Auto magazin

Zaboravljeni koncept: Lancia Stratos Sibilo (1978)

Zaboravljeni koncept: Lancia Stratos Sibilo (1978)
17.01.2024.

Futuristički dizajn i uspesi u reliju učinili su Lanciu Stratos pravom legendom svog vremena. Međutim, malo ljudi danas pamti priču o Sibilo modelu.

To je veoma čudan koncept, dizajniran od strane Marcela Gandinija, stilski prepravljen od strane Bertonea, izveden iz Stratos modela, i predstavljen 1978. godine na Salonu automobila u Torinu.

Lancia Stratos Sibilo

Lancia Sibilo, koja je dobila ime po zvuku projektila ispaljenog velikom brzinom, preuzela je mehaniku i proporcije od Stratosa, dok je međuosovinski razmak povećan za deset centimetara.

Stilizovanje je bilo zaista futurističko i monolitno, sa polikarbonatnim prozorima koji su bili ugrađeni tako da stvaraju jednu celinu sa limarskim panelima.

Lancia Stratos Sibilo

Kao kod originalnog Lancia modela, tu su bila sklopiva svetla i gotovo ravno prednje staklo, preko kojeg je išao jedan brisač horizontalno.

Naziv modela bio je smešten u sredini zadnjeg dela između dva svetla i činilo se da reprodukuje grafiku digitalnog displeja.

Lancia Stratos Sibilo

Enterijer je bio nešto potpuno novo za to vreme. Minimalistički i usmeren ka maksimalnom komforu, unutrašnjost Lancije je predstavljala neka od najmodernijih rešenja, kao što je, na primer, volan koji se prilagođava ergonomiji ruke, dok su sve funkcije vozila bile smeštene u sredini kontrolne table.

Takođe, u sredini je bio digitalni displej nagnut prema vozaču, prikazujući najvažnije informacije o vozilu, baš kao i kod današnjih infotainment sistema.

Lancia Stratos Sibilo

Lancia Sibilo je ostala u vlasništvu Bertonea do 2011. godine, kada je na javnoj aukciji prešla u ruke kolekcionara Corrada Lopresta.

Od tada, Sibilo je učestvovao na brojnim Concours događajima, kao što je Goodwood Concours 2013, gde je osvojio prvo mesto u kategoriji prototipa.

Lancia Stratos Sibilo

Automobil je takođe bio prisutan na Ludwigsburger Concours 2012, Spa Italia 2014 i Ženevskom auto-salonu 2018. Videli smo ga i 2023. godine na događaju “The Ice” u St. Moritzu, gde je Sibilo nastupio sa svojom još uvek originalnom i savršeno očuvanom mehanikom.

Ako vam se linije ovog automobila čine poznatim, to je zato što ste ga verovatno već videli u filmovima: Automobil u filmu “Total Recall” iz 1990. godine sa Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi svesno je inspirisan ovim Lancia prototipom.

Lancia Stratos Sibilo

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]