Auto magazin

Prva vožnja: Ford Fiesta ST & Active u Nici

Prva vožnja: Ford Fiesta ST & Active u Nici
23.06.2018.
Brži od treptaja

Ford je lansirao dve nove verzije modela Fiesta. Za ljubitelje brze vožnje predstavljen je ST, dok je za one koje vole SUV aromu ponuđen Active. Jedan je brz, drugi je praktičan: oba smo vozili i uživali na putevima Azurne obale Nica, Francuska Od našeg specijalnog izveštača Dejan Danilović

auto magazin srbija test ford fiesta st & activeNije prošlo ni godinu dana od kada smo seli za volan tada nove „fijeste“. I, baš kao što je uobičajeno, posle devet meseci svetlost dana su ugledala još dva nova imena.

Ford je, naime, bogatiji za dva porodična člana, od kojih je jedan pametan i vredan, drugi aktivan i brz: zovu se „aktiv“ i „ST“.

Prvi je nešto nalik malom višenamenskom i praktičnom automobilu, sa elementima SUV-a, dok je drugi sportska zujalica i sprinter.

To je, međutim, tek gruba razlika i previše jednostavan opis automobila, koji, ispostaviće se, prevazilaze tako jednostavnu klasifikaciju.

Na Azurnoj obali, na krivudavim putevima iznad Kana, Nice i Monte Karla, Ford je pronašao pravu lokaciju za test vožnje novih modela.

Počeli smo aktivno, sa „aktivom“. Upotrebljivost ili samo flert sa trendom? Teško je reći, iako po nekim detaljima možemo da prihvatimo sugestiju Forda. Dakle, šta reći o toj verziji?

Fiesta_EDM_RO_007

Nova „fijesta aktiv“ na sasvim drugačiji način definiše izraz elegantno jer joj je pridodat niz robusnih detalja;

tamna plastična obloga koja se proteže duž branika, preko bokova sve do zadnjeg dela, pa mrežasta rešetka sa tamnim detaljima, zatim kućišta prednjih maglenki u obliku latiničnog slova „C“. Ipak, zadnji branik je kompaktniji i agresivniji, a na zadnjem delu dominiraju velika LED svetla.

Dostupna je i nova paleta boja koju predvode „luks žuta“, „rubin crvena“ i „talas plava“ (o, kakvih li lepih imena), a po želji kupca one se mogu uklapati sa krovom u crnoj ili crvenoj nijansi.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Krovni nosači su takođe tu, ali, naravno, ne i u verziji sa panoramskim krovom koji se otvara. Dostupni su i novi aluminijumski naplaci od 17 inča u mat crnoj ili apsolutno crnoj varijanti.

U unutrašnjosti su primetni vosokokvalitetni materijali i logična postavka instrumenata. Volan i ručica menjača su obložene kožom, a prisutni su i detalji od „saten“ aluminijuma.

Sportska sedišta sa atraktivnim šavovima u boji mogu se podešavati u četiri smera i pružaju odličnu lumbalnu podršku.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Kako u Fordu tvrde, materijali u unutrašnjosti su otporni na sve vrste habanja i prošli su čak 60 hiljada raznovrsnih ciklusa testiranja kako bi bili otporni na blatnjave čizme, pesak sa plaže i mokre putnike.

Išlo se toliko daleko da je koža upravljača testirana na otpornost na kreme i losione za sunčanje. Dakle, slobodno na sebe sručite svu kozmetiku iz nesesera.

Kako bi se i stil vožnje uklopio u ovaj avanturistički dizajn „fijesta aktiv“ je u odnosu na standardnu verziju povišena za 18 milimetara, dok je raspon točkova veći za 10. Očekivano, ima i drugačije podešeno ogibljenje, nove opruge i amortizere.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Što se tiče motora, ovoga puta nismo mnogo šarali – hteli smo da osetimo samo lik i delo male trocilindrične mašine od hiljadu kubika, spakovane u varijante sa 85, 100, 125 i 140 konjskih snaga.

Tu je i jedan dizel zapremine 1,5 litara, koji može da ima 85 ili 120 „konja“. I, opet, seli smo za upravljač najsnažnije verzije, i zaputili se u brdovito zaleđe Azurne obale.

Relativno brzi a uski putevi, sa čestim ograničenjima brzine, zahtevali su česte promene režima vožnje. Od maksimalnih ubrzanja iza znaka za prestanak ograničenja, do gotovo trenutnog usporavanja tamo gde su naseljene zone.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

I u svim tim promenama, „fijesta aktiv“ je pouzdan, upravljiv i strogo kontrolisan auto, sa komforom povišenog mesta SUV-a na koji se Ford poziva. Kao takav (nešto viši od standardne verzije), „aktiv“ nema problema sa naginjanjem ili plivanjem u krivinama, niti spušta gard prilikom oštrih kočenja.

Od detalja koji su primenjeni samo u verziji „aktiv“, notirali smo taster za promenu režima vožnje. Ima ih tri, i služe za svakodnevnu vožnju (Normal), za uštedu goriva i za manje izražene performanse (Eco), kao i za vožnju pa klizavim terenima, na mokrom putu, snegu ili blatu (Slippery).

Promena režima rada motora je trenutna i moguća kad god vam se prohte, na parkingu ili u vožnji.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Unutrašnjost automobila se ne razlikuje puno od standardne verzije. Ono što je primetno jesu dizajnerski dodaci, tipa štepa na sedištima, ili boja, ali sve bezbednosne opcije sa klasične „fijeste“ iskorišćene su, naravno, i u „aktivu“.

Ovaj obogaćeni model nas je zaintrigirao, ali smo nestrpljivo očekivali susret sa najbržim i najjačim od sve dece iz familije – verzijom „ST“.

Jer, Ford je poznat po svojim super brzim malim automobilima. „Fijesta“ ima dugu tradiciju i pozamašno razgranato porodično stablo na sportskoj grani.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Nova verzija „ST“ takođe ima ekobust motor, istina njegova je zapremina veća i iznosi 1497 kubika. Iz toga je dobijeno okruglo 200 „konja“, sasvim dovoljno za laki mali auto kakav je bazni model „fijeste“.

U kabini se, međutim, ponešto i razlikuje. Pre svega, tu su vrhunska „rekaro“ sedišta, koja vam se udvaraju i obaviju oko tela baš kao što biste poželi: sportski, ali ne i neudobno, sa svih strana, ali dovoljno da se ne osećate zarobljeno.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Naravno, karoserija je drugačija, sa troja vrata, uz (opcionalne) točkove (i) od 18 inča. Spušten i proširen, prošaran ST oznakama spolja i iznutra, na više mesta, deluje zgodno i izazovno.

Tek kad čujete i motor, specijalno štimovan za duboko brundanje, zadovoljni ste što imate ključ i lepe deonice za vožnju.

Motor je zaista potentan, ne i neukrotiv, dobar kompromis za brzu sportsku vožnju, ali i za poziranje po gradskim ulicama.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Po brdovitim, vezanim krivinama prolazi kao šilo, bez gubljenja idealne putanje i sa neznatnim naginjanjem.

Menjač je tu od prave pomoći: ne traži previše pažnje i menjanja „brzina“, uvek je precizan i tih. Auto jednostavno ide kako mu vi kažete.

Jedna novina krije se ispod zadnjeg dela. Ako vam kažemo da je u pitanju banana neće vam biti jasno, ali to je zapravo oblik novog rešenja, zakrivljenih opruga koje je Ford patentirao i odmah smestio u „fijestu ST“.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

I ova verzija ima tri režima vožnje, ali u ovom slučaju to su mod za uobičajenu vožnju (Normal), potom Sport mod pri čemu je motor mapiran za brži odziv, tvđe upravljanje, ali i konkretniji zvuk koji se pri tome čuje;

konačno, treći režim je predviđen za vožnju na stazi, pri čemu se isključuje kontrola proklizavanja, odziv motora je najkonkretniji, a brzine najveće – zato se i zove trkački mod (Track mode).

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Zanimljivo je da ova trocilindrična mašina ima i mogućnost zaustavljanja jednog cilindra u slučaju da nije potreban za rad u režimu sa malim opterećenjem.

Frapantna je brzina kojim se jedan od cilindara aktivira odnosno isključuje – iznosi samo 14 milisekundi, što je 20 puta brže od treptaja ljudskog oka!

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Za „ST“ su predviđene i brojni bezbednosni sistemi, poboljšani materijali, novi softver i dodatna oprema.

Sve kako bi ovaj trkač bio dostojan nastavljač davno ustanovljene tradicije. Brz i stabilan, ne i „prebudžen“, voleće ga pravi ljubitelji brzine, ne i oni koji ne znaju granicu.

Ili, kako se to ponekad kaže – za muškarce, ne za decu…

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Prvenac

Turbo-benzinac zapremine 1,5 litara je potpuno nov. To je prvi trocilindrični motor koji pokreće jedan Fordov visokoperformansni model.

Do „stotke“ stiže za samo 6,5 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 232 km/h. Izborom trkačkog (Track) moda menja se ne samo mapa motora u smislu bržeg odziva, već i jačina servo asistencije kao i potpuno drugačiji režim ESP-a sa dozvoljenim proklizavanjem.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Oni koji vole da vikendom izvezu „fijestu ST“ na neku od staza širom Evrope, mogu da poruče limited-slip diferencijal koji optimizuje ležanje u brzim prolascima kroz krivine, odnosno smanjuje obrtni moment na točku koji ima smanjeno prijanjaje.

Dostupan je čak i Launch Control, što je posebno bitno prilikom maksimalnih ubrzanja iz stanja mirovanja.

Inače, glavni adut novog motora u svakodnevnoj vožnji je uglađenost u radu; maksimalni obrtni moment od 290 Nm je dostupan već pri 1600 obrtaja, a na raspolaganju je sve do 4000 o/min.

auto magazin srbija test ford fiesta st & active

Ford Fiesta Active i Fiesta ST

Motor: 1.0 EcoBoost 1.5 TDCi 1,5 EcoBoost ST
Zapremina (ccm): 998 1499 1497
Snaga (kW/KS) pri o/min: 63/85 63/85 147/200
Maks. o. moment (Nm): 170 pri 1500-3000 215 pri 1750-2500 290 pri 1600-4000
Dimenzije (mm): 4068x1756x1498
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2493
Prtljažnik (l): 311/1093
Rezervoar (l): 42
Maksimalna brzina (km/h): 170 170 232
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 12,7 12,6 6,5
Potrošnja (l/100km): 5,9/4,4/5,0 4,7/3,9/4,2 7,6/5,1/6,0
Emisija CO2 (g/km): 113 108 136

auto magazin srbija test ford fiesta st & activeauto magazin srbija test ford fiesta st & active

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd October 12, 02:37

    Pravi mali gradski auto

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]