Prva vožnja u Frankfurtu: redizajnirana Opel Astra

Čisto i efikasno

Uz blage korekcije spoljašnosti i značajnije pod haubom, restilizovana Opel Astra stiže sa nižom potrošnjom, emisijom štetnih gasova i nikad manjim koeficijentom otpora vazduha

Frankfurt, Nemačka
Od specijalnog izveštača,
Nela Tasić

Pre zvanične svetske premijere, na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu, imali smo priliku da, u istom gradu, vidimo i isprobamo restilizovanu Opel Astru.

Opelu je Astra drugi po redu model po prodajnim rezultatima, odmah iza „korse“, što jasno govori kolika je važnost ovog automobila.

Za četiri godine postojanja Astra K ostvarila odlične tržišne rezultate čime su nam se naši domaćini odmah pohvalili. Cilj fabrike je da se i sa ovom verzijom taj trend nastavi.

auto magazin srbija opel astraNajmanje izmene su one koje možete videti golim okom. Blago izmenjenu prednju masku i odbojnike jedva da možete da primetite. Međutim, uz promenjeno podvozje ove „sitnice“ su bitno uticale na aerodinamiku.

Koeficijent otpora vazduha smanjen je na 0,26 kod hečbeka i 0,25 kod sports turera odnosno karavana.

Krunisana kraljica aerodinamike među Opelima tri decenije bila je Calibra koja je sada presto ustupila „astri“. Otpor vazduha ima značajnu ulogu pri potrošnji goriva i emisiji CO2.

auto magazin srbija opel astraUpravo su potrošnja i niska emisija štetnih gasova najvažnije stavke nove „astre“. Ali, da krenemo redom. Restilizovani model stiže sa sasvim novim motorima po EURO 6 D-TEMP standardima.

Svi motori su trocilindrični; benzinci 1,2 i 1,4 i jedini dizelaš u ponudi od 1,5 litra. Ako mislite da su benzinski motori preuzeti iz PSA grupacije, nećete biti u pravu. Proces razvijanja novih motora Opel je započeo pre prodaje Pežo Sitroen grupi.

auto magazin srbija opel astraNajmanji u ponudi novih motora je 1,2 benzinac. Dostupan je u tri nivoa snage – od 110, 130 i 145 konjskih snaga.

Ovaj motor uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem i sve tri verzije imaju emisiju od 99 grama CO2 po pređenom kilometru.

Drugi benzinac ima zapreminu od 1,4 litra i nudi se sa automatskim CVT menjačem i samo u verziji od 145 KS.

auto magazin srbija opel astraNišta manje zanimljiv je i jedini dizel u ponudi. Dolazi kao zamena za četvorocilindrični 1,6 motor i ima 107 i 122 KS.

Snažnija verzija se može nabaviti i sa devetostepenim automatskim menjačem, što „astru“ čini jedinstvenom u C segmentu automobila.

auto magazin srbija opel astraObe verzija snage uparene sa manuelnim menjačem imaju emisiju štetnih gasova od 95 grama po kilometru.

Po završetku predstavljanja automobila od strane čelnika Opela došao je red da sednemo za volan nove „astre“.

auto magazin srbija opel astraNa parkingu nas je sačekala flota automobila a mi smo najpre odabrali Sports Tourer sa 1,4 litarskim benzinskim motorom i automatskim CVT menjačem.

Odmah po ulasku u automobil vidimo i da je unutrašnjost unapređena i sliči onoj iz „insignije“. Ima digitalnu instrument tablu sa osmo inčnim ekranom osetljivim na dodir.

auto magazin srbija opel astraOvaj automobil je imao najjači paket opreme pa su se u njemu našli i bežični punjač za telefon i Bouz ozvučenje.

Ova verzija je i najsportskija – 145 KS i 285 Nm pri 1500 do 3500 obrtaja u minutu. Simbioza ovog motora i automatskom menjača se pokazala kao veoma dobra.

auto magazin srbija opel astraNajpre smo je testirali po auto-banu, a zatim i po isplaniranoj trasi po šumovitim predelima oko Frankfurta. Zvuk jeste nešto grublji ali je to nekako i očekivano.

Upravo on nas tera da budemo nemilosrdni prema papučici gasa, a voznja po auto putu vam izaziva osmeh na licu.

Ovaj automobil je imao opciono sportsko ogibljenje koje je doprinelo udobnosti tokom vožnje po krivudavim predelima i veoma dobre absorbcije centrifugalne sile.

auto magazin srbija opel astraRed je došao na hečbek sa 1,2 litarski benzincem od 130 KS. „Astra“ sa 1,2 motorima je dostupna isključivo uparena sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Mislili smo da će nas slabija verzija nakon najsnažnije razočarati, međutim to se nije dogodilo. Za svakodnevnu upotrebu ovaj automobil je više nego dovoljan.

Ko nema prevelike apetite biće sasvim zadovoljan onim što ovaj motor nudi, kako na otvorenom putu tako i u vožnji po gradskoj gužvi.

auto magazin srbija opel astraNajveći plus je ovaj automobil upravo i dobio zbog svog ponašanja u špicu kroz centar Frankfurta i veoma dobroj ponudi snage pri niskim obrtajima.

Nažalost, zbog velikog broja novinara ostalimo smo uskraćeni da se nađemo za volanom dizel verzije, ali ćete o njemu detaljnije moći da čitate kada nam stigne u redakciju na test vožnju.

auto magazin srbija opel astraPrema onome što smo imali prilike da vidimo i iskusimona ovoj prezentaciji stičemo utisak da se Opel veoma dobro snašao u ovom periodu tranzicije i da će restilizovana verzija nastaviti sa dobrim prodajnim rezultatima.

Astra će se u prodaji pojaviti početkom zime a očekuje se da će početna cena za benzinske verzije biti nešto niža od 20.000 evra dok će cena dizela biti hiljadu evra veća.

auto magazin srbija opel astra
Bogata ponuda opreme

Od opreme kojom je obogaćena nova Astra izdojićemo napredniju generaciju prednje kamere koja blagovremeno upozorava na pešake i automobile, digitalnu kameru za vožnju unazad, LED matriks svetla koja utiču na uštedu energije, bežični punjač mobilnog telefona, sedišta sa funkcijom masaže sasvim novi infotejment sistem, kao i otvaranje gepeka na senzor kod spors turera.

auto magazin srbija opel astraS kolena na koleno

Astra je direktan potomak legendarnog Opelovog modela Kadett koji je počeo da se proizvodi 1936. godine.

Do početka Drugog svetskog rata, proizvedeno je 100 hiljada „kadeta“. Oporavkom nemačke auto industrije Kadett nastavlja da se proizvodi od 1962. pa sve do 1991. kada menja ime u Astra.

Za dosadašnjih 83 godine postojanja prodato je više od 23 miliona automobila.

auto magazin srbija opel astra

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring