Auto magazin

Prva vožnja: Toyota RAV4 Hybrid

Prva vožnja: Toyota RAV4 Hybrid
21.03.2016.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Dejan Danilović

Za Benidorm, a kod Alikantea, na španskoj obali Mediterana, prvi put sam čuo davnih godina kada je Del Boj iskoristio nagradni konkurs da smuti pobedu Rodniju i odvede ga na letovanje.

Smešna epizoda “Mućki” vratila mi se u glavu dok sam ulazio u hotel u koji je bio smešten Tojotin glavni štab za prezentaciju novog-starog modela “RAV4”.

Taj grad, i u januaru okpuan suncem, s razlogom je postao drugi dom Engleta i drugih severnjaka željnih toplih dana i blage klime.

Benidorm zapravo liči na grandioznu Budvu, sa staklenim, sjanim soliterima, brdima okovanih u kamene kuće  i vile, bez previše morskog šarma, ali sa jasnim znakom da se tu slivaju velike pare.

More, bogatstvo, miris mora – lep ambijent da vam smekšaju čula i širom otvorite oči.

A imalo je i zašto. Tojota već neko vreme nagoveštava, i što je j oš važnije, sporovodi svoju strategiju primene hibridnog pogona u sve svoje modele, i sad praktično predvodi svetske automobilske marke – niko nema više motora spregnutih sa baterijama.

Logično, na red je kad-tad morao doći i mali terenac, možebiti i SUV, sa oznakom “RAV4”. Jedan od prvih, ako ne i prvi višenamenski auto, dobio je, dakle, verziju sa pogonom na struju, iako klasične verzije sa benzinskim ili dizel motorom, i dalje ostaju kao opcija.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

RAV4 ima savremeniji, elegantniji i agresivniji izgled koji je do sada nedostajao

 

Istini za volju, novi model nema preteranih vizuelnih izmena, ni spolja, ni unutra. Nešto oštrija maska, sa izmenama na donjem blatobranu napred, pa malo izmena na bočnim pragovima i lajsnama, uz izmene na zadnjem delu koje su obuhvatila ponajviše svetla. To je sve, ali sasvim dovoljno za savremeniji, elegantniji i agresivniji izgled koji je do sada nedostajao “RAV”-u.

Ni unutrašnjost nije značajnije izmenjena; ali, ono što je važno, jeste da su instrumenti sada jasniji, dodate su opcije na LED ekrane i omogućen lakši život vozaču. Atmosfera u kabini je prijatna, sa dosta prostora napred i pozadi, sa prednjim sedištima koja su, ipak, trebalo da budu par centimetara duža. Filozofija celog prednjeg panela i dalje podseća na “auris”, iako ovaj auto zaslužuje malo više ličnog pečata.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Istini za volju, novi model nema preteranih vizuelnih izmena, ni spolja, ni unutra

A sad opštetehničko gradivo. Najveća novost kod obnovljene “tojote RAV4” svakako je sistem hibridnog pogona. U suštini,  električni sastojak pogona je baziran na cenjenoj i već proverenoj mehanici najpoznatijeg hibridnog automobila na svetu – “prijusa”. Međutim, za rad u većem i robusnijem SUV-u, kakav je “RAV4”, prtrpeo je značajne promene.

Za početak, kapacitet cilindara benzinskog motora je povećan na 2,5 litra. On i dalje radi po etkinsonovom ciklusu kako bi imao maksimalnu efikasnost, odnosu najmanju moguću potrošnju goriva. Pogon na prednje točkove prenosi se preko planetarnog menjača koji kombinuje snagu benzinca i elektro motora.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Najveća novost kod obnovljene tojote RAV4 svakako je sistem hibridnog pogona

Ovaj uređaj omogućuje da se do točkova prenese ili samo snaga benzinca, ili samo snaga elektro motora, ili oba. Iza planetrnog menjača nalazi se CVT menjač koji snagu preko diferencijala prenosi na prednje točkove.

CVT menjač je izmenjen u odnosu na uređaj u “prijusu”. Sada pored standardnog automatskog moda poseduje i sekvencijalni i sportski režim rada. U sekvencijalnom režimu rada postoje unapred određeni prenosni odnosi koje vozač može da bira pomoću ručice menjača i time da simulira vožnju autmobila koji poseduje klasičan sekvencijalni menjač.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Unutrašnjost nije značajnije izmenjena; ali, ono što je važno, jeste da su instrumenti sada jasniji, dodate su opcije na LED ekrane i omogućen lakši život vozaču

U sportskom režimu vožnje, računar drži benzinski motor na višim obrtajima kako bi auto imao maksimalnu snagu bilo da se koristi u terenskim uslovima, bilo da je na limitu prijanjanja u vožnji po krivudavom putu.

Pored standardne verzije hibridnog pogona sa prenosom snage samo na prednje točkove, Tojota je ponudila i verziju sa pogonom na sva četiri točka “e-four”. U ovoj verziji zadnje točkove pokreće elektro-motor snage 50 kW.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

CVT menjač je izmenjen i pored standardnog automatskog moda poseduje i sekvencijalni i sportski režim rada

Elektronika balansira snagu prednjeg i zadnjeg elektro-motora tako da je ukupna snaga sistema neizmenjena u odnosu na 2WD varijantu. Prednost pogona na svim točkovima jeste bolja trakcija na klizavoj podlozi, što znači da se snaga manje uzaludno rasipa, a time se smanjuje potrošnja goriva.

Ukupna maksimalna snaga sistema iznosi 197 KS, dok maksimalni obrtni moment iznosi 206 Nm. Maksimalna snaga prednjeg elektro-motora iznosi 105 kW, a maksimalni obrtni moment 270 Nm.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Prtljažnik hibrida je nešto manji nego kod klasičnih verzija

Znatno bolje prijanjanje koje obezbeđuje “e-four” sistem omogućio je novom “RAV4 hibrid AWD” da ima vučni kapacitet od 1.650 kg, što je jedan od najviših ikada postignutih kapaciteta te vrste za jedno hibridno vozilo.

Interesantno je da Tojota nije odustala od proverenih nikl-metal hidridnih baterija hibridnog sistema koje su smeštene ispod zadnje klupe. U slučaju novog “RAV4”, baterije ipak neznatno smanjuju zapreminu prtljažnika u odnosu na klasičnu verziju, sa 547 na 501 litar. Kao što smo navikli, hibridni sistem omogućava i potpuno električnu vožnju, bez potrošnje gotiva i emisije štetnih gasova.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

LED dnevna svetla i farovi

Pored hibridne verzije, koja je neosporno zvezda, u obnovljenoj gami “tojote RAV4” nalaze se i klasične verzije. Benzinac od dva litra može da se dobije u varijanti sa manuelnim, ili CVT menjačem, a prenos snage vrši se isključivo na sva četiri točka. Suprotno tome, verzija sa dvolitarskim turbo-dizel motorm snagu prenosi isključivo na prednje točkove preko ručnog menjača.

Pored mehanike i dizajna, obnovljeni “RAV4” donosi i novu tehnologiju benzednosnih i infotejnment sistema. Tojotin “sejfti sens” bezbednosni sistem ima novorazvijeni skup aktivnih bezbednosnih tehnologija: novi panoramski pogled na monitoru prikazuje okruženje pod uglom od 360 stepeni; pogled iz „ptičije perspektive“ na neposredno okruženje vozila pomaže pri parkiranju i manevrisanju na malim brzinama.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Tojotin sejfti sens bezbednosni sistem ima novorazvijeni skup aktivnih bezbednosnih tehnologija

Restilizovana unutrašnjost donosi poboljšanu funkcionalnost – kako od multi informacionog ekrana od 4.2 inča među instrumentima, tako i od ekrana u boji od 7 inča koji je smešten u centralnoj konzoli, koji opslužuje novi “tojota tač 2” multimedijalni sistem.

Jeste malo komplikovano, ali – radi. Ali kako to izgleda na putu? Najpre, elektro mod, da vam razbijemo iluzije, i dalje nije potpuno funkcionalan, što znači da pogon sa napajnjem iz baterija radi samo nekoliko početnih minuta i do određene brzine, kada se “pali” benzinska mašina.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Pored mehanike i dizajna, obnovljeni RAV4 donosi i novu tehnologiju benzednosnih i infotejnment sistema

To omogućava tih, lagan start, sa dovoljnim obrtnim (strujnim) momentom da krenete bešumno, ravnomerno i agilno. Motor dalje radi tiho, sve do granice propisane dozvoljene brzine na auto-putu (u Španiji je to 130 km/h), da bi potom postao glasniji kako se brzina povećava. Ako vozite po pravilima uživaćete, ako volite da pritisnete papučicu gasa preko toga razgovaraćete glasnije ili ćete pojačati radio.

Na dugim pravcima i krivinama “tojota “RAV4” plovi kao lađa, udobno krstareći čak i na oštećenom asfaltu (kakvih po svetu baš i nema puno). Mali problemi nastaju na kruvudavim brdskim putevima gde je potrebno malo više rada sa volanom – auto zna da pobegne, pa smo primetili blago pod upravljanje. Međutim, prosečan vozač neće imati problema sa kontrolom putanje, jer je upravljač dovoljno precizan i mekan u svakoj prilici.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Pored standardne verzije hibridnog pogona Tojota je ponudila i verziju sa pogonom na sva četiri točka e-four

Tojotini automobili su klasa za sebe, Uostalom, ne bi bili u samom svetskom vrhu. Ono što im nedostaje, a to je slučaj i kod (n)ovog “RAV”-a jeste malo više uzbuđenja, posebnosti i originalnih rešenja u enterijeru. Što se kvaliteta, mehanike ili pogona tiče, tu su stvari neupitne: teško je naći relevantnu zamerku. Možda ćemo nešto primetiti kada ovaj automobil uskoro stigne na detaljniji test u našau redakciju.

Jer, prodaja nove “tojote “RAV4” je već počela u Srbiji. Osnovna cena iznosi 25.700 evra koliko košta verzija sa dizel motorom i “aktiv” paketom opreme. Benzinac sa ručnim menjačem i istom opremom može da se nabavi za 28 hiljada evra. Cene hibrida se kreću od 29.400 do 36.550 evra za verziju sa prednjim pogonom, odnosno od 31.900 do 37.500 evra za verziju sa pogonom na svim točkovima.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Etkinsonov ciklus
Tojota u svim svojim hibridnom vozilima već gotovo dve decenije koristi isključivo benzinske motore koji rade po Etkinsonovom ciklusu.

Motori koji rade po ovom ciklusu imaju mnogo duži ekspanzioni od takta sabijanja, što uveliko povećava efikasnost sagorevanja i omogućuje minimalnu potrošnju goriva.

Tojota u svojim motorima koristi i sistem za varijabilnu kontrolu otvaranja usisnih ventila, čime dodatno optimizuje sagorevanje u zavisnosti od opterećenja i broja obrtaja motora.

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

Toyota RAV4 2016
motor   2,5 VVT-I HYBRID             2,0 VALVEMATIC AWD  2,0D-4D
zapremina (ccm)             2494      1987      1995
snaga (kW/KS)  145/197 pri 5700              111/151 pri 6200              105/143 pri 4000
maks. o. moment (Nm)               206 pri 4400-4800            195 pri 4000        320 pri 1750-2250
dimenzije (mm)               4605/1845/1675
međuos. rastojanje (mm)           2660
masa (kg)            1625      1490      1535
prtljažnik (l)       501/1054/1633  547/1167/1746
rezervoar (l)      60
maks. brzina (km/h)      180         185         195
ubrzanje 0-100 km/h (s)              8,3          9,9          9,6
potrošnja (l/100 km)      4,9/5,0/4,9         8,5/5,7/6,7         5,4/4,3/4,7
emisija CO2 (g/km)        115         155         123

magazinauto.com toyota rav4 hybrid promocija

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Prelep i prema svim testovima kvalitetan premijum model. [...]

U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu [...]

PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to [...]

Preuzmite Auto magazin za android