Prvi utisci iz vožnje: Škoda Scala

Skalinada

Već samo nabrajanje njene opreme, navelo bi vas na pomisao da se radi o vozilu iz višeg segmenta nego što zapravo jeste. Škoda Scala je daleko sofisticiranija od svog prethodnika, modela Rapid Spaceback. Sada ozbiljno konkuriše klasi iznad

Split, Hrvatska
Od našeg specijalnog izveštača
Aleksandar Bursać

auto magazin srbija test škoda scalaLokalci u šali kažu da je nova Škoda Scala dobila ime po pesmi „Skalinada“ Olivera Dragojevića i da je baš zbog toga međunarodna prezentacija ovog modela organizovana u Splitu.

Lokalni putevi duž primorja bili su sjajna prilika da isprobamo novi auto, koji je za početak dostupan sa tri motora i nekoliko nivoa snage.

Konstruisan je na „MQB A0“ mehaničkoj platformi Folksvagen grupacije, koju deli sa novim „polom“ i „ibicom“.

Za razliku od njih, Scala ima dosta duže međuosovinsko rastojanje, što je inače zaštitni znak manje-više svih „škoda“.

auto magazin srbija test škoda scalaTo je omogućilo mnogo više mesta za kolena na zadnjim sedištima ali i veći prtljažnik. Pitali smo predstavnike češkog proizvođača koje to modele smatraju glavnim konkurentima i odgovor je bio da su to „hjundai i30“, „kija sid“, pa čak i „ford fokus“.

auto magazin srbija test škoda scalaOdgovor ne čudi, s obzirom da je auto ozbiljno unapređen u odnosu na odlazeći Škoda Scala. Pre svega, kabina je neuporedivo sofisticiranija, što zbog obilne primene mekih materijala, što zbog napredne opreme i daleko bolje završne obrade.

auto magazin srbija test škoda scalaNa primer, komandna tabla je od gumastog materijala zanimljive teksture, koji se nalazi i u tapacirungu vrata.

Scala je dobila digitalne instrumente sa mogućnošću menjanja njihovog dizajna, uključujući i varijantu sa punim prikazom mape navigacije.

auto magazin srbija test škoda scalaZatim, tu je mogućnost automatskog parkiranja, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, LED svetla su napred i pozadi, s tim što zadnja imaju i dinamičke migavce.

Zanimljivo je i to da Scala ima ne samo sistem za automatsko kočenje, već i radarski tempomat koji automatski održava odstojanje od vozila ispred.

auto magazin srbija test škoda scalaSedam vazdušnih jastuka su standard, uključujući i onaj za kolena vozača. Scala u klasu uvodi i mogućnost poručivanja zadnjih bočnih vazdušnih jastuka, što je do sada bilo rezervisano samo za veće automobile.

auto magazin srbija test škoda scalaKo želi, može da poruči panoramski krov (fiksni, sa električnom roletnom), električno otvaranje gepeka, bežično punjenje telefona, ali i sisteme za kontrolu mrtvog ugla i upozorenje na nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane prilikom isparkiravanja u rikverc.

auto magazin srbija test škoda scalaŠkoda nam je pripremila veliki broj automobila, sa različitim opremom. Osim boje karoserije, razlikovala su se i sedišta, od umereno pa do vrlo sportskih, sa izraženom bočnom podrškom i integrisanim naslonom za glavu.

auto magazin srbija test škoda scalaIznenadilo nas je i da postoji varijanta sedišta na struju, pa još u bež tonovima… Moramo da priznamo, auto izgleda neočekivano sofisticirano, a tako se i vozi.

Isprobali smo sva tri motora. Počeli smo od 1,0 TSI, koji je za sada dostupan samo u jačoj varijanti sa 115 „konja“.

auto magazin srbija test škoda scalaSlabija od 95 je jedina koja će imati petostepeni menjač i pojaviće se nešto kasnije. Ovaj motor poznajemo od ranije i u „skali“ pokazuje svoje najbolje osobine.

Da bi ispunio najnovije standarde o emisiji izduvnih gasova, dobio je filter čestica čađi. Izuzetno je elastičan i na niskim obrtajima a po zvuku ili vibracijama teško da će prosečan vozač primetiti da ima tri cilindra.

auto magazin srbija test škoda scalaZa 1300 kilograma težak auto je više nego dovoljno snažan; omogućava nagla ubrzanja, ne samo u gradu već i na magistralnim putevima.

Snažniji 1,5 TSI ima 35 „konja“ više; oni se ne osećaju toliko u gradskoj vožnji koliko na otvorenom, naročito na auto-putu gde do izražaja dolazi veća rezerva snage.

auto magazin srbija test škoda scalaDoduše, ovaj motor je dostupan isključivo uz sedmostepeni DSG menjač koji je programiran tako da u standardnom modu omogućava izuzetno brzu reakciju, bez obzira da li krećete iz stanja mirovanja ili želite maksimalno snažno međuubrzanje.

auto magazin srbija test škoda scalaIsta je situacija i sa 1,6 TDI motorom, koji smo takođe isprobali sa sedmostepenim DSG menjačem. Elastičniji je nego ikad, a subjektivan doživljaj snage u vožnji auto-putem je kao kada vozite veći auto sa 2,0 TDI motorom od 150 „konja“.

auto magazin srbija test škoda scalaDrugim rečima, za prosečnog vozača više nego dovoljno snage. Posebno nas je iznenadila upravljivost. „Skala“ je izuzetno stabilna na pravcu i nema nikakve potrebe za sitnim korekcijama upravljača, čak i na većim brzinama na auto-putu.

auto magazin srbija test škoda scalaIstina, na raspolaganju su nam bile samo bolje opremljene „skale“. One najjeftinije, čija će cena kod nas počinjati od 13.908 evra, nemaju produženo zadnje staklo koje se spušta do rama tablice.

auto magazin srbija test škoda scalaUmesto velikog multimedijalnog displeja dijagonale 9,2 inča imaju displej od 6,5 inča. Na raspolaganju su i tri vrste ozvučenja – „sving“, „bolero“ i „amundsen“, od kojih poslednja dva imaju snagu od 405 vati, centralni zvučnik na instrument tabli i sabvufer u gepeku.

auto magazin srbija test škoda scalaZapadna tržišta imaju mogućnost uživanja u prednostima eSIM kartice, odnosno virtuelne kartice za mobilnu mrežu koja omogućava komunikaciju sa servisnim centrom, pozivanje pomoći u slučaju nužde i ažuriranje mapa navigacije.

Međutim, ono što nas je iznenadilo je podatak da će svaka, pa i najjeftinija „škoda skala“ dolaziti sa LED svetlima.

auto magazin srbija test škoda scalaKonkretno, imaće LED dnevna ali i oborena svetla, kao zadnja svetla, doduše, bez dinamičkih migavaca koji se doplaćuju.

Puna LED tehnologija je rezervisana za bolje verzije. Ona podrazumeva duga i adaptivna srednja LED svetla koja prate krivine.

auto magazin srbija test škoda scalaJoš jedna vrlo korisna stavka koja će se nalaziti u svakoj „skali“ je sistem za automatsko kočenje u gradu, sa prepoznavanjem pešaka. Standard će biti i aktivna asistencija za nenamerno napuštanje saobraćajne trake.

Nova Škoda Scala je već počela da se prodaje kod nas. Doduše, prvi primerci stižu do kupaca krajem leta.

auto magazin srbija test škoda scalaOsnovnu ponudu će činiti 1,0 TSI motor sa 95 „konja“ i petostepenim manuelnim menjačem.

Njegove performanse još uvek nisu objavljene ali smo sigurni da će to biti vrlo pristojna ponuda, sa očekivanim ubrzanjem do „stotke“ kraćim od jedanaest sekundi. Za osnovnu verziju – više nego dovoljno.

auto magazin srbija test škoda scalaČuvena praktična rešenja

Škoda je već duže vreme poznata po svom sloganu „Simply Clever“ koji se odnosi na praktična rešenja. Strugač za led smešten u poklopcu nalivnog grla rezervoara za gorivo je već poznata stvar.

Na ćoškovima ima podeoke u milimetrima za merenje dubine šare pneumatika.

auto magazin srbija test škoda scalaVelika novina su kišobran u vozačevim vratima, kao i specijalno dizajnirani silikonski poklopac rezervoara tečnosti za pranje vetrobrana.

auto magazin srbija test škoda scalaKada ga otvorite, pretvara se u levak, tako da nema prosipanja. Može da se poruči čak i kuka za vuču koja se izvlači na struju!

auto magazin srbija test škoda scalaFabrički na metan

Nova „škoda skala“ moći će da se poruči i sa fabričkim gasnim uređajem na metan. Ugrađivaće se u 1,0 G-TEC motor od 90 konjskih snaga, a po želji će moći da se naruči manuelni petostepeni, šestostepeni ili sedmostepeni DSG.

auto magazin srbija test škoda scalaSportska šasija niža za 15 milimetara

Imali smo prilike da testiramo „skalu“ sa opcionom sportskom šasijom koja je niža za 15 milimetara u odnosu na standardne.

auto magazin srbija test škoda scalaVozaču su na raspolaganju „normal“, „sport“, „eko“ i „individualni“ režim. Iako omogućava dosta oštrije i preciznije upravljanje, nije previše tvrda, dok se za standardnu može reći da je veoma komforna, sa mekim upijanjem neravnina. Izbor modova vrši se preko tastera uz ručicu menjača.

Nasuprot sportskom oslanjanju, može da se poruči i varijanta za lošije puteve, koja je povišena za 12 milimetara u odnosu na standardnu.

auto magazin srbija test škoda scala

Škoda Scala

Motor 1,0 TSI 1,0 TSI 1,5 TSI DSG 1,6 TDI 1,6 TDI DSG
Zapremina (ccm) 999 999 1498 1598 1598
Snaga (kW/KS) 70/95 85/115 110/150 85/115 85/115
Maks. o. Moment (Nm) 175 200 250 250 250
Dimenzije D/Ž/Š (mm) 4362/1793/1471
Međuos. rastojanje (mm) 2649
Prtljažnik (l) 467
Rezervoar (l) 50
Masa (kg) – 1240 1265 1324 1339
Maks. brzina (km/h) – 201 219 201 200
Ubrzanje 0-100 km/h (s) – 9,8 8,2 10,1 10,3
Potrošnja (l/100 km) -/-/ 6,4/4,2/5,0 6,4/4,2/5,0 5,1/3,6/4,2 4,9/3,7/4,1

auto magazin srbija test škoda scala auto magazin srbija test škoda scalaauto magazin srbija test škoda scalaauto magazin srbija test škoda scalaauto magazin srbija test škoda scalaauto magazin srbija test škoda scala

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring