Auto magazin

Prva vožnja: Kia Sportage 2016

Prva vožnja: Kia Sportage 2016
28.03.2016.
Nemac u duši

Kija je u vrlo kratkom vremenskom periodu uspela da postane jedna od automobilskih kompanija koja vlada tržištem Evrope. Jedan od automobila koji je to omogućio je model "sporotidž". Predstavljamo vam četvrtu generaciju ovog SUV-a Barselona, Španija Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Kija je napravila veliki proboj na tržištima Evrope svojim SUV modelom “sportidž”. Za to je najzaslužnija sada već bivša, treća generacija ovog auta, nastala pod dirigentskom palicom genijalnog menadžera i odličnog dizajnera Petera Šrajera.

Ovim automobilom podigli su lestvicu mehaničke konstrukcije, dizajna, kvaliteta izrade i opremljenosti i pogodili su u potpunosti želje i potrebe kupaca Starog kontinenta, uključujući tu i Srbiju.

A onda je krajem prošle godine usledilo iznenađenje. Na Salonu automobila u Frankfurtu, samo godinu dana nakon restilizacije treće generacije, predstavljena je nova, četvrta generacija “sportidža”.

Žurbu za zamenom i unapređenjem automobili svakako možemo da razumemo, jer Kija želi da ne samo očuva, već i popravi svoj položaj na tržištu Evrope. Ono što je bilo iznenađenje je da nova generacija “sportidža” gotovo uopše ne liči na automobil koji je stekao na tržištu.

Na prvim fabričkim fotografijama delovao je čak neubedljivo pored svog prethodnika koji je bio sportski elegantan, odnosno “lep”. Ipak, prvo upoznavanje na Kijinom štandu na Salonu u Frankfurtu bitno je popravilo naše mišljenje.

Automobil je mnogo ubedljiviji i prijatniji za oko uživo. Premijera je protekla odlično i auto je privukao veliki broj posetilaca. Uostalom, u našem izveštaju iz Frankfurta možete da vidite fotografiju na kojojj dvojica profesionalaca detaljno fotografišu svaki štaf i var na automobilu. Konkurencija je očigledno bila vrlo radoznala da vidi šta im je to glavobolju Kija servirala.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Zemlja crvenica i gola površina oko Barselone i nisu najlepši krajolik za fotografisanje

A onda je početkom godine usledio poziv za test vožnje u okviru svetske prezentacije za novinare. Prvo tromesečije u godini je prilično nezgodno za upoznavanje sa automobilom zbog toga što je obdanica previše kratka za ozbiljne vožnje i fotografisanje.

U Evropi je u ovom periodu najpogodniji poligon za promociju Iberijsko poluostrvo. Da, opet se vraćamo u Barselonu. Ona nije baš omiljena među automobilskim novinarima. Barselona je zakrčena, lokalni vozači su žistri i neprijatni na ivici incidenta, a okolne puteve i lokacije za snimanje poznajemo skoro kao sopstveni komšiluk.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Naglašena maska hladnjaka u obliku brkova je odlika najnovije generacije “kije”

Ipak, Kija je uspela da nas iznenadi i osmisli lokaciju i rute koje imaju lepu scenografiju, a dovoljno su daleko od Barselone tako da nisu previše opterećeni i prijatni su za vožnju. Kompletnu organizaciju odradila je ekipa iz Nemačke, a prijatno smo se iznenadili da je većina domaćina poreklom iz bivših republika Jugoslavije.

I pored toga što vaš izveštač ovaj posao radi preko dvadeset godina i navikao je na neprestana putovanja, ipak su reči “dobro došli, nadamo se da ste lepo putovali, izvolite da se osvežite” izgovorene na lokalnom jeziku prijatna promena.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

GT lajn paket opreme je atraktivna varijanta novog sportidža

Na žalost, prvi dan nismo imali prilike da previše vozimo novi “sportidž”. Taman toliko da steknemo predstavu u kom su pravcu krenuli konstruktori i dizajneri kada su počeli da kreiraju automobil.

Toga su bili svesni i domaćini, pa su nam u popodnevnim časovima omogućili druženje sa kompletnom ekipom konstruktora i dizajnera, pa čak i sa ekipama stručnjaka specijalističkih kompanija sa kojima su sarađivali tokom stvaranja automobila. Na raspolaganju su nam bili ljudi iz Magna Štajera koji su osmislili pogon na svim točkovima, kao i “muzičari” iz JBL-a koji potpisuju audio uređaj na skupljim verzijama “sportidža”.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Bočna linija novog sportidža najviše podseća na stari model

Svaki put kada se susrećemo sa konstruktorima i dizajnerima automobila uz večeru, ili koktel, prija nam njihova otvorenost i entuzijazam sa kojim pričaju o svojoj kreaciji. Konstrukcija automobila, ali i komunikacija sa probranim novinarima jeste opis njihovog posla, ali njihovo oduševljenje i osmeh kada pričaju o svojoj kreaciji očigledno nije nešto za šta su plaćeni.

Zaista su ponosni na ono što su uradili i nisu  uspeli da sakriju ni jedan detalj u vezi “sportidža”, bez obzira na obilje vrhunskog španskog vina koje je bilo u ponudi koje je društvo inženjera i novinara  konzumiralo bez pardona.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Dizajneri su pojačali sportski izgled naglasivši konture na bokovima

A šta je bila tema konverzacije? Najpre oko dizajna. Kija je odlučila da svetsku premijeru “sportidža” napravi grandiozno, pa je u isti dan pozvala pored nas iz Srbije, novinare iz Engleske, Italije, Francuske, Nemačke, Mađarske i Hrvatske. Većinu njih poznajemo godinama baveći se ovim poslom.

Uz zakusku nakon prezentacije imali smo priliku da razmenimo mišljenja o novom automobilu. Svi smo se složili da nova “kija sportidž” prilično, možda i previše podseća na neki od SUV modela iz game “poršea”.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

U kabini su primetno kvalitetniji materijali

Snažni istureni bokovi, istaknuta ovalna maska hladnjaka i linija koja oivičava bočne prozore je tipična za Nemačke premijum brendove i dosta se razlikuje od prethodne generacije “sportidža”. Mehanika i konstrukcija “sportidža” su takođe bitno promenjeni u odnosu na prethodnu generaciju.

Novi model je duži četiri centimetra, dok su visina i širina ostale nepromenjene. Međuosovinsko rastojanje je povećano za tri centimetra (2670 mm) što je direktno uticalo na povećanje prostora za kolena putnika na zadnjem sedištu. Povećanje prostora u kabini omogućilo je i ugradnju zadnjih sedišta koja imaju podešavanje nagiba naslona. Takođe, putnici pozadi imaju otvore ventilacionog sistema koji mogu da se podešavaju. Prtljažnik je povećan za 15 litara i sada raspolaže sa 491 litra u verziji sa rezervnim točkom.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Stakleni krov se dobija uz doplatu, a mi ga preporučujemo jer bitno ulepšava atmosferu u kabini

Kabina je takođe potpuno promenjena u odnosu na prethodnu generaciju “sportidža”. Komandna tabla i instrumenti deluju kvalitetnije i skuplje nego ranije, što i ne čudi s obzirom da podsećaju na veći “sorento”.

Kija za sada u “sportidž” ugrađuje tri dizel i dva benzinska motora. Najslabiji dizelaš od 1,7 litara sa 115 “konja” je sličan kao u prethodnoj generaciji. Tu je i dvolitarski dizelaš sa dve verzije, snage 136 i 184 KS. Ovaj motor je dosta prepravljen u odnosu na prethodnu verziju i dobio je mnogo veći obrtni moment sa povoljnijim razvojem snage.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

U novom “sportidžu” nagib naslona zadnjeg sedišta može da se podešava

Atmosferski benzinac od 1,6 litara je preuzet iz prethodne generacije “sportidža”, a novitet je turbo-benzinac od 1,6 litara snage 177 KS. On je uparen sa sedmostepenim robotizovanim menjačem sa dva kvačila i u gami menja atmosferski benzinac zapremine dva litra. Novi “sportidž” u vožnji potvrđuje najavljenu udobnost i upravljivost.

Poboljšana aerodinamika i zvučna izolacija do izražaja dolaze pri velikim brzinama. Sa četvrtom generacijom “sportidža” Kija je predstavila i nekoliko bezbednosnih sistema, poput automatskog kočenja, automatske regulacije farova, kontrole slepog ugla i bočnog nadolazećeg saobraćaja, pa do uređaja za samostalno parkiranje i isparkiravanje.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Mehanika je detaljno poboljšana; unapređeni su ne samo komfor, već i upravljivost

Koje mu je ime?
Do sada je Kija gotovo insistirala da se ime SUV-a “sportage” izgovara “sportidž”. Međutim, na konferenciji za novinare prilikom svetske prezentacije, objasnili su nam da su to pravilo izmenili i da se jednako pravilno izgovara i kao “sportaž”.

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Bitno unapređena konsktrukcija

Da bi poboljšali upravljanje i ležanje na putu, ali i smanjili buku i mehaničke vibracije, morali smo da konstruišemo bitno kruću karoseriju.

Takođe, izmenili smo geometriju prednjeg i zadnjeg ogibljenja, kao i konstrukciju nosećih delova.

Buka u kabini je značajno umanjena postavljanjem specijalnih apsorbera na tunel kardanske osovine i zid prema motorskom prostoru.

Upravljanje je preciznije, a osećaj na volanu je prirodniji jer smo električni motor servo asistencije postavili direktno na letvu upravljačkog sistema, umesto na vratilo volana.

Dr Mihael Vinkler
direktor razvojnog odeljenja mehanike

 

Auto magazin magazinauto.com kia sportage 2016 promocija

Renomirani partneri
U konstrukciji specifičnih komponenti nove generacije “sportidža” učestvovale su renomirane specijalizovane kompanije. Tako sistem za prenos snage na svim točkovima potpisuje Magna Štajer iz Austrije. Oni se hvale da su uspeli da naprave uređaj koji praktično nema gubitke prilikom standardne vožnje po asfaltu, dok je na klizavoj podlozi robustan i otporan na pregrevanje.

Audio sistem u bogatijim paketima opreme potpisuje kompanija JBL. Oni su projektovali uređaj sa osam zvučnika, uključujući i sabvufer i pojačalo od 320 vati.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čeka se VW na terenu električnih vozila. Svaka čast Tesli, ali za masovniju upotrebu EV [...]

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]