Renault 4: istorija tek počinje

Velika kabina pravilnog oblika i bez mnogo tapacirunga, slab, ali izdržljiv motor i neodoljiv šarm su razlozi koji su privukli milione kupaca tokom tri i po decenije prodaje. To je mogao samo "reno 4" koji sada slavi pola veka postojanja

Ako bismo analizirali automobile koji su obeležili 20. vek, ne bismo mogli izbeći jednog od onih osobenjaka koji je zauzeo značajno mesto u srcima nekoliko miliona kupaca, a da je pri tome retko ko od njih mogao da navede neki konkretan razlog svoje privrženosti. Naravno, to je mogao samo “reno 4”.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Legenda ne samo 20. veka, već automobilizma inače

Ovaj francuski automobilčić u bivšoj Jugoslaviji proizvodio se u čak dve fabrike: prvo u Litostroju, a onda u IMV-u, sve do prestanka prizvodnje. Naziv “mali div” po kome je poznat bio je u stvari reklamni slogan jedne od naših fabrika.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Mali div – čestitamo na ideji za slogan

I danas se na našim ulicama i drumovima često mogu sresti “četvorke”, doduše sve ređe i u sve lošijem stanju. To je sama suština zbog koje je ovaj auto nastao i postao popularan.

Ni jedna, ili bar retko koja “četvorka”, nema tretman nekog krhkog oldtajmera koga vlasnik “licka” svaki dan. Najčešće im iz poluotvorenih vrata prtljažnika viri deo zamrzivača, tepiha i sličnog kabastog i teškog tereta.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Ne može mnogo jednostavnije… i bolje

I baš zbog toga što se pokazao kao izdržljiva, praktična i ekonomična “radna mazga” u kojoj ima mesta i za šporet i za zaljubljeni par, pa i za porodicu, ovaj automobil je stekao puno pristalica.

“Reno 4” predstavljen je na Salonu automobila u Parizu davne 1961. godine, zamenivši tada veoma popularni model “4CV”. Još uvek se prepričavaju glasine da je prva inkarnacija danas besmrtnog automobila bila toliko neskladna i ružna, da su mnogi manekeni i manekenke odbijali da se slikaju pored njega. Zbog toga je fabrika brže-bolje već 1963. godine predstavila novu karoseriju, ovu kakvu je i danas znamo.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Prva verzija karoserije nije bila omiljena

Od tih dana, pa sve do 1993. godine kada je sa trake u Novom Mestu sišao poslednji “reno 4” na svetu, malo toga je bilo promenjeno. Tu je poneka ukrasna lajsna, prednja maska, komandna tabla…

Nešto su bitnije bile promene u mehanici. Prvi motor koji se ugrađivao u četvorku bio je u to vreme u proseku klase kojoj je “reno 4” tada pripadao, dok je danas po proseku snage u kategoriji malo jačih skutera.

Prvu verziju je pokretao prastari četvorocilindraš zapremine 747 kubika koji je razvijao 19 kW (26 KS). Snagu je prenosio na prednje točkove preko trostepenog manuelnog menjača. Inače, ručica menjača stila “kišobran” nalazila se na komandnoj tabli i oni koji su je koristili o njoj imaju samo reči hvale.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Menjač u kišobran stilu – jedna od odlika renoa 4

Vremenom, agregat je “porastao” na 956 kubika i 25 kW (34KS). Najveći motor zapremine 1108 kubika razvijao je isto 25 kW(34 KS), ali uz nešto veći obrtni moment. Takođe, uz veće i jače agregate došao je i menjač sa četiri stepena prenosa.

Prvi modeli imali su doboš kočnice na sva četiri točka i električnu instalaciju od 6 volti. Naravno, tokom godina i to je popravljeno, tako da kasnije verzije imaju diskove na prednjim točkovima i instalaciju od 12 volti.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Stiže svugde, i prevozi šta god želite – ne ovo nije krosover

To je sve što se promena tiče! “Reno 4” je toliko jednostavan automobil, da bukvalno nije bilo mesta za značajnije prepravke. Ipak, treba biti fer i reći da je “četvorka” toliko dobar automobil (za svoje vreme), da neke veće promene nisu ni bile potrebne.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Ogibljenje je dovoljno kvalitetno da izdrži stepenice – ne ovo nije SUV

Usput, u toku proizvodnje, javljale su se i neke specijalne verzije. Svakako najpopularniji bio je furgon nazvan “žirafon”. Tu je i specijalna reli varijanta sa dva motora i pogonom na sva četiri točka koja je predstavljena 1963. godine. Kabriolet varijantu nazvanu “plejn eir” obožavali su mladi ljudi za vreme sparnih letnjih meseci.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Ovo je jedna od bezbrojnih karoserijskih varijanti

Kraj prizvodnje “renoa 4” došao je 1993. godine. Ironično, proizvodnja nije prestala zbog smanjene tražnje kupaca, naprotiv. Problem je bio u sve strožijim normama o emisiji štetnih gasova i aktivnoj i pasivnoj bezbednosti putnika koje “mali div” nije mogao da ispuni ni uz značajnije, čitaj skuplje, prepravke.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija
Otvoreni kabrio je bio popularan sedamdesetih

Zbog velike nostalgije kupaca, Reno se već čitavu deceniju zaklinje da će predstaviti naslednika “četvorke”, ali džaba. Svaki automobil koji ima nešto više tapacirunga na vratima, da ne pominjemo navigacioni i klima uređaj, ili rashlađivanu pregradu ispred suvozača, ne može ni malo da privuče nekog bivšeg vlasnika starog, dobrog “renoa 4”. Jednostavno, on ne služi istoj nameni i mentalitetu.
Ivan Katunac

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija

Jubilej na reliju Monte Karlo
Na proslavi pedesetogodišnjice legende, pre četiri godine, tri „renoa 4“ učestvovali su na čuvenom reliju Monte Karlo, sa takmičarima četiri posade koje su učestvovale na ovom reliju 1962. i 1963. godine. Sva tri vozila su specijalno bila opremljena da izdrže rutu od 2500 kilometara, a vozili su ih Žan Ranjoti, Mani Gigu i Mišel Duverne.

auto magazin magazinauto.com renault 4 reno 4 istorija

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring