Redizajnirana Ford Kuga ostaje bez dizel motora

Mondeo? Ukinut! Proizvodnja Fieste? Završena! Kraj Focusa? Očekivan! Kod Forda ne ostaje puno klasičnih automobila sa SUS motorima.

Jedan od njih koji će privremeno preživeti promene u marki je Kuga. Upravo je dobila sveobuhvatno ažuriranje nakon što je treća generacija lansirana 2020. godine. Šta se menja?

Ford Kuga

Vizuelno, Ford se odlučio samo za suptilni redizajn u pogledu estetike. Američka verzija Kuge po imenu Ford Escape već je unapredila ovo osveženje.

Na prednjem delu ima više promena u odnosu na zadnji deo. Linije opreme (Titanium, ST-Line, Active) sada se jasnije razlikuju.

Ford Kuga

Ford eksplicitno ne pominje u informacijama o novom modelu, ali se očekuje da će nova Kuga i dalje koristiti modularnu platformu C2. To se vidi i po dimenzijama, koje se skoro uopšte ne menjaju.

Jedina značajna promena je u prtljažniku, posebno u maksimalnom kapacitetu. To je zbog toga što se zadnja klupa sada može pomeriti za 150 milimetara. Kada se nasloni preklope, zapremina raste na maksimalnih 1.534 litara.

Ford Kuga

U unutrašnjosti, instrument tabla je značajno pojednostavljena, delom zahvaljujući novom standardnom ekranu osetljivom na dodir od 13,2 inča, na kojem radi SYNC 4 multimedijalni sistem sa navigacijom u klaudu i glasovnim upravljanjem na 15 evropskih jezika.

Ford Kuga

Od sada će se i klimatizacija kontrolisati putem ovog ekrana. Da li će to dobro funkcionisati, pokazaće vreme.

Još jedan novi detalj je okrugla “ručica” menjača. Naravno, tu je i bežična integracija pametnih telefona putem Apple CarPlay i Android Auto, kao i Ford Pass 5G veza, koja, između ostalog, obezbeđuje da vozilo uvek bude ažurirano.

Ford Kuga

Prelazimo na pogonsku jedinicu i to opraštajući se od nje. Naime, novi Ford Kuga će se rastati od svog poslednjeg dizel motora.

To znači da je 2.0-litarski četvorocilindrični dizel motor od 120 KS prošlost. Umesto toga, potpuna elektrifikacija modela dobija zamah.

Ford Kuga

Prvo mesto u ponudi motora sada zauzima 1,5-litarski EcoBoost turbo benzinac sa 150 KS, pogonom na prednjim točkovima i 6-stepenim ručnim menjačem.

Ova verzija postiže 195 km/h i ubrzava do 100 km/h za manje od 10 sekundi. Iznad njega je hibridna varijanta sa 2.5-litarskim motorom, koja, u zavisnosti od vrste pogona, ima različite vrednosti snage i potrošnje: 180 KS i u varijanti sa prednjim, i 183 KS u verziji sa pogonom na sva četiri točka.

Ford Kuga

Krajnji model u ponudi je plug-in hibrid, koji takođe koristi 2,5-litarski benzinac i u ovom slučaju je dostupan samo sa pogonom na svim točkovima.

Snaga se povećava sa 225 KS na 243 KS i postaje najjača verzija u seriji: 200 km/h je maksimalna brzina, a 7,3 sekunde mu treba od 0 do 100 km/h. Električni domet je do 69 km.

Ford Kuga

Zanimljiv detalj kod Kuga Plug-in Hibrida i Kuga Hibrid AWD (FHEV) je i novi automatski menjač, koji omogućava povećanje nosivosti za 30 posto na 2.300 kg…

Ford Kuga

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring