Renault Clio dCi 90 Dynamique

U poslednje vreme nam se sve češće dešava da tokom testiranja nove generacije popularnih modela prolaze potpuno nezapaženo na našim ulicama. "Reno klio" četvrte generacije nam je vratio veru u ljudsku radoznalost i neposrednost; na svakom koraku neko je prilazio i raspitivao se o automobilu, uz neskrivenu fascinaciju njegovim izgledom

Posle dugo vremena Reno je napravio avangardan automobil, ali tako da se dopada bukvalno svima. Većina se slaže da je još lepši i atraktivniji uživo nego na slikama, a zanimljivo je da su podjednako pozitivne reakcije na dizajn spoljašnjosti i unutrašnjosti. Nije lako napraviti nešto što će biti drugačije od svega ostalog, a opet, prihvatljivo za veliku većinu. Dizajn nećemo previše komentarisati jer slike govore više od reči ali ćemo pomenuti nekoliko detalja koji mogu da budu bitni za one koji žele da kupe auto.

Obradovala nas je činjenica da su šest vazdušnih jastuka i dnevna LED svetla standard u svim paketima opreme, kao i ESP sistem sa asistencijom pri kretanju uzbrdo koja zadržava kočnicu još koji trenutak nakon što je pustite. Dakle, o bezbednosti ne morate da brinete. Dopalo nam se i to što hauba ima teleskopske amortizere koji je pridržavaju, ali nas je neprijatno iznenadila pozicija rezervnog točka; smešten je sa spoljašnje strane ispod prtljažnika, a razlog za to sigurno nije spašavanje putnika od izbacivanja kompletnog prtljaga iz gepeka kako bi ste došli do njega zbog toga što je na dnu prtljažnika smešten alat sa dizalicom. Sa druge strane, gepek je pravilnog oblika i prilično je veliki za nižu klasu automobila.

Četvrta generacija klija donela je smeo i elegantan dizajn, za promenu
Četvrta generacija klija donela je smeo i elegantan dizajn, za promenu

Ručice za otvaranje zadnjih vrata sada su smeštene u stubu, što nije baš originalno ali se pokazalo praktično sa estetske strane jer su zadnji bokovi prilično izraženi a poznato je da obline nesvesno privlače poglede. Na žalost, dizajnerski trikovi nisu mnogo pomogli u pogledu prostranosti. Zadnja sedišta putnicima nude prosečan komfor sa dovoljno mesta za ramena i laktove, ali za glavu i kolena može da bude tesno ako ste viši od 180 cm.

Specifičan dizajn je odneo svoj danak i kad je u pitanju preglednost. Zadnji stubovi su veoma široki a prozor mali, tako da se unazad malo toga vidi. Baš zbog toga, predstavništvo Reno-Nisana je na test auto ugradilo i zadnje parking senzore kako bi ga novinari vratili kompletnog.

Klio 4 nema verziju sa troja vrata
Klio 4 nema verziju sa troja vrata

Dizajn enterijera je jednako zanimljiv kao i spoljašnjost. Pre svega nam je prijao taj osećaj da su dizajneri uložili dosta truda da ugode onome ko se vozi u “kliju”. Rešenja nisu baš revolucionarna, ali je dovoljan nešto drugačiji pristup. Recimo, centralna konzola je projektovana tako da, gledano sa strane, deluje kao da je na komandnu tablu nakačen veliki tablet. Nije nam se dopao kvalitet materijala u kabini. Mislimo da je Reno mogao da ubaci više mekane plastike, bar u tapacirunzima vrata. Ovako, izuzimajući hromirane detalje i mogućnost personalizacije, nema mnogo razlike u odnosu na dobro opremljene “dačije”.

Moderan dizajn, pristojan kvalitet
Moderan dizajn, pristojan kvalitet

Reno je posebno ponosan, i treba da bude, na multimedijalni sistem sa velikim displejem dijagonale sedam inča koji je osetljiv na dodir. On je standard već na drugom (od ukupno tri) paketa opreme. Osim ozvučenja, u njemu je ugrađen GPS sistem, a tu su kao standard AUX i USB priključci, ali i blutut konekcija za mobilni telefon sa komandama na volanu. Mi smo vozili “klio” sa najbogatijim, “dinamik” paketom opreme kod koga su standard hends-fri otključavanje, senzori za kišu i farove i aluminijumske felne. Avangardni instrumenti su identični u svim verzijama – brzinomer je digitalan kao na “meganu” a meni putnog kompjutera ne donosi ništa novo u odnosu na ostale “renoe”. Sve u svemu, instrumenti su pregledni tako da lako dobijete potrebne informacije kratkim spuštanjem pogleda sa puta. Ipak, nedostaje nam pokazivač temperature rashladne tečnosti, pogotovo jer je pod haubom dizelaš za koga znamo da je energetski toliko efikasan da smo na ranijim modelima uočavali problem nemogućnosti dostizanja radne temperature u zimskim uslovima. Na ovom “kliju” znamo samo kada je motor baš hladan i to po plavoj lampici koja se relativno brzo ugasi nakon par minuta po startovanju motora. Nadamo se da onu drugu, crvenu, niko neće videti kako sija.

Kabina može da se personalizuje lajsnama i različitim bojama presvlaka
Kabina može da se personalizuje lajsnama i različitim bojama presvlaka

Što se tiče motora, “klio” četvrte generacije u ponudi ima samo jedan atmosferski – provereni 1,2 16V od 75 KS. Osim njega, tu je i turbo-benzinac zapremine 900 kubika sa 90 KS, kao i poznati 1,5 dCi motori sa 75 i 90 KS. U skorijoj budućnosti očekujemo da se u ponudi nađe još nekoliko motora.

Mi smo testirali model sa trenutno najjačim dizelašem. U odnosu na prethodnu generaciju “klija” moramo da primetimo veliki napredak u pogledu mehanike. Od kako je Reno počeo da sarađuje sa Mercedesom, primetili smo velike razlike, prvo u restilizovanom “meganu” i “seniku”, a evo sad i u “kliju”. Nismo sigurni u kojoj je meri Mercedes umešao prste, ali verujemo da su ipak učestvovali u doterivanju postojećih motora.

Dizelaš od 1,5 litara nudi se u verziji sa 75 i 90 KS
Dizelaš od 1,5 litara nudi se u verziji sa 75 i 90 KS

Ovaj koji vam predstavljamo ima dosta uglađeniji rad nego do sada, tiši je, manje je vibracija i kriva obrtnog momenta je drugačija. Elastičniji je, bolje vuče pri nižim obrtajima i ima manju potrošnju i emisiju ugljen-dioksida – u ponudi je čak i verzija koja emituje svega 83 grama CO2 po kilometru. Doduše, to je delimično postignuto i drugačijim menjačem koji ima duže prenosne odnose. Kada smo već kod menjača, moramo da naglasimo da i ovaj auto ima vrlo duge prenosne odnose, tako da, iako ima pet brzina, može da bude vrlo štedljiv, ali se treba naviknuti na dužinu brzina. Tako recimo petu traži tek preko 70 km/h, pa vas u gradskoj vožnji neadekvatan stepen prenosa može skuplje koštati. Zato je tu ekonometar koji vas savetuje kojom brzinom da vozite. Mi smo ga poslušali, pa nam je “klio” sa dnevnom temperaturom oko nultog podeoka trošio oko 5,5 l/100 km po gradu, a pri 130 km/h čak pola litra manje. To je odličan rezultat za koji je, između ostalog, zaslužan standardni start-stop sa sistemom za rekuperaciju kinetičke enrgije. On praktično dodatno dopunjava akumulator prilikom usporenja i kočenja tako da može da izdrži česta startovanja na semaforu ali i potrošače koji su uključeni dok motor miruje. Tu je i “eko” taster, smešten iza ručice menjača, koji motor dovodi u poseban režim rada. Malo je tromiji u ekonomičnom modu, ali štedi gorivo i ostale uređaje podređuje ekonomičnosti; na primer, “klima” se ponaša drugačije u ovom modu u smislu da spojnica odvaja kompresor kad god je to moguće kako bi se smanjila snaga potrebna za njegovo pokretanje. Ipak, ako vam zatrebaju maksimalne performanse a u “eko” modu ste, dovoljno je da nagazite pedalu gasa preko “kik-daun” limitera, odnosno do kraja njenog hoda.

Petostepeni manuelni menjač nije promenjen u odnosu na prethodnu generaciju klija
Petostepeni manuelni menjač nije promenjen u odnosu na prethodnu generaciju klija

Nismo završili sa menjačem; to je onaj stari petostepeni menjač kojeg znamo od ranije, samo sada je daleko zreliji i ozbiljniji. Osim izgleda ručice menjača, prepoznaćete ga i po hodu ali je osećaj prilikom promene brzina daleko sofisticiraniji a sama promena je bitno preciznija. Jedino što je ostalo od ranije, čini se, to su nožne komande koje i dalje imaju nekako kratak hod i prilično su plitke.

Upravljanje je posebna priča. Za početak, volan ima mnogo veće hodove po dubini i visini, gotovo kao u modelima srednje klase. Tu niko neće imati problem sa nameštanjem, ali je sa sedištima već druga priča. Vozač sedi relativno visoko i u najnižoj poziciji, dok je suvozačevo sedište preterano visoko, tako da osobe preko 180 cm već imaju problem sa mestom za glavu.

Zbog visokih sedišta, klio ima prosečno prostora za glavu
Zbog visokih sedišta, klio ima prosečno prostora za glavu

Da se vratimo vožnji. “Klio” nas je još jednom iznenadio svojom zrelošću. Inženjeri koji su projektovali ogibljenje su odradili odličan posao jer se auto na putu ponaša izuzetno sifisticirano. Istovremeno je veoma mekano ali sa dovoljno čvrstine u krivinama tako da se auto ne naginje previše. Takođe, različite uzastopne neravnine vrlo inteligentno upija u maniru većih limuzina zvučnih marki. Svi oni koji su zamerali previše oštrim reakcijama na pritisak pedale kočnice na Renoima sada mogu da odahnu. Ovaj put, vrlo su uglađene i dozirane umereno i odmereno.

Klio je vrlo stabilan u kratkim i oštrim krivinama
Klio je vrlo stabilan u kratkim i oštrim krivinama

Posebno moramo da pohvalimo zvučnu izolaciju kabine koja je verovatno najbolja u klasi. U jednom trenutku smo čak pomislili da nam je neispravna sirena, ali kada smo otvorili prozor uverili smo se da je u “kliju” zapravo kao u gluvoj sobi. Ipak, nije baš da su konstruktori bezgrešni – šum strujanja vazduha je neočekivano visok već pri 80 km/h.

Aleksandar Bursać

Test je objavljen u Auto magazinu broj 55, januara 2013. godine

IMG_8241

I dalje najbolji

Beskontaktni, ili hends-fri otključavanje je standard u “dinamik” paketu opreme. Nije skupo da se doplati čak i u “srednjem, “ekspresion” paketu. Za tih 290 evra doplate dobijate još naslon za ruke napred i automatski podizač vozačevog prozora.

Zanimljivo je da je Renoov sistem hends-fri otključavanja i dalje najbolji u odnosu na sve ostale – prilikom zaključavanja dovoljno je samo da se odmaknete od auta, bez prljanja prstiju dodirom kvake.

Renoov hend fri sistem je jedan od najboljih
Renoov hend fri sistem je jedan od najboljih

Konačno mapa Srbije 

“Klio” je prvi “reno” koji u GPS sistemu ima i mapu Srbije. Doduše, u pitanju je mapa Adrija regije, odnosno bivše SFRJ, s tim da je mapa Srbije veoma detaljno urađena sa kućnim brojevima i zaista bogatom i ažuriranom bazom tačaka interesa.

Ukoliko želite mapu cele Evrope, moraćete da je doplatite u iznosu od 90 evra.

Napokon mape Srbije u jednom Renou
Napokon mape Srbije u jednom Renou

Mogućnost personalizacije 

U skladu sa trendovima, Reno je jedan od prvih proizvođača koji je ponudio mogućnost personalizacije u B segmentu, odnosno nižoj klasi. Uz zaista minimalnu doplatu od 90 do 290 evra, možete da odaberete kombinaciju boja lajsni i dodataka u kabini i na karoseriji. Na primer, uz crn auto odlično se slažu crveni ili bež detalji, a tu su još plava, crna i hrom boja. U okviru svakog paketa možete da se odlučite i za ukrasne nalepnice, kao što je imao auto sa testa.

Gotovo neograničene mogućnosti personalizacije - auto za mlade i one mlade duhom
Gotovo neograničene mogućnosti personalizacije – auto za mlade i one mlade duhom

Posle 12 godina…

Nismo mogli a da se ne prisetimo testa tek predstavljenog restilizovanog “klija” sa početka 2001. godine. Tehnološki napredak i motor su zajednički za taj i auto koji vam sada predstavljamo. Oduševio nas je potpuno novim “1,5 dCi” motorom koji je zamenio stari “1,9 D” i malom potrošnjom. Od tada pa do danas motor je dobio osam do deset “konja” i mnoštvo izmena, pre svega u pogledu efikasnosti i ekonomičnosti.

Ne krijemo da je na nas veliki utisak ostavio i putni kompjuter, koji se od tog momenta standardno nalazi u skoro svakom “kliju”, a pokazivao je i trenutnu potrošnju goriva uz preostalu autonomiju.

DSCF0090Renault Clio dCi 90 Dynamique

Motor: zapremina 1461 ccm, snaga 66 kW (90 KS) pri 4000 o/min, maks. obrtni moment 220 Nm pri 1750, menjač manuelni petostepeni, start-stop sistem sa regeneracijom kinetičke energije

Dimenzije: 4062/1732/1448 mm, međuos. rastojanje 2589 mm, rezervoar 45 l, prtljažnik 300/1146 l, masa 1071 kg, pneumatici 195/55 R 16

Performanse: maks. brzina 178 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,7 s, potrošnja 3,2/3,4/4,0 l/100 km, emisija CO2 90 g/km

Bas refleks kutije u zvučnika u prednjim vratima
Bas refleks kutije u zvučnika u prednjim vratima

Oprema

Standard: ESP, pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i bočni vazdušni jastuci, putni računar, tempomat sa limiterom brzine, LED dnevna svetla, el. podesivi i grejani spoljašnji retrovizori, el. podizači prednjih prozora, klima uređaj, multimedijalni sistem sa GPS-om (mapa Adrija regije) i displejem prečnika sedam inča osetljivim na dodir, blutut, USB i AUX, hends-fri kartica, senzor za kišu i farove, upravljač i ručica menjača presvučeni kožom, maglenke, alu-felne prečnika 16 inča
Opcija: personalizovani detalji u kabini i nalepnice na karoseriji

IMG_8408

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring