Prva vožnja: Renault Mégane Conquest

1

Glamur C segmenta

Do sada su kupe SUV modeli krasili samo gamu premijum proizvođača automobila. Pridružio im se Renault, i to modelom Megane Conquest. Ovaj glamurozni kupe će se prodavati i kod nas u varijanti sa lakim i punim hibridom

Mnogo toga se izmenilo na tržištu automobila u poslednje vreme, pa noviteti iznenade i poznavaoce u ovoj oblasti a kamoli prosečne kupce koji su neretko zbunjeni ponudom.

Na stranu što kupe-krosoveri do skoro nisu postojali, već problem predstavlja i njihovo poređenje u pogledu veličine.

Test Renault Megane Coquest

Zato je Renault u potpunosti eliminisao nedoumice, nazvavši novi auto Megane Conquest. Samim tim, jasno je da je ovo kupe-krosover verzija „megana“. Ipak, nije baš sve tako jednostavno…

U pogledu dimenzija, Conquest je veći od „megana“ hečbek. Duže je međuosovinsko rastojanje, pa čak i u odnosu na sedan verziju „megana“ („gran-kupe“), gde limuzinske verzije tradicionalno imaju više mesta za noge.

Test Renault Megane Coquest

Još jedna velika razlika je u pogledu zapremine prtljažnika. Conquest može da se pohvali sa impozantnih 513 litara, odnosno 480 u hibridnoj verziji.

Sa druge strane, može da zbuni to što dobrim delom izgleda kao Captur koji je krosover „B“ segmenta, pogotovo u unutrašnjosti koja je gotovo identična.

Jedino su zadnja svetla dizajnirana po ugledu na Megane, pa je to još jedan od detalja ga povezuje i sa hečbekom „C“ segmenta.

Test Renault Megane Coquest

Ako vam još kažemo da je Megane Conquest konstruisan na CMF-B mehaničkoj platformi koju deli sa „klijom“ i „kapturom“, konfuzija je neizbežna.

Sve do trenutka dok ne dođemo do činjenice da je to modularna platforma i da je „rastegljiva“ po širini i dužini. Otuda veće dimenzije u odnosu na „megana“, ali i prilčno drugačije ponašanje u vožnji…

Kako bismo se iz prve ruke upoznali sa svim specifičnostima Megana Conquest, prisustvovali smo regionalnoj prezentaciji na kojoj smo dobili priliku da isprobamo jednu od dve verzije motora dostupne na našem tržištu.

Test Renault Megane Coquest

Za početak, dizelaši uopšte nisu u ponudi, a nema ni pogona na sva četiri točka. S obzirom da je ekologija prioritet, elektrifikacija je neminovnost. Prvi motor je sjajni 1,3 turbo-benzinac koji je dobio tehnologiju lakog hibrida.

I ovde alternator radi kao generator puneći malu litijumsku bateriju tokom usporavanja i kočenja, a kada su potrebna ubrzanja, pomaže benzincu, koristeći energiju iz baterije. Za sada je dostupna samo verzija od 140 konjskih snaga.

Test Renault Megane Coquest

Drugi motor predstavlja veliku novost u gami Renoa. Reč je o hibridnoj kombinaciji 1,6 atmosferca i elektro-motora ugrađenih u menjač bez kvačila, sa ukupnom snagom sistema od 143 KS.

Zapravo, suština je u konstrukciji menjača, gde dva elektro-motora regulišu njegove obrtaje, obezbeđujući glatku promenu brzina bez pauze i bez kvačila.

Test Renault Megane Coquest

Istovremeno, dovoljno su snažni da pokreću auto, pa se suštinski ponašaju kao klasični, „redni“ hibridi kakve smo već imali prilike da vozimo proteklih decenija.

Jedino ovde nema CVT menjača, što ne znači da motor neće biti nateran u visoke obrtaje kada mu zahtevate maksimalnu snagu. Evo kako to izgleda u praksi.

Test Renault Megane Coquest

Nismo mogli da odolimo a da prvo ne isprobamo zadnja sedišta. Priznajemo, bili smo zabrinuti kako će se kupe linija odraziti na prostor za glavu.

Ispostavilo se da nije bilo razloga za brigu, s obzirom da osoba prosečne visine do krova ima još tri prsta. Ipak, to je za jedan prst manje nego u „meganu“ hečbek. Sličan je i prostor za kolena, što znači da ulazak i izlazak iz auta zahteva blago izvijanje stopala.

Test Renault Megane Coquest

Ipak, subjektivan osećaj je da u „konkvestu“ ipak ima nešto manje prostora za ramena, mada brojke kažu da je kabina šira i napred i nazad u odnosu na hečbek. Naravno, ako očekujete dosta više prostora, Kadjar je za svaku preporuku.

Megane Conquest je zaista atraktivan auto. Test primerak ima više nego upadljivu „valensija“ narandžastu boju. Dobro mu stoji, pogotovo u kombinaciji sa sportskom R.S. line linijom opreme.

Test Renault Megane Coquest

Za razliku od velikih skupih premijum kupe-SUV modela, ovde prozori imaju svoje okvire. Očigledno je bilo previše skupo razvijati poseban sistem zaptivanja, što čuvenoj nemačkoj trojci nije problem da naplate svojim kupcima.

Kao što smo već pomenuli, unutrašnjost je gotovo identična kao u „kapturu“. Jedina razlika je u tome da ispod elektronske ručice menjača nema pregrade za sitnice, dok kaseta ima klasična vratanca umesto koncepta fioke kod „kaptura“.

Test Renault Megane Coquest

Dominira vertikalni displej multimedije, dostupan u dve veličine, sa dijagonalom od 7,0 i 9,3 inča. Ništa manje nije atraktivna digitalna komandna tabla sa nekoliko vrsta prikaza, među kojima je i onaj sa mapom navigacije.

Dostupne su čak tri veličine njenog displeja, sa 4,2, 7,0 i 10,2 inča. Svaki Conquest, pa i osnovni, ima električnu parkirnu kočnicu sa auto hold funkcijom.

Na spisku opreme su četiri kamere za parkiranje koje pokrivaju kompletnu situaciju od 360 stepeni oko vozila, a ako vam ni to nije dovoljno za parkiranje bez muke, tu je opacija sa automatskim parkiranjem, gde vozač mora da kontroliše samo gas i kočnicu dok auto samostalno manevriše.

Test Renault Megane Coquest

Kontrola mrtvog ugla i kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova i automatsko kočenje se takođe podrazumeva. Istovremeno, zadužena je i za aktivaciju i deaktivaciju dugih svetala.

Pri brzinama većim od 70 km/h auto će sam korigovati volan ukoliko se približite linijama na putu. Zapravo, „megan konkvest“ ima sistem za poluautonomnu vožnju drugog nivoa.

Adaptivni tempomat je projektovan tako da u potpunosti zaustavlja auto prateći kolonu. Takođe, ako je zaustavljanje kraće od tri sekunde, automatski će ponovo krenuti u cilju praćenja kolone.

Test Renault Megane Coquest

Posle stajanja dužih od tri sekunde, na primer, na semaforu, vozač mora da pritisne gas ili da klikne „res“ (Resume) taster tempomata. Ukoliko imate problem kada se isparkiravate unazad a ne vidite da li ima automobila koji idu ka vama, ne brinite.

Megane Conquest će vas i na to upozoriti, ispisivanjem strelica na displeju rikverc kamere koje pokazuju iz koga pravca dolaze automobili ili pešaci.

Test Renault Megane Coquest

Kao i svaki novi „reno“, i ovaj lepi kupe ima Multi-Sense sistem sa „eko“, „sport“ i „my sense“ režimom rada, gde možete da prilagodite podešavanja prema ličnim afinitetima. Mi smo isprobali „sport“ i standardni mod.

Test Renault Megane Coquest

Posle kraće vožnje, pokazalo se da se u praksi ponaša kao klasičan hibrid. Kreće na struju, a kada se pojave zahtevi za većom snagom, aktivira se i benzinac.

Interesantno je da je trenutak paljenja benzinca dosta odložen, u smislu da elektro-motor i baterija imaju sasvim dovoljno snage i za snažnija ubrzanja samo na struju.

Test Renault Megane Coquest

Zato i ne čudi što je Reno deklarisao prosečno 80 posto vožnje na električnu energiju po gradu. Tokom kraćeg testa, putni računar je pokazivao prosek od  5,7 l/100 km u stani-kreni situacijama.

Ono što je takođe bitno je ponašanje u vožnji. Dok Megane hečbek ima prilično meko podešeno ogibljenje, Conquest je tvrđi i manje „pliva“ preko neravnina.

Test Renault Megane Coquest

Njegovo odstojanje od tla od 200 mm omogućava vožnju i tamo gde bi klasičan Megane kačio patosom. Hibrid je pre svega namenjen onima koji voze uglavnom po gradu.

Iako ima ukupno 143 konjske snage, od njega ne treba očekivati sportsko ponašanje u vožnji. Naravno, to ne znači da će vas ostaviti na cedilu prilikom preticanja; šta više, hibrid će obezbediti trenutnu i prilično snažnu reakciju na komandu gasa sve do nekih stotinak na sat.

Test Renault Megane Coquest

Sa druge strane, vožnja po serpentinama čak i u „sport“ modu dokazuje da je Conquest ipak namenjen opuštenijoj vožnji…

Više utisaka i detalja prenećemo vam kada novi Renault Megane Conquest stigne u našu redakciju na duži test.

Aleksandar Bursać

Test Renault Megane Coquest

Počela prodaja

Prodaja novog Renault Megana Conquest na našem tržištu je već počela. Za sam početak dostupna su dva motora – „TCe 140“ sa tehnologijom mikro-hibrida i „E-Tech Hybrid 145“, puni hibrid koji može da ide i samo na struju.

Cene počinju od 23.990 evra za „TCe 140“ sa „zen“ paketom opreme, u šta je uključeno i hiljadu evra popusta. Puni hibrid, „E-Tech“, dostupan je isključivo u najvišem „R.S. lajn“ paketu. Njegova cena je 31.690 evra. Od oktobra 2021. moći će da se kupi i snažnija verzija mikro-hibrida, „TCe 160“.

Test Renault Megane Coquest, Ivana Mitrović
Ivana Mitrović, PR menadžerka Renault Nissan Srbija
Tri u jedan

Renault Megane Conquest e-Tech Hybrid 145 je puni hibirid sa kombinacijom atmosferskog benzinca zapremine 1,6 litara i elektro-motora u menjaču. Benzinac razvija 91 konjsku snagu, dok elektro-motor dodaje još 49 „konja“.

Na kraju, ne malu pomoć prilikom ubrzanja pruža i alternator (starter-generator), koji raspolaže sa 20 KS. Tako je ukupna snaga sistema 143 konjske snage, dok su maksimalni obrtni momenti svakog njih ponaosob 148, 205 i 50 njutn-metara.

Samo na struju može da ide sve do brzine od 75 km/h.

Test Renault Megane Coquest

Ime samo za eks-YU tržišta

Naziv Megane Conquest je rezervisan samo za zemlje sa područja nekadašnje SFRJ, dok se na svim ostalim tržištima auto zove Renault Arkana. Ime je dobio po latinskoj reči arcanum, što u prevodu znači tajna.

Pod nazivom Arkana se prodaje i u Rusiji, s tim što za tamošnje tržište ima potpuno drugačiju mehaniku, baziranu na B0 mehaničkoj platformi koju deli sa „dasterom“.

Evropska verzija je zapravo potekla od korejskog brata blizanca, Samsunga XM3, koji je izvorno konstruisan na naprednijoj CMF-B mehaničkoj platformi.

Test Renault Megane Coquest

Renault Mégane Conquest

Motor  TCe 140 EDC           E-Tech Hybrid 145

Zapremina (ccm)      1333   1598

Snaga (kW/KS)         103/140          105/143

Maks o. moment (Nm)         260     148/205/50

Menjač           automatski

Baterija (kWh)           0,13    1,2

Napon baterije (V)    12        230

Dimenzije D/Š/V (mm)         4568/1820/1576

Međuos. rastojanje (mm)    2720

Klirens (mm)  200

Prtljažnik (l)   513     480

Rezervoar (l) 50

Masa (kg)      1336   1435

Maks. brzina (km/h) 205     172

Ubrzanje 0-100 km/h (s)     9,8       10,8

Prosečna potrošnja (l/100 km)       5,7       4,8

Emisija CO2 (g/km)  130     108

 

1 KOMENTAR

  1. Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas zadovoljavajuci + svidja mi se dizajn. Obicno je ili jedno ili drugo.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring