Prva vožnja: FIAT Tipo 5 doors & Station Wagon

Fijat je pun nade i očekivanja predstavio svoje adute niže srednje klase na tržištu Evrope. Na svetskoj premijeri koja je održana u Torinu prisustvovala je i ekipa Auto magazina, koja se sa putovanja vratila puna utisaka Torino, Italija Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

IzveštačPoslednjih nekoliko godina primetili smo da Fijat pomalo luta sa portfoliom svojih proizvoda.

Oslonio se na “lajfstajl” modele izvedene iz legendarnog modela “500”, a zapustio je standardne automobile.

Fijatu je očigledno potreban model koji služi za širu populaciju i za kompanije za prevoz od A do B. Taj model je “tipo”.

Sa ovim automobilom niže srednje klase smo se upoznali početkom godine, kada je predstavljena limuzinska varijanta.

Nakon velikog uspeha i prodatih gotovo 40 hiljada primeraka od početka godine, Fiat je odlučio da predstavi karoserijske verzije koje su najviše tražene na tržištima Zapadne Evrope, a to su hečbek sa petoro vrata i karavan.

Na svetsku promociju novog modela uputili smo se u Torino. Po pravilu, Fijat voli da predstavlja nove modele u svom komšiluku.

Najčešće se događaj odvija na fabričkoj test stazi Baloko, ali je ovaj put upoznavanje sa novim modelom održano u samom srcu kompanije, što može da pokaže koliko je novi model bitan za Fijat.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Hečbek i karavan su verzije namenjene pre svega Evropi

Odsedamo u luksuznom hotelu smeštenom u staroj fabrici automobila Lingoto. Zgrada je završena 1923. godine i bila je čudo arhitekture. Podeljena je u pet nivoa i automobili su tokom proizvodnje išli naviše, tako da bi kompletirana vozila završavala na krovu zgrade na kojem se nalazila kilometar dugačka test staza.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, Fijat je “prerastao” fabriku u Lingotu i otvorio je nove proizvodne pogone Mirafijori, udaljene nekoliko kilometara od stare baze. Lingoto je u potpunosti transformisan i pored hotela u starom zdanju se nalazi i koncertna dvorana, galerija, šoping cenar i mnogi drugi sadržaji. Legendarna ovalna staza na krovu je zadržana, ali se po njoj više ne vozi.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Dimenzije Tipa se uklapaju u prosek niže srednje klase

Ljubazni domaćini nas sledećeg dana vode u svoju novu centralu, fabriku Mirafijori. Samo za novinare su ispraznili nekoliko ogromnih hala. Naravno, proizvodnja nije trpela zbog toga, jer je ogromni kompleks veliki kao nekoliko blokova Novog Beograda.

Nakon konferencije za novinare, padaju platna koja su delila fabričku halu i ulazimo među nekoliko desetina testnih automobila namenjenih samo nama. U svoje dve decenije rada, vaš izveštač se ne seća da je imao prilike da na jednoj međunarodnoj prezentaciji ima u ponudi toliko test automobila svih verzija karoserije, motora, opreme i boja.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Zahvaljujući dobrim proporcijama, i hečbek i karavan su elegantni

Iako su napravili automobil koji pre svega treba kupcima da ponudi najviše za umerenu cenu, Fijat ne bi bio ono što jeste da je štedeo kod dizajna. Zahvaljujući dobrim proporcijama, i hečbek i karavan su elegantni.

Dinamične linije ističu karakter automobila i izdvajaju ga iz gomile konkurentskih modela koji imaju “generički” dizajn. Aerodinamika je odlična, koeficijent otpora vazduhu iznosi 0,29.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Koeficijent otpora vazduhu iznosi 0,29

Hečbek ima zapreminu prtljažnika od čak 440 litara, što je oko sto litara više u odnosu na prosek niže srednje klase. Karavan je takođe impresivan sa prtljažnikom zapremine 550 litara. Pored toga, obaranjem zadnje klupe i suvozačevog sedišta, karavan može da “ugosti” predmete dugačke čak 1,8 metara.

Prtljažnik ima duplo dno, a donja ivica je u ravni sa patosom, što olakšava utovar robe. Boravak u kabini olakšavaju i kasete za odlaganje sitnica. Ima ih devet i imaju ukupnu zapreminu od 12 litara.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Zatvorene kasete za odlaganje sitnica imaju ukupnu zapreminu od 12 litara

Dizajn komandne table donekle je izmenjen u odnosu na limuzinsku varijantu. Naime, izmenjeno je senilo instrumenata, ekran infotejnment sistema po poslednjoj evropskoj modi podseća na tablet uređaj.

Materijali nisu menjani u odnosu na limuzinu. To znači da gornji deo komandne table ima meku plastiku, ali su obloge vrata napravljene od tvrde i prilično grube plastike. Pohvalno je što su obloge vrata obložene mekom tkaninom.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Ekran infotejnment sistema je izmenjen u odnosu na limuzinu

Fijati su odavno poznati po odličnoj ergonomiji za vozača. Vozačevo sedište i volan se podešavaju u svim pravcima već u osnovnom paketu opreme. Radijus kretanja je veliki, a ne simboličan kao kod mnogih konkurenata, pa bez obzira na konstituciju i navike možete da pronađete idealan položaj tela.

Recimo vaš dopisnik, kojem nedostaje poneki centimetar do dva metra, uživao je u donjem položaju sedišta koji je izrazito nizak i omogućuje zavaljen položaj tela. Svi tasteri i komande su postavljeni tako da su na dohvat ruke, pregledni i dobro osvetljeni.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Kada se na prednje sedište smesti osoba visoka 187 cm, iza nje može da sedne osoba visine od 180 cm

Ogibljenje novih “fijata” je mekano podešeno, tako da automobili prijatno upijaju i kratke neravnine i udarne rupe koji ima na putevima u okolini Torina. To takođe znači da će se ovi automobili odlično snaći i na putevima po Srbiji. Iako meko podešeno, ogibljenje ne dopušta prevelike pokrete karoserije, niti se unutrašnji pogonski točak u krivini previše raterećuje, što znači da je prenos snage na podlogu vrlo dobar, čak i kod najjače dizel verzije.

Uparen sa standardno neposrednim volanom, automobil je čak iznenađujuće agilan, brzo menja pravac i trpi velike bočne sile. Na probnim vožnjama u Torinu i okolini nismo hteli da preterujemo sa brzinom, ali smo primetili da je ponašanje automobila vrlo predvidivo i da elektronski uređaji za kontrolu ponašanja vrlo blago i gotovo neprimetno stupaju na scenu, što znači da ni vozači početnici neće doći u priliku da paniče neočekivanom reakcijom auta na zadatu komandu.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Mekano podešeno ogibljenje lako podnosi vožnju kockom koje ima u izobilju u centru Torina

Nakon dosta čekanja, Fijat je napokon napravio “narodni” automobil, model koji se kupuje pre svega glavom, a ne srcem. Očekujemo odličan prijem u Evropi i u Srbiji, kako kod pojedinačnih kupaca, tako i kod kompanija koje kupuju flotu autmobila za svoj vozni prak. “Tipo” hečbek u Srbiju stiže u junu, a karavan u septembru, pa cene još uvek nisu poznate.

Ako cenovna politika bude slična kao u Zapadnoj Evropi, neće biti velikih razlika između limuzine, hečbeka i karavana. Takođe, upravo će cena biti glavni adut novog “tipa”, jer je ovaj model na tržištu Italije i do trideset posto jeftiniji u odnosu na konkurentske modele niže srednje klase.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview

Paleta motora jednostavna
Fijat je ponudi ograničenu i jednostavnu paletu motora. Dizelaši imaju zapreminu od 1,3 litra (95 KS) i 1,6 litara (120 KS), dok benzinci imaju 1,4 litra bez turba (95 KS) i sa turbom (120 KS). U ponudi je i atmosferski benzinac zapremine 1,6 litara snage 110 “konja”. On vodi poreklo iz Krajslera i dolazi isključivo uparen sa automatskim menjačem.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview

Idealan za porodicu
Hečbek nema krov koji se naglo spušta ka zadnjem delu, kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za glavu putnicima na zadnjem sedištu. Fabrika navodi da kada se na prednje sedište smesti osoba visoka 187 cm, iza nje može da se smesti osoba visine od 180 cm, tako da kolenima ne dodiruje naslon sedišta.

Ovo je vrlo respektabilno za C segment, naročito ako se uzme u odbiz da je međuosovinsko rastojanje “tipa” među manjim u klasi. Takođe, na zadnju klupu lako mogu da se smeste tri osobe jer ne postoji centralni tunel koji bitno umanjuje prostor za stopala. Pristup kabini olakšavju vrata koja se otvaraju pod uglom od čak 80 stepeni.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview

Tri nivoa opreme
Fijat je rešio da pojednostavi stvari i ponudi tri nivoa opreme. Već osnovni paket je prilično bogat i poseduje električne podizače prozora, manuelni klima uređaj, kao i audio sistem koji poseduje blutut konekciju sa mobilnim telefonom. Najbogatiji nivo opreme ima automatski klima uređaj, kao i novi infotejnment sistem “ukonekt hd lajv” sa kolor ekranom osetljivim na dodir.

“Tipo” može biti opremljen adaptivnim tempomatom, kao i sistemom za automatsko konječe u slučaju opasnosti od nesreće. Pored toga, u ponudi je navigacioni uređaj, kao i kamera za vožnju u nazad.

Auto magazin Srbija FIAT Tipo 5 dr and station wagon karavan 2016 promocija preview
Fiat tipo hečbek u jednoj od ispražnjenih hala fabrike Mirafiori

 

 

 

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring