraciji prikolice. Ono što definitivno nikada nismo vozili je cisterna sa hemijskim sadržajem i to od 40 tona! Ako ste nekada vozili kamion, ali nikada cisternu, smatrajte kao da niste nikada seli za upravljač kamiona.

Ovde važe potpuno drugačija pravila! Zbog konstantnog kretanja tečnosti u tankovima cisterne, stičete utisak da se krećete u apsolutno svim pravcima osim onog u kome bi ste želeli. Motor od 450 “konja” koji smo pri tom testirali je imao izuzetno težak zadatak da se izbori sa ovom prikolicom (cisternom). U tome mu je zdušno pomagao robotizovani „optikruz“ menjač. Moramo da primetimo da su sve promene brzina, naročito na uzbrdicama, bile su znatno nemirnije, uz izrazito ljuljanje kabine.

Auto magazin scania next gen 2016
Lakoća sa kojom se ove grdosije nose sa teretom je zapanjujuća

Odmah da naglasimo, nije problem bio u transmisiji već u izrazito zahtevnom teretu koji se uvek „kreće“ u suprotnom smeru od onoga u kome bi ste vi želeli. Objasnimo to na jednostavniji način: napunite čašu vode do vrha, držite je ispred sebe, a onda iz mesta potrčite u napred. Da, bićete mokri. Zato ne pokušavajte ovo na parketu.

Zahvaljujući modularnoj konstrukciji, Skanija kamioni su sada postali i bezbedniji i jeftiniji u slučaju havarijske popravke. Takođe, nova generacija kamiona sada je opremljena i senzorom koji u slučaju prevrtanja aktivira bočne/prozorske vazdušne jastuke. Ova tehnologija je po prvi put ugrađena u jedan teretnjak.

Auto magazin scania next gen 2016
Nova generacija je opremljena i senzorom koji u slučaju prevrtanja aktivira bočne/prozorske vazdušne jastuke

U Skaniji procenjuju da će uvođenjem bočnih vazdušnih jastuka procenat smrtnosti i povreda u slučaju prevrtanja kamiona biti manji za čak 25 posto.

Komercijalizacija novih kamiona na tržištu već je krenula, a prve isporuke se očekuju već u novembru. Krajem oktobra nas očekuje i regionalna promocija kada ćemo imati prilike ponovo da odigramo meč sa novom Skanijom, ali ovoga puta ne u gostima, već na domaćem terenu.

Auto magazin scania next gen 2016

Potrošnja goriva manja za 5 posto
Zahvaljujući izmenama na menjačima i znatno unapređenoj aerodinamici, u Skaniji tvrde da su potrošnju goriva u proseku uspeli da smanje za čak 5 procenata. Možda se laicima ovaj podatak i ne čini previše impozantnim, ali vlasnicima transportnih kompanija ovo može doneti uštede od više desetina hiljada evra na godišnjem nivou!

Auto magazin scania next gen 2016

„Jedna veličina ne odgovara svima“
Ovo je polazna premisa od koje su stručnjaci u Skaniji krenuli prilikom razvoja servisnih paketa i logističkih usluga prilagođenih kupcima. Ne samo da će se ovi paketi unapred ugovarati, čime se ostvaruju značajne uštede, već će i kamion sam uz pomoć telemetrije obaveštavati i vozača i logistički centar o stanju pohabanosti određenih komponenti i predviđenom vremenu dolaska na servis.

Tako se u zavisnosti od vrste posla koji kamion obavlja i konfiguracije terena na kome radi, obavezni servisni interval može kretati u rasponu od 50.000 km do čak 150.000 km. Ovo može doprineti rasterećenju kompanije bespotrebnih troškova servisa, dok sa druge strane, u ekstremno teškim uslovima, skraćenje servisnog intervala svakako doprinosi većoj pouzdanosti vozila i izbegavanju većih havarija. Zahvaljujući uređaju „skanija komunikator“, danas je u Zapadnoj Evropi čak 95 posto Skanijinih kamiona umreženo.

Auto magazin scania next gen 2016

Tržište Srbije ima potencijal

Auto magazin scania next gen 2016
Stefano Fedeom

U Sodertaljeu smo imali priliku da razgovaramo i sa Sefano Fedeom, direktorom regionalnog centra Skanija Slovenija u čijem sastavu posluje i Skanija Srbija.

Pitali smo ga o njegovom viđenju perspektive novih Skanija kamiona na tržištu Srbije.

„Smatram da tržišta Srbije i BIH i dalje imaju veliki potencijal rasta iako je GDP daleko ispod Slovenije ili Hrvatske.

Međutim, tržišta Slovenije i Hrvatske su već zasićena i tu se očekuje blaga stagnacija.

Mislim da sa novim proizvodima u uslugama možemo kupcima u Srbiji i BIH pre svega da objasnimo vrednost ovog kamiona, a ne njegovu cenu.

Vrednost je vezana za ukupne troškove eksploatacije vozila (eng. Total Cost of Ownership – TCO).

Naročito u slučajevima rešavanja situacije sa SEM dozvolama smatram da nas ovde čeka lepa budućnost pre svega u segmentu kamiona za dugolinijski transport“.

Auto magazin scania next gen 2016

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring