Auto magazin

Kia Sportage 2,0 CRDi VGT Luxury

Kia Sportage 2,0 CRDi VGT Luxury
21.06.2014.
Botoks tretman

Najatraktivniji Kijin model ušao je u četvrtu godinu tržišnog života, pa je došlo vreme za tretman ulepšavanja. Diskretno i sa koketiranjem ka premijum klasi podmlađene crte lice novi "sportidž" i dalje čine poželjnim među kupcima u SUV segmentu

“Sportidž” je sigurno najpopularnija Kija na domaćem tržištu, a o Evropi i da ne govorimo. Fabrika u Slovačkoj Žilini već godinama ne uspeva da postigne da proizvede toliko vozila da se zadovolji tražnja, uprkos tome da su više puta povećavali obim proizvodnje. Još jedan dokaz popularnosti ovog modela jeste da je na napaćenom srpskom tržištu koje konstantno beleži pad, prodaja ovog modela porasla i da zajedno sa bratskim “hjundaijem IX35” drži preko polovine tržišta u SUV-C segmentu (53 posto). Ova godina je još zanimljivija jer je za prva dva meseca u Srbiji prodato 50 “sportidža” što praktično znači da je skoro svaki treći SUV prodat u našoj zemlji došao iz Kije. Šta god ko mislio o Korejancima, ovo je podatak za poštovanje.

Kuriozitet je da je sportidž svetsku premijeru doživeo u Beogradu, dve nedelje pre salona u Ženevi

Kuriozitet je da je sportidž svetsku premijeru doživeo u Beogradu, dve nedelje pre salona u Ženevi

Da bi ostali u igri na vrlo zahtevnom Evropskom tržištu u Kiji su morali u rekordno kratkom roku od samo dve tri godine da promene kompletnu gamu, što nikako nije zanemarljiva investicija. Prateći nove trendove došlo je vreme i za podmlađivanje “sportidža”. “Fejslfit” može da bude veoma riskantna igra jer nije reak slučaj da se dizajneri malo zaigraju i da u želji da pošto poto istaknu neku promenu upropaste automobil. Ovu “boljku” su imali i neki veoma poznati proizvođači. Ipak, u Kiji su se odlučili za malo konzervativniji pristup, reklo bi se u Folksvagen stilu.

Što se eksterijera tiče najveća novina su nova zadnja svetla koja su modernija, a u skupljim varijantama sa LED tehnologijom imaju i 3D izgled pomalo nalik na rešenja koja smo videli kod Folksvagena i BMW-a. Kada pogledate od pozadi novi “sportidž” deluje agresivnije i svežije što i jeste bio cilj. Napred je promenjena maska, odnosno rešetka hladnjaka koja sada ima drugačiju strukturu koja priliči automobilima višeg segmenta. Tu je i diskretna antena u vidu “ajkulinog peraja” i novi dizajn aluminijumskih naplataka od 16, 17 i 18 inča.

Promene na karoseriji su male

Promene na karoseriji su male

U enterijeru su se dizajneri bazirali uglavnom na stvaranje prijatnijeg ambijenta u vožnji. dosta se radilo na snižavanju buke u kabini tako da su temeljno prerađeni sistemi oslanjanja kako bi se smanjila buka od podloge. Vetrobransko staklo je novo sa dodatnom zvučnom izolacijom kako bi se smanjila buka od vetra. Izmene je pretrpeo i sistem za otvaranje staklenog panoramskog krova, tako da je sveukupni utisak dosta dobar. Ipak nije sve tako idelano. Na testiranom modelu koji je ujedno i najluksuznija varijanta “sportidža” koja se nudi kod nas monitrani su pneumatici od 18 inča. Da izgledaju veoma atraktivno ali je pitanje koliko su praktični za svakodnevnu upotrebu po našim poslovično “dobrim” putevima. U Nemačkoj verovatno ne bi vodili mnogo računa o ovome, ali posle nekoliko kilometara na domaćim rupama i zakrpama odmah smo konstatovali da su “sedamnaestice” mnogo bolji izbor.

Verzija motora za automatski menjač, jača je od one za manuelni

Verzija motora za automatski menjač, jača je od one za manuelni

Utisak u vožnji je dosta dobar. Motor od 184 konjske snage ima sasvim dovoljnu rezervu “konja” da se uvek osećate sigurno kada krenete u neki manevar. Automatski menjač je melem za beogradske gužve i stani kreni vožnju. Samu promenu prenosa izvršava gotovo trenutno i bez trzaja koji ume da bude malo neprijatan prema putnicima. Čini nam se da su ga malo “uštrojili” u odnosu na prethnodnika tako da je sada kultivisaniji i obzirniji prema životnoj sredini. Ipak primetili smo da ume pomalo da se ramišlja pre nego što promeni brzinu. Reč je o deliću sekunde i ovo većina vozača neće ni primetiti  vožnji. U svakom slučaju automatik je zaista investicija koja vredi tih 1600 evra doplate. potrošnja na testu u strogo gradskoj vožnji nam se kretala nešto ispod deset litara što je nešto više od onoga što deklariše fabrika ali je u granicama očekivanog. Ruku na srce nismo se nešto ni trudili da obaramo potrošnju. Ono što nismo imali prilike da isprobamo a što fabrika tvrdi jeste da je znatno smanjen zaustavni put prilikom ekstremnih kočenja i da se sada na spisku standardne opreme nalaze i “trejler stabiliti kontrol” i “rolover senzor” koji vodi računa da ne dođe do prevrtanja vozila.

Instrumenti su izmenjeni

Instrumenti su izmenjeni

Da kažemo koju i o enterijeru. Na prvi pogled nije bilo nekih drastičnih izmena. Najuočljiviji je novi izgled “supervižn” instrumenta sa displejom ispred vozača od 4,2 inča. Tek kada sednete unutra postajete svesni da su izmenjeni i materijali od kojih su izrađena sedišta. Testirani model imao je kožna sedišta, a postoje i varjante sa kombinacijom kože i alkantare što je još jedan znak koketiranja sa skupljim SUV-ovima iz premijum segmenta. Kad smo već kod premijum automobila u ovom “sportidžu” se nalazio i Infinitijev audio sistem. Zvuk je dosta dobar ali mislimo da je Infiniti mogao i malo više da se potrudi naročito ako se ima u vidu poboljšana zvučna izolacija u novom “sportidžu” koja je odlična podloga za jedan dobar audio sistem.

Dovoljno komfora i za duža putovanja

Dovoljno komfora i za duža putovanja

Naposletku da sumiramo utiske posle višednevne vožnje novog “sportidža” koga smo imali prilike da vozimo na ulicama Beograda i pre Ženevskog salona automobila na kome je zvanično predstavljen. Reč je o jednom zrelom SUV-u koji je preležao sve dečje bolesti i koji je posle četiri godine i dalje jedan od najpoželjnijih na tržištu. Novine koje nam donosi model za 2014. pre bi se mogle podvesti pod fino štelovanje nego pod revoluciju ali to uopšte nije nedostatak, naprotiv u novom “sportidžu” ćete se osećati prijatnije nego ranije uz novi dašak luksuza koji donose novi materijali prvenstveno nove vrste kože i alkantara. Dobre vozne karkateristike, provereni “dajnamaks” pogon na sva četiri točka i prijatnija atmosfera u kabini jaki su aduti za borbu u ovom segmentu “srednjih” SUV-ova. Uostalom prodajni rezultati mogu vam reći više od bilo kod automobilskog novinara.

Armen Derbogosijan

IMG_2599

Širok dijapazon cena

Cena novog “sportidža” uglavnom je ostala na niovu prethnodnika. Prema aktuelnom cenovniku testirani model sa najsnažnijim motorom i “lukšori” paketom opreme uz opcionalni automatski menjač i “dajnamaks” pogon na sva četiri točka košta 35.600 evra što je složićete se pozamašna suma. Ruku na srce i spisak opreme je prilično dugačak, a za one koji bi želeli pošto poto da sednu za upravljač jednog ovakovog autmobila, a koža, panoramski krov i “infinitijev” audio sistem im nisu na vrhu liste prioriteta mogu doći do novog “sportidža” i za duplo manje novca tj za 16.940 evra.

Cena uveliko varira od opreme i motorizacije

Cena uveliko varira od opreme i motorizacije

3D LED svetla

Ovo je sigurno najatraktivniji detalj na novom “sportidžu”. U skladu sa trendovima u autoindustriji osvetljenje nije u vidu pojedinačnih LED dioda već u vidu cevi. Trodimenzionalni izgled uz naglašenu dubinu svetlosne grupe deluju zaista izvanredno u mraku i “sportidžu” daje nov i svežiji izraz.

IMG_2686

“Supervižn” instrument tabla

Još jedno osveženje smešteno je u sredinu vozačevog vidnog polja. Nova instrument tabla ima TFT ekran od 4,2 inča u punom koloru koji pokazuje sve relevantne paramatre u vožnji.

IMG_2629

 Novi dizajn naplataka

Sva tri tipa aluminijumskih naplataka za “sportidža” (od 16, 17 i 18 inča) su dobila nov, savremeniji dizajn. Iako “osamnaestice” daju odličan vizuelni efekat, za naše puteve su one od 17 inča daleko praktičnije i udobnije rešenje.

IMG_2644

Izuzetno bogata oprema

S obziorm da je reč o najskupljem paketu opreme “lakšri” sasvim je logično da je spisak opreme prilično dugačak. Pored već pomenutih aluminijumski naplataka od 18 inča, LED svetala pozadi, spomenućemo i ksenonske prednje svetlosne grupe uz LED dnevna svetla, stakleni pokretni panoramski krov, beskontaktni ključ, “Infiniti” audio sistem, navigacioni sistem sa ekranom od 7 inča i najnovijim mapama (sa detaljnom mapom Srbije), kamera za vožnju unazad, kožna sedišta sa sistemom za grejanje sedišta i obruča upravljača, odmrzavanje prednjih brisača, tempomat, blutut konekcija za telefon, dvozonski automatski klima uređaj i još mnogo toga. Zanimljivo je da se na spisku opreme ne nalazi elektronska parkirna kočnica koja više i nije neki luksuz.

IMG_2651

Kia Sportage 2,0 CRDi VGT Luxury

Motor: zapremina 1995 ccm, snaga 135 kW/184 KS pri 4.200 o/min, obrtni moment 392 Nm pri 2.000-2.500 o/min, menjač automatski šestostepeni

Dimenzije: 4440/1855/1635 mm, međuos. rastojanje 2640 mm, masa 1380 kg, prtljažnik 564/1353 l, rezervoar 58 l, pneumatici 235/55 R18

Performanse: maks. brzina 195 km/h, ubrzanje 0-100 km/h za 9,8 s, potrošnja 6,1/7,2/9,1 l/100 km, emisija CO2 189 g/km (Euro 5)

IMG_2511

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]